Βοηθήστε τους έφηβους να πουν όχι στο τσιγάρο
9 τρόποι να τους κρατήσετε μακριά από το κάπνισμα
Το κάπνισμα στην εφηβεία μπορεί να ξεκινήσει αθώα, αλλά μπορεί να γίνει ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα ως έφηβοι.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας που είναι στην εφηβεία να πουν όχι στο τσιγάρο.
1. Δώστε το καλό παράδειγμα
Αν καπνίζετε, σταματήστε άμεσα. Οι έφηβοι που έχουν γονείς καπνιστές είναι πιο πιθανό να αρχίσουν και οι ίδιοι το κάπνισμα. Για αυτό, όσο νωρίτερα σταματήσετε, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχει το έφηβο παιδί σας να γίνει καπνιστής. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον κατάλληλο τρόπο να κόψετε το κάπνισμα. Εν τω μεταξύ, αποφύγετε να καπνίζετε στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή οπουδήποτε μπορεί να σας δει το παιδί σας. Μην αφήνετε τα τσιγάρα σας σε σημεία όπου μπορούν να τα βρει το παιδί. Μιλήστε μαζί του και εξηγήστε του ότι αυτό που κάνετε είναι μία κακή συνήθεια, που είναι μεν δύσκολο να κόψετε αλλά θα κάνετε τα πάντα για να το καταφέρετε.
2. Κατανοήστε γιατί μπορεί να το ελκύει
Το κάπνισμα στην εφηβεία μπορεί να είναι μια μορφή επανάστασης ή ένας τρόπος για να ταιριάξει με μια συγκεκριμένη ομάδα φίλων. Κάποιοι έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα για να αισθανθούν ανεξάρτητοι, να δείχνουν μεγαλύτεροι ή ακόμα και γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να τους βοηθήσει να αδυνατίσουν. Συζητήστε με το παιδί σας για το τι πιστεύει για το κάπνισμα και αν καπνίζουν κάποιοι από τους φίλους του. Μιλήστε του για τις συνέπειες του καπνίσματος και επικροτήστε την επιλογή του να μην καπνίζει.
3. Πείτε του ότι δεν του επιτρέπετε να καπνίσει
Ακόμα και αν θεωρείτε ότι δεν σας ακούει, πρέπει να το πείτε. Η αυστηρότητα και η αποδοκιμασία σας μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι πιστεύετε, αφού το πιο βασικό είναι ότι θα δείξει στο παιδί ότι ενδιαφέρεστε για εκείνο. Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς έχουν πιο αυστηρούς περιορισμούς στο κάπνισμα έχουν την τάση να καπνίζουν λιγότερο από ότι οι έφηβοι των οποίων οι γονείς δεν θέτουν όρια στο κάπνισμα.
4. Εκμεταλλευτείτε τη ματαιοδοξία του
Εξηγήστε στο παιδί ότι το κάπνισμα είναι στην πραγματικότητα μία βρώμικη συνήθεια. Κάνει τα ρούχα, τα μαλλιά και την αναπνοή να μυρίζουν, προκαλεί ρυτίδες, κιτρινίζει τα δόντια, μειώνει την σωματική ενέργειά, προκαλεί βήχα, κλπ.
5. Είναι (και) θέμα οικονομίας
Εκτός από κακή συνήθεια, το κάπνισμα είναι και μία ακριβή συνήθεια. Υπολογίστε μαζί με το παιδί σας το κόστος του καπνίσματος ανά εβδομάδα, μήνα, έτος. Υπολογίστε όλα τα άλλα πράγματα στα οποία θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε αυτά τα χρήματα, από ρούχα και παπούτσια μέχρι διακοπές για όλη την οικογένεια.
6. Προετοιμάστε το για την αντίδραση συνομηλίκων του
Αν οι φίλοι του καπνίζουν μπορεί να γίνουν επίμονοι, πιέζοντας το παιδί σας να δοκιμάσει και εκείνο. Προετοιμάστε το παιδί να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο για να μπορεί να πει όχι στο τσιγάρο. Μπορεί να είναι ένα απλό «όχι, δεν θέλω να δοκιμάσω». Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο εξασκηθεί το παιδί σας σε ανάλογες αντιδράσεις, τόσο πιθανότερο είναι να «πει» όχι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.
7. Πάρτε τον εθισμό στα σοβαρά
Οι περισσότεροι έφηβοι πιστεύουν ότι το περιστασιακό κάπνισμα δεν προκαλεί εθισμό και ότι ακόμα και αν αρχίσουν να καπνίζουν συστηματικά, θα έχουν την ικανότητα να το κόψουν όποτε θέλουν. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο για έναν έφηβο να εθιστεί, ακόμα και αν δεν καπνίζει πολύ ή τακτικά. Ενημερώστε το παιδί ότι οι περισσότεροι ενήλικες έχουν αρχίσει το κάπνισμα ως έφηβοι και ότι όταν ξεκινήσει κανείς να καπνίζει γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σταματήσει, όσο περνάει ο καιρός.
8. Πείτε του την αλήθεια για τις συνέπειες
Οι έφηβοι έχουν την τάση να υποθέτουν ότι τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους και ότι οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν αφορούν τους ίδιους. Χρησιμοποιήστε παραδείγματα από την οικογένειά σας, τους φίλους σας ή κάποιους διάσημους που αρρώστησαν για να του εξηγήσετε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
9. Σκεφτείτε όλες τις «εναλλακτικές»
Τα αρωματισμένα τσιγάρα, όπως τα τσιγάρα μέντας, ή ο ναργιλές πολλές φορές θεωρούνται λανθασμένα ως λιγότερο επιβλαβή ή εθιστικά σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα. Όλα τα είδη καπνίσματος, όμως, εγκυμονούν κινδύνους, για αυτό θα πρέπει να ενημερώσετε το παιδί και για όλες τις πιθανές «εναλλακτικές» στο κάπνισμα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία του.
Αν ο έφηβός σας έχει ήδη αρχίσει το κάπνισμα, αποφύγετε τις απειλές και τα τελεσίγραφα. Συζητήστε μαζί του για να καταλάβετε τους λόγους που ώθησαν το παιδί στο να αρχίσει να καπνίζει και αναζητήστε μαζί τρόπους για να σταματήσει. Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει το παιδί σας για να έχει καλή υγεία σε όλη του τη ζωή.
*με πληροφορίες από Mayo Clinic