Now Reading
Δείτε πώς «ανακαλύπτοντας» τις γονεϊκές σας αξίες μπορείτε να βοηθηθείτε στο να μεγαλώσετε καλούς ανθρώπους

Δείτε πώς «ανακαλύπτοντας» τις γονεϊκές σας αξίες μπορείτε να βοηθηθείτε στο να μεγαλώσετε καλούς ανθρώπους

Τι ρόλο στην ανατροφή των παιδιών σας παίζει το οικογενειακό σύστημα αξιών σας

Σε ένα απόσπασμα από το νέο της βιβλίο, «The 5 Principles of Parenting», η Dr. Η Aliza Pressman μοιράζεται ότι το να μεγαλώνεις καλούς ανθρώπους ξεκινά με τον ορισμό της δικής σου απάντησης στην ερώτηση: Τι κάνει έναν άνθρωπο καλό;

Κάθε φορά που έχετε μια ερώτηση σχετικά με τους γονείς, μπορείτε να πάρετε μια ανάσα και να αναρωτηθείτε: Τι εκτιμώ; Τι αξία έχει αυτή η οικογένεια; Είμαι γονέας σε ευθυγράμμιση με τις αξίες μου; Αυτό είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε, αλλά γίνεται πολύ πιο εύκολο όταν καθόμαστε και ορίζουμε αυτές τις αξίες. Το να ξεκαθαρίσουμε τις δικές μας μοναδικές οικογενειακές αξίες μάς κάνει επίσης λιγότερο επιρρεπείς σε περαστικές πολιτικές εκστρατείες και εμμονές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να μας κάνουν όλους να νιώθουμε ότι δεν θα ανταποκριθούμε ποτέ αρκετά.

Τι εκτιμά η οικογένειά σας;

Όλοι έχουμε αξίες, είτε τις έχουμε διατυπώσει είτε όχι. Όλοι μας φέρνουμε τις ατομικές μας ιστορίες, όνειρα και προτεραιότητες στην ανατροφή των παιδιών μας. Όταν, ωστόσο, δεν καθορίζουμε τις αξίες μας, εμείς και τα παιδιά μας είμαστε πολύ πιο επιρρεπείς στην πίεση των συνομηλίκων, στην επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στα άκρα της ομαδικής σκέψης. Με σαφείς αξίες, μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις με περισσότερη σιγουριά και σαφήνεια.

Ο ορισμός των αξιών ως οικογένεια χρησιμεύει επίσης για να μας υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμβαδίζουμε με τους γείτονες ή να κάνουμε τα πράγματα που κάνουν. Μπορούμε απλά να υποθέσουμε ότι εργάζονται μέσα στα δικά τους συστήματα αξιών και οι διαφορετικές αξίες είναι μέρος αυτού που κάνει τις κοινότητές μας διαφορετικές.

Ενώ κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει και τις δικές του ατομικές αξίες, είναι σημαντικό ως μονάδα να νιώθετε ότι είστε όλοι στην ίδια σελίδα. Εάν το παιδί σας εκφοβίζει ένα άλλο παιδί στο σχολείο, για παράδειγμα, μια καθιερωμένη βασική οικογενειακή αξία της ενσυναίσθησης θα σας βοηθήσει να εξηγήσετε στο παιδί σας γιατί ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτός. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε τις αξίες σας, ώστε να μπορέσετε να αρχίσετε να ζείτε με περισσότερη πρόθεση και ακεραιότητα. Το να ζεις με ακεραιότητα σημαίνει ότι είσαι ένα ολοκληρωμένο άτομο – ότι, τις περισσότερες φορές, οι πράξεις σου ευθυγραμμίζονται με τις βασικές σου αξίες. Το εξωτερικό και το εσωτερικό σας έχουν νόημα, είναι ενσωματωμένα.

Φυσικά, οι οικογενειακές αξίες μπορούν να εξελιχθούν και να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, επομένως δεν μιλάμε για κάτι συμπαγές σαν πέτρα. Μιλάμε απλώς για τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών που έχουν νόημα για εσάς σε έναν κόσμο γεμάτο θορυβώδεις και συχνά αντικρουόμενες απόψεις.

Περάστε μερικές μέρες σκεπτόμενοι τις γονικές σας αξίες και αρχίστε να τις γράφετε. Ζητήστε από τη σύζυγό σας ή τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Θαυμάζετε τη σκληρή δουλειά πάνω από όλα; Καλοσύνη; Νοημοσύνη; (Πραγματικά δεν υπάρχουν λανθασμένες απαντήσεις εδώ, και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο στην ανατροφή των παιδιών!)

Για μερικούς, η εστίαση σε τρεις έως πέντε αξίες θα είναι απλή, αλλά αν η άσκηση πυροδοτεί πολλές ιδέες, συνεχίστε την. Κάντε μια μακρά λίστα. Συμπληρώστε μια ολόκληρη σελίδα στο ημερολόγιό σας, αν μπορείτε. Σκεφτείτε μια μεγάλη επιλογή που κάνατε στη ζωή σας και τι σας ώθησε να κάνετε αυτή την επιλογή. Αυτά τα κίνητρα πιθανότατα περιελάμβαναν τις αξίες σας. Σκεφτείτε επίσης τρία άτομα που θαυμάζετε. Τι εκτιμάτε σε αυτά; Πώς θέλετε να σας περιγράψουν τα παιδιά σας όταν μιλούν για εσάς στα δισέγγονά τους; Σκεφτείτε τι σας κάνει να νιώθετε η πιο αυθεντική εκδοχή του εαυτού σας. Ίσως βρίσκεστε στη ζώνη άνεσής σας όταν βυθίζεστε στη φυσική ομορφιά – ακόμα κι αν δεν μπαίνετε στο δάσος πολύ συχνά. Εάν ναι, σημειώστε τη «φύση». Όταν σκέφτεστε τους στόχους σας –τους πραγματικούς σας στόχους, όχι τους στόχους σας για τους άλλους, τους δικούς σας ειλικρινείς στόχους– ποιες αξίες ευθυγραμμίζονται με αυτούς;

Δείτε Επίσης

Αφού κατανοήσετε τις αξίες σας, διαβάστε τη λίστα σας και δείτε αν παρατηρήσετε κάποια θέματα. Μπορείτε να συνδυάσετε οποιαδήποτε από τις αξίες σας σε ευρύτερες έννοιες; Μήπως κάποια από τις λέξεις ή τις φράσεις σας αντιπροσωπεύει το σκαλοπάτι σε ένα ακόμη πιο θεμελιώδες ιδανικό; Εάν έχετε καταχωρίσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αναρωτηθείτε εάν το βλέπετε ως μια πορεία προς την αυτάρκεια, ως αντανάκλαση της αγάπης για μάθηση, ως απλώς εργαλείο δικτύωσης ή απλώς επειδή είναι αυτό που έχουν κάνει όλοι οι άλλοι στην οικογένειά σας. Ίσως όταν αναφέρετε χρήματα, μπορείτε να δείτε ότι σε βαθύτερο επίπεδο εκτιμάτε την άνεση ή την ευκολία. Εάν ναι, ονομάστε αυτές τις υποκείμενες αξίες.

Προσπαθήστε να αποστάξετε αυτό που είναι πιο σημαντικό για εσάς σε τρεις έως πέντε λέξεις-κλειδιά ή φράσεις. Συγκρίνετε τις σημειώσεις σας.

Μια σπουδαία δραστηριότητα από αυτή την άποψη είναι να ζητήσετε από τα παιδιά σας να απαριθμήσουν ποια πέντε πράγματα θα μάντευαν ότι κάθε ένας από τους γονείς του θεωρεί ως τη μεγαλύτερη αξία. Εάν έχετε αποφασίσει ότι εκτιμάτε την ειλικρίνεια, την ασφάλεια, τους τρόπους και την ενσυναίσθηση και τα παιδιά σας πιστεύουν ότι εκτιμάτε τα χρήματα, τους καλούς βαθμούς και τη συμμόρφωση, ακούστε το – χωρίς καμία κρίση. Αυτά είναι πληροφορίες. Ίσως οι καλοί βαθμοί ανήκουν στη λίστα σας. Ή ίσως μόλις έχετε αποκτήσει τη συνήθεια να εξυψώνετε τα μικρά πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν ουσιαστικά.

Ζητήστε από τα παιδιά σας να αναφέρουν τις δικές τους βασικές αξίες. Ένας νήπιο μπορεί να πει ότι εκτιμά το παγωτό – και ίσως μπορείτε να το βοηθήσετε να το διευρύνει σε «γεύση» ή ακόμα και «απόλαυση». Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να σας εκπλήξουν με τον αυτοστοχασμό τους. Όταν όλοι στην οικογένεια έχουν προσδιορίσει τις βασικές τους αξίες και τις έχουν περιορίσει σε τρεις έως πέντε λέξεις-κλειδιά ή φράσεις, κάντε μια συνάντηση για να συγκρίνετε σημειώσεις. Πού αλληλοεπικαλύπτονται οι βασικές σας αξίες; Πού διαφέρετε; Γράψτε κάθε λέξη ή φράση από τη λίστα κάθε μέλους της οικογένειας σε ένα ξεχωριστό τετράγωνο χαρτί και αρχίστε να ανακατεύετε. Δείτε αν μπορείτε να ομαδοποιήσετε αυτές τις αξίες σε θέματα. Καθώς αναπτύσσετε το σύνολο των κοινών αξιών σας, θυμηθείτε: ο καθένας από εσάς μπορεί να διατηρήσει και τις δικές του αξίες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top