Now Reading
Οι άντρες έχουν επίσης βιολογικό ρολόι – ποια προβλήματα γονιμότητας επηρεάζουν τους μπαμπάδες των 50 ετών

Οι άντρες έχουν επίσης βιολογικό ρολόι – ποια προβλήματα γονιμότητας επηρεάζουν τους μπαμπάδες των 50 ετών

Δεν είναι μόνο το βιολογικό ρολόι των γυναικών που επηρεάζει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η γονιμότητα των ανδρών επηρεάζεται επίσης από την ηλικία.

 Όταν οι μπαμπάδες είναι άνω των 50, ο κίνδυνος επιπλοκών της εγκυμοσύνης αυξάνεται.

Δεδομένα από περισσότερες από 46 εκατομμύρια γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2011 και 2022 συνέκριναν τους πατέρες στα 30 τους με τους πατέρες στα 50 τους.

Ενώ λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία της μητέρας και άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε 10ετής αύξηση της ηλικίας του πατέρα συνδέεται με περισσότερες επιπλοκές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με ζευγάρια όπου ο πατέρας ήταν ηλικίας 30-39 ετών, για ζευγάρια όπου ο μπαμπάς ήταν στα 50 του, υπήρχε:

16% αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού

14% αυξημένος κίνδυνος χαμηλού βάρους γέννησης

Αύξηση 13% στον διαβήτη κύησης.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να έχουν χρησιμοποιήσει τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, για τη σύλληψη από τους μικρότερης ηλικίας.

Οι άντρες γίνονται μπαμπάδες όλο και πιο αργά

Σε αυτή τη μελέτη στις ΗΠΑ, η μέση ηλικία όλων των πατέρων αυξήθηκε από 30,8 έτη το 2011 σε 32,1 έτη το 2022.

Την ίδια περίοδο, το ποσοστό των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω που έκαναν παιδί αυξήθηκε από 1,1% σε 1,3%.

Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ανδρών άνω των 50 ετών που κάνουν παιδιά στην Αυστραλία, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η μέση ηλικία των πατέρων έχει αυξηθεί.

Το 1975 η διάμεση ηλικία των Αυστραλών μπαμπάδων ήταν 28,6 έτη. Αυτό εκτινάχθηκε στα 33,7 χρόνια το 2022.

Πώς η ανδρική ηλικία επηρεάζει την εγκυμοσύνη

Όπως γνωρίζουμε από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για μπαμπάδες διασημοτήτων, οι άνδρες παράγουν σπέρμα από την εφηβεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και μπορούν να κάνουν παιδιά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ωστόσο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη πτώση στην ποιότητα του σπέρματος από την ηλικία περίπου των 40 ετών.

Οι γυναίκες σύντροφοι μεγαλύτερων ανδρών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν εγκυμοσύνη από αυτές με νεότερους συντρόφους.

Μια μελέτη για την επίδραση της ανδρικής ηλικίας στον χρόνο έως την εγκυμοσύνη έδειξε ότι οι γυναίκες με άντρες συντρόφους ηλικίας 45 ετών και άνω είχαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν περισσότερο από ένα χρόνο για να συλλάβουν σε σύγκριση με εκείνες με σύντροφο ηλικίας 25 ετών και κάτω. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (76,8%) των ανδρών ηλικίας κάτω των 25 ετών τεκνοποίησαν τις γυναίκες τους εντός έξι μηνών, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από το ήμισυ (52,9%) των ανδρών άνω των 45 ετών.

Συγκεντρωτικά δεδομένα από δέκα μελέτες έδειξαν ότι οι σύντροφοι ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν αποβολή. Σε σύγκριση με τα ζευγάρια όπου ο άνδρας ήταν ηλικίας 25 έως 29 ετών, η ηλικία του πατέρα άνω των 45 ετών αύξησε τον κίνδυνο αποβολής κατά 43%.

Οι γυναίκες με άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να χρειαστούν εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα αποτελέσματα της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, επηρεάζονται επίσης από την ηλικία του αρσενικού συντρόφου.

Μια ανασκόπηση μελετών σε ζευγάρια που χρησιμοποιούν τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διαπίστωσε ότι η ηλικία του πατέρα κάτω των 40 ετών μείωσε τον κίνδυνο αποβολής κατά περίπου 25% σε σύγκριση με ζευγάρια με άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η ύπαρξη ενός άνδρα κάτω των 40 ετών σχεδόν διπλασίασε την πιθανότητα πετυχημένης γέννησης ανά κύκλο θεραπείας. Με έναν άνδρα άνω των 40 ετών, το 17,6% των γύρων θεραπείας κατέληξαν σε πετυχημένο τοκετό, σε σύγκριση με το 28,4% όταν ο άνδρας ήταν κάτω των 40 ετών.

Πώς επηρεάζει η ανδρική ηλικία την υγεία των παιδιών;

Ως αποτέλεσμα των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στο DNA του σπέρματος, τα παιδιά μεγαλύτερων πατέρων έχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από παθήσεις. Ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια, οι διπολικές διαταραχές και η λευχαιμία έχουν συνδεθεί με τα προχωρημένα χρόνια του πατέρα.

Δείτε Επίσης
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες που σηκώνουν τακτικά βαριά αντικείμενα στη δουλειά έχουν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων

Μια ανασκόπηση μελετών που αξιολογούσαν τον αντίκτυπο της προχωρημένης πατρικής ηλικίας ανέφερε ότι τα παιδιά μεγαλύτερων πατέρων έχουν αυξημένα ποσοστά ψυχιατρικών παθήσεων και διαταραχών συμπεριφοράς.

Όμως, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος δυσμενών εκβάσεων στην υγεία που συνδέονται με τη μεγαλύτερη πατρική ηλικία είναι πραγματικός, το μέγεθος της επίδρασης είναι μέτριο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αύξηση σε έναν πολύ μικρό κίνδυνο εξακολουθεί να είναι ένας μικρός κίνδυνος και τα περισσότερα παιδιά μεγαλύτερων πατέρων γεννιούνται υγιή και αναπτύσσονται καλά.

Η βελτίωση της υγείας σας μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητά σας

Εκτός από τις επιπτώσεις της μεγαλύτερης ηλικίας, ορισμένες χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα και τα αναπαραγωγικά αποτελέσματα γίνονται πιο συχνές καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και τον διαβήτη που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ηλικία μας, ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης και μειώνουν τη γονιμότητα, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Περιλαμβάνουν:

κάπνισμα

λήψη ναρκωτικών

χρήση αναβολικών στεροειδών

μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Εμη,ερωθείτε για το ανδρικό βιολογικό ρολόι

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες θέλουν παιδιά όσο και οι γυναίκες. Και οι περισσότεροι άντρες θέλουν τουλάχιστον δύο παιδιά.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνδρες στερούνται γνώσης σχετικά με τους περιορισμούς της γυναικείας και ανδρικής γονιμότητας και υπερεκτιμούν την πιθανότητα να γίνουν μπαμπάδες, με και χωρίς τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Χρειαζόμαστε καλύτερη δημόσια εκπαίδευση, ξεκινώντας από το σχολείο, για να βελτιώσουμε την επίγνωση του αντίκτυπου της ανδρικής και γυναικείας ηλικίας στα αναπαραγωγικά αποτελέσματα και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν υγιή μωρά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top