Now Reading
Διεθνής Μέρα Μήλου – μπες στον (υγιεινό) πειρασμό του

Διεθνής Μέρα Μήλου – μπες στον (υγιεινό) πειρασμό του

Γιατί ως γνωστόν «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»!

Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα. Οι εκδηλώσεις κυμαίνονται από μικρές έως πλήρεις εκθέσεις σε χωριά σε όλη τη χώρα, όπου οι λάτρεις συγκεντρώνονται για να μοιραστούν συνταγές για χυμό μήλου και μηλίτη, μαρμελάδες μήλου, μηλόπιτες, συμβουλές για το πώς να καλλιεργούν σωστά τα μήλα τους και πληροφορίες για όλες τις διαθέσιμες ποικιλίες μήλων.

Η πρώτη επίσημη εκδήλωση χρονολογείται το 1990 στο Κόβεντ Γκάρντεν, κι από τότε αυτή η μέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο και έχει εξελιχθεί από μια τοπική εκδήλωση σε μια παγκόσμια γιορτή.

Το μήλο κάτω από τη… Wikipedia

Το μήλο είναι φρούτο, καρπός του δέντρου μηλιά (επιστ.: Μηλέα η ήμερος, λατ. Malus domestica) της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Το δέντρο είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα που έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη. Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη (ελαφρά ροζ στην αρχή), 2.5-3.5 cm σε διάμετρο, με πέντε πέταλα. Τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο και συνήθως έχουν διάμετρο 5-9 cm (και σπάνια μέχρι και 15 cm). Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε άγρια όσο και σε καλλιεργούμενη μορφή. Η καταγωγή της τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου. Το δέντρο καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην Ασία και στην Ευρώπη. Η καλλιεργούμενη μηλιά αναφέρεται από το Θεόφραστο τον 3o αι. π.Χ.. Το γένος malus, εκτός της κοινής μηλιάς, συμπεριλαμβάνει και άλλα είδη, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα: Μalus baccata (Μ. η ραγοφόρος), Μalus fusca (Μ.η φαιά), Μalus orientalis (Μ. η ανατολική), Μalus prunifolia (Μ. η προυμνόφυλλος), Μalus pumila (Μ. η νανοφυής), Μalus sylvestris (Μηλέα η δασική), Μalus spectabilis (Μ. η έκλαμπρος). Με την ανακάλυψη του νέου κόσμου και την εγκατάσταση αποίκων πολλές ευρωπαϊκές ποικιλίες μεταφέρθηκαν στην Αμερική.

Ένα μήλο την ημέρα

Τα μήλα είναι θρεπτικά. Ένα μεσαίο μήλο – με διάμετρο περίπου 7,6 εκατοστά – ισούται με 1,5 φλιτζάνια φρούτων. Συνιστάται δύο φλιτζάνια φρούτων καθημερινά σε δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Ένα μεσαίο μήλο – 182 γραμμάρια – προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 95

Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια

Ίνες: 4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 14% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Δείτε Επίσης

Κάλιο: 6% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Βιταμίνη Κ: 5% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Επιπλέον, η ίδια μερίδα παρέχει 2–4% του RDI για μαγγάνιο, χαλκό και τις βιταμίνες A, E, B1, B2 και B6.

Τα μήλα είναι επίσης μια πλούσια πηγή πολυφαινολών. Ενώ οι ετικέτες διατροφής δεν αναφέρουν αυτές τις φυτικές ενώσεις, είναι πιθανότατα υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη για την υγεία. Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα μήλα, να τα τρως με τη φλούδα – περιέχει το ήμισυ των ινών και πολλές από τις πολυφαινόλες.

Επιπλέον, τα μήλα μπορεί να είναι καλά για την απώλεια βάρους. Μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά σου. Συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Μπορεί να έχουν προβιοτικά αποτελέσματα και να προωθούν καλά βακτήρια του εντέρου. Οι ουσίες στα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Τα μήλα περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άσθματος. Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των οστών. Μπορούν να προστατεύσουν από τον τραυματισμό στο στομάχι. Και, τέλος, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top