Now Reading
Γιατί το μωρό μου ροχαλίζει;

Γιατί το μωρό μου ροχαλίζει;

Μπορεί να ακούσετε το μωρό σας να ροχαλίζει τη νύχτα. Μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό και πότε πρέπει να τα πάτε στον γιατρό.

Μπορεί να ακούσετε το μωρό σας να ροχαλίζει τη νύχτα. Μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό και πότε πρέπει να τα πάτε στον γιατρό.

Εάν έχετε κοιμηθεί ποτέ κοντά σε ένα μωρό, ξέρετε ότι είναι ικανό να κάνει κάποιους σοβαρούς θορύβους στον ύπνο του: αναστενάζει, ρουθουνίζει, κλαίει, βήχει, γουργουρίζει και μερικές φορές ακόμη και γελάει ενώ κοιμάται (γεγονός που κάνει την έκφραση «κοιμάται σαν μωρό» αρκετά οξύμωρη, αν μας ρωτάτε!).

Ένας άλλος συνηθισμένος ήχος ύπνου του μωρού είναι το ροχαλητό. Και ενώ μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα εάν μοιράζεστε ένα δωμάτιο με το νεογέννητό σας, το ροχαλητό του μωρού συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία.

«Πολλά μωρά «αναπνέουν με θόρυβο» και αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι κάτι δεν πάει καλά», λέει σε δημοσίευση του parents.com η Amanda Stovall, MD, παιδίατρος στην κλινική Springfield στο Ιλινόις.

Είναι φυσιολογικό να ροχαλίζει ένα μωρό;

Τα μωρά πρέπει να αναπνέουν από τη μύτη τους εκτός κι αν κλαίνε, εξηγεί η Stovall, και οι αεραγωγοί τους είναι μικροσκοπικοί, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να τα ακούς να ροχαλίζουν ενώ κοιμούνται. Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν περιμένουν το μωρό τους να είναι τόσο θορυβώδες κατά τη διάρκεια της νύχτας και εκφράζουν ανησυχίες για το ροχαλητό του παιδιού τους.

Αλλά σύμφωνα με τον Jonathan Maynard, MD, παιδίατρο στο Providence Mission Hospital της Καλιφόρνια, το απαλό ροχαλητό είναι αρκετά κοινό στα μωρά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 9% των βρεφών ροχαλίζουν περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα. Το βρεφικό ροχαλητό είναι επίσης τυπικά αβλαβές. «Γενικά, οι αναπνευστικοί θόρυβοι που δεν διαταράσσουν τον ύπνο του βρέφους, εμφανίζονται μόνο για σύντομα διαστήματα και είναι σχετικά ήσυχοι, δεν αντιπροσωπεύουν σοβαρό πρόβλημα», λέει ο Δρ Maynard.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει ο Δρ Maynard, οι αναπνευστικοί ήχοι που είναι επίμονοι, πιο δυνατοί από έναν ψίθυρο, έχουν πολύ υψηλό τόνο, διαταράσσουν τον ύπνο του μωρού σας ή κάνουν το μωρό σας να σταματήσει να αναπνέει είναι πιο ανησυχητικοί. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν μια παιδιατρική διαταραχή ύπνου, όπως η υπνική άπνοια ή το σύνδρομο αντίστασης των ανώτερων αεραγωγών.

Τι προκαλεί ροχαλητό σε ένα μωρό;

Η κύρια αιτία του βρεφικού ροχαλητού είναι απλώς αναπτυξιακή: πολλά μωρά γεννιούνται με έναν μαλακό λάρυγγα που δονείται περισσότερο (και παράγει περισσότερο θόρυβο) καθώς ο αέρας περνά δίπλα του κατά τη διάρκεια των αναπνοών, εξηγεί ο Δρ Maynard.

Αυτό ονομάζεται λαρυγγομαλάκυνση και σύμφωνα με τον Δρ Stovall, τα περισσότερα μωρά με λαρυγγομαλάκυνση αναπνέουν εύκολα, δεν έχουν προβλήματα με τη σίτιση και μεγαλώνουν καλά, ξεπερνώντας τελικά μόνα τους καθώς μεγαλώνουν.

Μια άλλη κοινή αιτία είναι η συμφόρηση ή η ρινική έκκριση που προκαλείται από ασθένεια, επισημαίνει η Δρ Stovall. Ακριβώς όπως και οι ενήλικες, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό.

Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν ένα ξηρό περιβάλλον ύπνου. Μερικά νεογέννητα γεννιούνται επίσης με αποκλίνοντα διάφραγμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό, και τα μωρά με ορισμένες γενετικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό να ροχαλίσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Είναι επιβλαβές το ροχαλητό του μωρού;

Συνήθως, το ροχαλητό του μωρού δεν είναι επιβλαβές. Ο Δρ Maynard λέει ότι είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιλυθεί καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το χρόνιο ή ενοχλητικό ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι ενός μεγαλύτερου ζητήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο Δρ Maynard λέει ότι εάν ανησυχείτε για το ροχαλητό του παιδιού σας –αλλά το μωρό σας δεν έχει σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας– θα πρέπει να τραβήξετε ένα βίντεο για να τεκμηριώσετε τη συμπεριφορά και, στη συνέχεια, να προγραμματίσετε μια επίσκεψη με τον παιδίατρό σας για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. (Σημείωση: Εάν το μωρό σας έχει σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.)

Τι να κάνετε για το βρεφικό ροχαλητό

Και πάλι, οι περισσότεροι θορυβώδεις αναπνοές θα ξεπεράσουν τη φάση του ροχαλητού τους, καθησυχάζει η Δρ Stovall, καθώς ο ιστός γύρω από τον αεραγωγό τους γίνεται πιο άκαμπτος. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ –ιδιαίτερα αν έχουν αρρωστήσει πρόσφατα– για να μειώσετε το ροχαλητό τους.

Ψεκάστε τη μύτη του μωρού σας με ρινικό φυσιολογικό ορό για να χαλαρώσετε τη συμφόρηση και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια σύριγγα με βολβό για να αναρροφήσετε την περίσσεια βλέννας, συμβουλεύει η Δρ Stovall.

Βάλτε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού σας τη νύχτα για να προσθέσετε επιπλέον υγρασία στον αέρα.

Αν και το ροχαλητό είναι συχνά χειρότερο όταν τα μωρά κοιμούνται ανάσκελα, θα πρέπει να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα μέχρι να γίνει 1 ετών, σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς ύπνου της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Είναι καλό να αλλάζουν θέση κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να ξαπλώνετε το μωρό σας στο πλάι για να αποτρέψετε το ροχαλητό, εκτός εάν είναι τουλάχιστον 1 έτους.

Πότε πρέπει να ανησυχεί το μωρό ροχαλητό;

Ο Δρ Maynard λέει ότι εάν το μωρό σας παρουσιάζει σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας (όπως να αναπνέει πιο δύσκολα ή πιο γρήγορα από το κανονικό), εάν το δέρμα τους γίνεται μπλε, εάν τα ρουθούνια τους φουντώνουν με τις αναπνοές τους ή εάν το δέρμα μεταξύ των πλευρών τους αποσύρεται αισθητά, θα πρέπει να μεταφέρετε το μωρό σας στο γιατρό ή σε νοσοκομείο για αξιολόγηση.

Εάν το μωρό σας δεν έχει σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας, μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον παιδίατρό σας κατά τις κανονικές ώρες, εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για το ροχαλητό του μωρού σας, λέει ο Δρ Stovall, ειδικά εάν έχετε παρατηρήσει άλλα συμπτώματα όπως:

Δυσκολία στο φαγητό

Δείτε Επίσης

Το να τραβάει συχνά το μπιμπερό ή το στήθος για να αναπνεύσει

Συνεχίζει να ροχαλίζει ακόμα και όσο μεγαλώνει

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του λαιμού

Φαίνεται συνεχώς κουρασμένο παρά τον ύπνο και τον υπνάκο

Μπορεί επίσης να θέλετε να προσέχετε τα ακόλουθα συμπτώματα και να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας εάν παρατηρήσετε:

Μεγάλες παύσεις μεταξύ των αναπνοών κατά τη διάρκεια του ύπνου

Πνιγμός ή απώλεια θορύβων κατά τη διάρκεια του ύπνου

Εξαιρετική ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου

Όλα αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις ότι το μωρό σας έχει διαταραχή ύπνου, χρόνια πάθηση υγείας ή ανατομικό ελάττωμα (όπως παρεκτροπή του διαφράγματος) που πρέπει να αξιολογηθεί.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top