Now Reading
Δραστηριότητες στο σπίτι για μωρά, με την εγγύηση Montessori

Δραστηριότητες στο σπίτι για μωρά, με την εγγύηση Montessori

Δημιουργική απασχόληση από κούνια.. που εξελίσσει τις δεξιότητές τους

Πολλοί νέοι γονείς ταλαιπωρημένοι όσο δεν παίρνει από τις νέες ανάγκες και τις συνθήκες της πανδημίας προσπαθούν να βρουν ευφάνταστους τρόπους να απασχολήσουν δημιουργικά τα μωρά τους, με υλικά που να μη χρειάζονται ανοιχτά καταστήματα ή υπερβολικές αγορές. Μπορεί μερικές φορές να μοιάζει δύσκολο το να βρείτε νέες, διεγερτικές και αναπτυξιακές κατάλληλες δραστηριότητες.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τη μάθηση και την ανάπτυξη του μωρού σας χωρίς να αγοράζετε πολλά νέα παιχνίδια (εκτός αν θέλετε πραγματικά!).
Εδώ είναι 6 δραστηριότητες εμπνευσμένες από το σύστημα Montessori για μωρά που βοηθούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης του παιδιού σας.
Ανάγνωση
Ιδανικό για: Οποιαδήποτε ηλικία, ξεκινώντας από τη γέννηση

Δεξιότητες: Γλώσσα και κοινωνική / συναισθηματική ανάπτυξη

Τα καλύτερα βιβλία για μωρά διαθέτουν απλές, ρεαλιστικές εικόνες και πολύ λίγες λέξεις, αλλά σύντομα μπορείτε να προχωρήσετε σε βιβλία με περισσότερες λέξεις και πιο λεπτομερείς εικόνες. Καθιερώνοντάς το ως καθημερινό τελετουργικό, το να διαβάζετε στο μωρό σας – ξεκινώντας από όταν είναι νεογέννητο – το μικρό σας θα καταφέρει να συνδυάσει την ανάγνωση με την ηρεμία και τα συναισθήματα ασφάλειας, αυξάνοντας παράλληλα μια δια βίου αγάπη για την ανάγνωση. Η ανάγνωση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για τον σύντροφό σας να συνδεθεί με το μωρό σας, από την αρχή μάλιστα.

Εξερεύνηση στη θέση μπρούμυτα

ιδανικό για: 4-7 μήνες, με επίβλεψη

Δεξιότητες: Γενικές και λεπτές κινητικές δεξιότητες

Οι αισθητηριακές δραστηριότητες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασκεδάσετε ένα μωρό – και υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να εμπλέξετε το μωρό σας στο παιχνίδι των αισθήσεων, δεν θα ξεμείνετε ποτέ από ιδέες. Ακολουθούν μερικές εύκολες αισθητηριακές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας κατά τη διάρκεια του tummy time (ή αλλιώς μπρούμυτα):

Γεμίστε μερικές διάφανες σακούλες τροφίμων που έχουν φερουάρ με μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής σε νερό, με φακές, με ποπκόρν ή ακόμα και με δημητριακά. Σφραγίστε τες καλά με ταινία κατά μήκος των άκρων και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την ταινία για να τις συνδέσετε στο πάτωμα. Προσκαλέστε το μωρό σας να παίξει ενώ είναι στο πάτωμα με την κοιλιά του καθώς αγγίζει τις σακούλες για να εξερευνήσει τις διαφορετικές υφές, τους ήχους και τα χρώματα. Το μικρό σας θα διασκεδάσει πολύ εξερευνώντας αυτές τις νέες υφές με όλες τις αισθήσεις του καθώς ενσωματώνει και συνδέει αυτό που ακούει με αυτό που αγγίζει. Φροντίστε να προσθέσετε μια πετσέτα ή μια κουβέρτα από κάτω για εύκολο καθαρισμό.

Παλαμάκια και τραγούδι

Ιδανικό για: 6 μήνες και άνω

Δεξιότητες: Κοινωνική / συναισθηματική μάθηση, ακαθάριστες και λεπτές κινητικές δεξιότητες

Με την καλύτερη φωνή σας αρχίστε να χτυπάτε παλαμάκια και τραγουδήστε «παλαμάκια και παλαμάκια και παλαμάκια και σταματώ»! Χτυπήστε παλαμάκια όταν λέτε «παλαμάκια» και σταματήστε κάθε φορά που λέτε «σταματώ», κάντε μικρή παύση πριν από την επανάληψη για να απορροφήσει και να αντιδράσει το μικρό σας. Με την πάροδο του χρόνου το μωρό σας θα αρχίσει να επαναλαμβάνει μαζί σας, και θα δείξει σημάδια ενθουσιασμού για να εξασκηθείτε σταματώντας. Αυτή η δραστηριότητα θα το βοηθήσει επίσης να αναπτύξουν περαιτέρω την ικανότητά του να κάνει κάποια πράγματα σε μια σειρά.

Βρίσκω και τραβώ

Ιδανικό για: 6 μήνες και άνω, ή ένα μωρό που κάθεται καλά χωρίς υποστήριξη

Δεξιότητες: Γενικές και λεπτές κινητικές δεξιότητες

Χρησιμοποιήστε ταινία για να συνδέσετε αντικείμενα σε έναν τοίχο σε ύψος ακριβώς πάνω από το κεφάλι του μικρού σας όταν κάθεται. Αυτό μπορεί να είναι μερικά από τα αγαπημένα του μικρά παιχνίδια, όπως μαλακά κυβάκια, κομμάτια παζλ, κουκλάκια ή μικρά λούτρινα ή ακόμη και άδειοι σωλήνες χαρτιού τουαλέτας με κασκόλ γεμισμένα μέσα. Το μωρό σας θα δελεαστεί να αγγίξει, να πιάσει και να τραβήξει τα παιχνίδια. Όταν φτάσουν στα χέρια του, προκαλούν την ισορροπία του και αναπτύσσουν τα αντανακλαστικά του.

Δείτε Επίσης

Σειρά παιχνιδιών σε ευθεία στον καναπέ

Ιδανικό για: 9 μήνες και άνω, ή αφού το μωρό ανεβαίνει ανεξάρτητα για να σταθεί

Δεξιότητες: Γενικές κινητικές δεξιότητες και κοινωνική / συναισθηματική μάθηση

Μόλις το μικρό σας καταφέρνει να ανασηκωθεί στηριζόμενο από κάπου και να πιαστεί, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να προχωρήσει τοποθετώντας μερικά αγαπημένα παιχνίδια του στον καναπέ και παρακολουθώντας το να αξιοποιεί τα πόδια και το σώμα του για να μετακινηθεί προς κάθε παιχνίδι. Καθώς προχωρά, πιθανότατα θα ρίξει κάποια παιχνίδια στη διαδρομή ή θα τα αφήσει πίσω για τον επόμενο γύρο. Αντικαταστήστε ό,τι πέφτει και παρακολουθήστε καθώς πηγαινοέρχεται μεταξύ των παιχνιδιών του, απολαμβάνοντάς τα σε αυτό το νέο ύψος!

Ανοιγοκλείνοντας ένα καλάθι θησαυρού

Ιδανικό για: 9 μήνες και άνω

Δεξιότητες: κινητικές δεξιότητες

Ετοιμάστε ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στο σπίτι σας με ασφαλή, εύχρηστα δοχεία και κουτιά (σκεφτείτε πλαστικά δοχεία τροφίμων, μια θήκη ziploc, ένα κουτί κοσμήματος με κούμπωμα) και τοποθετήστε 5 έως 6 σε ένα καλάθι για το μωρό σας. Αυτά τα αντικείμενα θα ενθαρρύνουν το μικρό σας να τα παραλάβει για να τα εξερευνήσει και να τα πετάξει, πριν τα επιστρέψει στο καλάθι. Το μωρό σας θα μάθει πώς να χειρίζεται τα αντικείμενα ανοίγοντας τα – και τελικά να τα κλείνει – με τα χέρια του. Όταν το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορείτε να προσθέσετε μικρά βάζα με καπάκι για εναλλαγή σε αυτό το διαχρονικό αγαπημένο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top