Ελένη Ανδρεάδη: «Οι γονείς θα έπρεπε να είναι οι πιο φανατικοί οικολόγοι» - Childit
Now Reading
Ελένη Ανδρεάδη: «Οι γονείς θα έπρεπε να είναι οι πιο φανατικοί οικολόγοι»

Ελένη Ανδρεάδη: «Οι γονείς θα έπρεπε να είναι οι πιο φανατικοί οικολόγοι»

Οφείλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά-Πράκτορες του Πλανήτη, που θα νοιαστούν και θα αγωνιστούν για το περιβάλλον. Σε αυτή την προσπάθεια θα μας βοηθήσουν τα μυστικά που μοιράζεται μαζί μας η βραβευμένη συγγραφέας-περιβαλλοντολόγος στη συνέντευξή που έδωσε στο Childit.

Ο πλανήτης μας προδόθηκε από τη γενιά μας. Πλέον εναποθέτει τις ελπίδες του για σωτηρία στα παιδιά. Το ίδιο κάνει και μια περιβαλλοντολόγος, η Ελένη Ανδρεάδη, η οποία εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια εκπαιδεύει μια πολυπληθή ομάδα μικρών πρακτόρων, μέσα από τις δράσεις της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που έχει ιδρύσει, με τίτλο Οι Πράκτορες του Πλανήτη, και την ομώνυμη σειρά παιδικών βιβλίων.

Και μέχρι τώρα η Ελένη Ανδρεάδη τα καταφέρνει μια χαρά. Η οργάνωσή της εκπαιδεύει κάθε χρόνο, μέσα από τα προγράμματά της, πάνω από 12.000 νέους πράκτορες, ενώ τα βιβλία της, που έχουν ήδη αποσπάσει διάφορες διακρίσεις (όπως το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015 για το πρώτο της σειράς, το «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη»), μεταφράστηκαν και αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε χώρες του εξωτερικού.

Με το τρίτο της, καινούριο βιβλίο, «Πράκτορες του πλανήτη. Τα τέρατα των ωκεανών» (εκδ. Μεταίχμιο), η Ελένη Ανδρεάδη αναθέτει στους αναγνώστες-πράκτορες να σώσουν, μέσα σε 48 ώρες, τους ωκεανούς του πλανήτη από το ύπουλο πλάνο του Ιβάν Φον Βαμπάουερ, παρέα με την επίλεκτη ομάδα πρακτόρων του βιβλίου: την Ανίτα, τον Μπεν, τη Μαρί-Λουίζ και τον Ιάσονα. Και με συμμάχους τους, για ακόμα μία φορά, μια άμεση αφήγηση με έξυπνο χιούμορ, τη μοντέρνα εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου, αλλά και την τεχνολογία, ή πιο συγκεκριμένα τους QR codes του βιβλίου που, στο πνεύμα της σύγχρονης… κατασκοπείας, κρύβουν έξτρα στοιχεία.

Με αφορμή την κυκλοφορία του, η ιδιαίτερα δραστήρια αυτή περιβαλλοντολόγος-συγγραφέας μοιράστηκε με το Childit.gr μυστικά που θα βοηθήσουν κάθε γονέα αλλά και εκπαιδευτικό να επιστρατεύσει περισσότερα παιδιά στον αγώνα του πλανήτη ενάντια στην καταστροφή. Η ανάγκη σήμερα είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.

Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της σειράς παιδικών βιβλίων «Πράκτορες του πλανήτη»;

«Ήμουν πεπεισμένη οτι το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας του πλανήτη μας μπορεί να γίνει διασκεδαστικό και αποφάσισα να προσπαθήσω να το αποδείξω γράφοντας ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το παλιό μου δημοτικό σχολείο. Θεώρησα οτι η υιοθέτηση του ρόλου του μυστικού πράκτορα θα προσεκλύσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Το πρόγραμμα είχε επιτυχία, βραβεύτηκε απο το Υπουργείο Παιδείας για καινοτομία, και σύντομα δημιουργήθηκε η οργανωση Πράκτορες του Πλανήτη το 2009. Μετά ακολούθησαν τα βιβλία που ενσωματώνουν χρόνια εμπειρίας με τα παιδιά απο τα βιωματικά προγράμματα της οργάνωσης».

Με ποια μέσα μπορούμε ως γονείς να μεταδώσουμε στα παιδιά μας το σεβασμό στο περιβάλλον και την ευαισθησία για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα;

«Νομίζω το σημαντικότερο και πρωταρχικό είναι να δώσουμε εμείς το σωστό παράδειγμα. Τα παιδιά παρατηρούν πολύ προσεκτικά την συμπεριφορά μας».

Γιατί αποφασίσατε να ενσωματώσετε QR codes στην εμπειρία της ανάγνωσης των βιβλίων σας;

«Είναι ένα επιπλέον εργαλείο για τον αχόρταγο πράκτορα. Ήθελα η ανάγνωση των βιβλίων να συμβαδίζει με την πρακτορική λογική της πλοκής – τα QR codes είναι άλλο ένα στοιχείο να εξιχνιάσουν αν θέλουν, κρυμμένο στην σελίδα».

Η μητρότητα, αν και καινούρια εμπειρία για εσάς, έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε τη διαδικασία της συγγραφής των παιδικών βιβλίων σας;

See Also

«Μου έχει δημιουργήσει ακόμα πιο έντονα την αίσθηση του χρέους που έχουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στον πλανήτη μας. Αλλιώς δεν ξέρω τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, με την κλιματική αλλαγή, τις θάλασσες γεμάτες πλαστικά, τα δάση αποψιλωμένα και την βιοποικιλότητα να εξαφανίζεται. Οι γονείς θα έπρεπε να είναι οι πιο φανατικοί οικολόγοι».

Ποιες είναι οι δράσεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη; Μπορείτε να ξεχωρίσετε μια παιδική αντίδραση που σας έχει εντυπωθεί στη μνήμη, για οποιονδήποτε λόγο, από τα οκτώ περίπου χρόνια που δραστηριοποιείται;

«Με την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη υλοποιούμε προγράμματα σε πολλά σχολεία της χώρας, εκπαιδεύοντας χιλιάδες μικρούς πράκτορες ετησίως. Ενδεικτικά αναφέρω την αποστολή “Σώσε τον Κόσμο από τα Απορρίμματα” που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με πάνω απο 2000 μαθητές σε σχολεία την περασμένη σχολική χρονιά και αυτή που διανύουμε, την αποστολή “Πράσινη Επικοινωνία” στο Μουσείο Τηλεπικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ και την αποστολή “Σώσε το Πάρκο” με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Οι αντιδράσεις που μου έχουν μείνει είναι πάρα πολλές – κυρίως έχουν να κάνουν με την συγκινητική ανταπόκριση των παιδιών σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος. Δεν απελπίζονται. Απεναντίας αναζητούν όλο περισσότερες ευκαιρίες να λάβουν δράση».

Από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας, θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε ένα και σημαντικότερο, ως περιβαλλοντολόγος;

«Η κλιματική αλλαγή θα έλεγε κανείς οτι είναι το σημαντικότερο. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, Η Εκδίκηση του Πουφ, είναι αφιερωμένο σε αυτό το θέμα. Τα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα όμως είναι αλληλένδετα και για αυτό είναι δύσκολο να απομονώσει κανείς ένα. Αν μιλήσουμε για την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας για παράδειγμα – την μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών απο την εποχή των δεινόσαυρων – οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως την κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση των δασών, την ρύπανση του πλαστικού…».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top