Now Reading
Έρευνα υπογραμμίζει έναν νέο πιθανό λόγο για τον οποίο ορισμένα μωρά πεθαίνουν από Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS)

Έρευνα υπογραμμίζει έναν νέο πιθανό λόγο για τον οποίο ορισμένα μωρά πεθαίνουν από Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS)

Ανακάλυψαν έναν βιοδείκτη που μπορεί να παρέχει ένδειξη για μια υποκείμενη αιτία κι ανοίγουν το δρόμο για νέα εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη θανάτων από SIDS στο μέλλον

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένα βρέφη πεθαίνουν από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αιτιολογία του SIDS, τόσο περιβαλλοντικοί όσο και αναπτυξιακοί, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet’s eBioMedicine υπογραμμίζει έναν πιθανό βιοδείκτη που μπορεί να παρέχει ένδειξη για μια υποκείμενη αιτία.

Τι είναι το SIDS;

Το SIDS είναι ο ανεξήγητος θάνατος ενός φαινομενικά υγιούς βρέφους ηλικίας κάτω του 1 έτους, που συνήθως συμβαίνει ενώ το παιδί κοιμάται. Η εκπαίδευση μέσω εκστρατειών ασφαλούς ύπνου έχει μειώσει τον αριθμό των θανάτων από SIDS τα τελευταία χρόνια, αν και το σύνδρομο εξακολουθεί να ευθύνεται για περίπου 3.400 θανάτους βρεφών κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (στην Αμερική).

Το SIDS είναι ένα απίστευτα σπαρακτικό φαινόμενο χωρίς ξεκάθαρη αιτία και μπορεί να προκαλέσει ενοχές και σύγχυση στις οικογένειες των θυμάτων του SIDS.

Τι προκαλεί την ευπάθεια στο SIDS;

Μια ομάδα ερευνητών από το The Children’s Hospital Westmead στο Σύδνεϋ, με επικεφαλής τη Δρ. Carmel Harrington, μια μητέρα που έχασε το βρέφος της από SIDS πριν από 29 χρόνια, ξεκίνησε να αξιολογήσει εάν τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου βιοδείκτη, του ενζύμου βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE) , διέφερε στα βρέφη που είναι πιο ευαίσθητα στο SIDS.

Το SIDS είναι ένα σύνθετο σύνδρομο που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά έχει υποψιαστεί ότι το SIDS μπορεί να σχετίζεται με ένα ελάττωμα ή μια υπανάπτυξη στο τμήμα του εγκεφάλου του μωρού που ελέγχει την αναπνοή και τη διέγερση από τον ύπνο. Εάν ένα βρέφος σταματήσει να αναπνέει ενώ κοιμάται, ο εγκέφαλος θα πρέπει να λειτουργεί για να τρομάξει το μωρό και να το ξυπνήσει – αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί σωστά για να ξυπνήσει επαρκώς το παιδί, οδηγώντας στον θάνατο του βρέφους.

Το ένζυμο BChE πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στα μονοπάτια διέγερσης του εγκεφάλου και μπορεί να παρέχει μια ένδειξη για τη λειτουργία του αυτόνομου συστήματος του βρέφους – προσφέροντας εικόνα για το γιατί ορισμένα μωρά μπορεί να μην ξυπνήσουν εάν δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ενώ κοιμούνται.

Το SIDS πιστεύεται ότι συμβαίνει όταν συνυπάρχουν τρεις παράγοντες ταυτόχρονα: ένα ευάλωτο βρέφος, μια κρίσιμη αναπτυξιακή περίοδος για ομοιοστατικό έλεγχο και ένας εξωγενής στρεσογόνος παράγοντας, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι θέλησαν να προσδιορίσουν τι μπορεί να κάνει ένα βρέφος ευάλωτο.

Ένας μετρήσιμος βιοδείκτης μπορεί να παρέχει μια ένδειξη

Αναλύοντας τις αποξηραμένες κηλίδες αίματος από τσιμπήματα φτέρνας που ελήφθησαν μετά τη γέννηση από 722 βρέφη, οι συγγραφείς της μελέτης μπόρεσαν να συγκρίνουν τα δείγματα αποξηραμένου αίματος 67 μωρών που πέθαναν από SIDS με δείγματα αίματος επιζώντων μωρών που είχαν την ίδια ημερομηνία γέννησης και το ίδιο φύλο.

«Το BChEsa, που μετρήθηκε σε ξηρές κηλίδες αίματος που λήφθηκαν 2-3 ημέρες μετά τη γέννηση, ήταν χαμηλότερο στα μωρά που πέθαναν στη συνέχεια από SIDS σε σύγκριση με επιζώντες ελέγχους και άλλους θανάτους χωρίς SIDS», γράφουν οι ερευνητές.

Δείτε Επίσης

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μη φυσιολογικά επίπεδα BChE μπορεί να υποδηλώνουν ένα ελάττωμα και να αντιπροσωπεύουν «μια μετρήσιμη, ειδική ευπάθεια» ενός βρέφους με SIDS. Αν και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η μη χρήση ασφαλών πρακτικών ύπνου και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για SIDS, καθώς και ζητήματα που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή ανάπτυξη, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει έναν μετρήσιμο βιοδείκτη σε βρέφη που πεθαίνουν από SIDS.

«Έτσι, το εύρημα παρουσιάζει τη δυνατότητα εντοπισμού βρεφών σε μελλοντικό κίνδυνο για SIDS και παρέχει μια συγκεκριμένη οδό για μελλοντική έρευνα σε παρεμβάσεις πριν από το θάνατο», σημειώνουν οι συγγραφείς.

«Τα μωρά έχουν έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό για να μας ενημερώνουν όταν δεν είναι ευτυχισμένα», είπε η Χάρινγκτον στο The Sydney Children’s Hospital Network. «Συνήθως, εάν ένα μωρό έρθει αντιμέτωπο με μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, όπως δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου επειδή είναι στην κοιλιά του, θα ξυπνήσει και θα φωνάξει. Αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι ορισμένα μωρά δεν έχουν την ίδια ισχυρή αντίδραση διέγερσης».

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα σε μια μελέτη με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος και ελέγχους για πρόσθετους παράγοντες, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου που μπορούν να δώσουν στους γονείς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν το παιδί τους μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στο SIDS και πώς να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις εάν ναι.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top