Φράσεις με θετικό αντίκτυπο που θα βοηθήσουν το παιδί να χτίσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοεκτίμηση
Πώς να χρησιμοποιήσετε τις θετικές επιβεβαιώσεις στην καθημερινή επαφή και ανατροφή του παιδιού σας
Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι μια μορφή θετικής αυτοομιλίας. Όταν επαναλαμβάνονται αρκετά συχνά, αυτή η θετικότητα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και στη συνολική θετική σκέψη. Όταν ένα παιδί λέει στον εαυτό του ότι μπορεί να εργαστεί σκληρά και να ξεπεράσει τις προκλήσεις, αντικαθιστά τις αρνητικές του σκέψεις με θετικές, χαρούμενες σκέψεις που δημιουργούν αυτοπεποίθηση. Αν τα λέει αρκετά συχνά, εσωτερικεύει αυτά τα θετικά πράγματα για τον εαυτό του, μαθαίνοντας ότι έχει τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να είναι ικανό, σίγουρο και ευγενικό, ακόμη και μπροστά στα εμπόδια.
Δεν είναι μόνο τα παιδιά που μπορούν να επωφεληθούν από τις θετικές επιβεβαιώσεις. Η εξάσκηση στις καθημερινές επιβεβαιώσεις μας βοηθά όλους να αντικαταστήσουμε την φωνή γκρίνιας μέσα μας που μπορεί να μας πει «δεν μπορώ» με μια θετική νοοτροπία που μας λέει ότι τα λάθη είναι εντάξει και ότι μαθαίνουμε από αυτά για να ξεπερνάμε τις προκλήσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιβεβαιώσεις με το παιδί σας για να ενθαρρύνετε θετικά μοτίβα σκέψης και να χτίσετε μια νοοτροπία ανάπτυξης. Εάν το παιδί σας συναντήσει μια επιβεβαίωση ότι πραγματικά δεν πιστεύει ότι είναι αληθινή για τον εαυτό του, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσετε ως οικογένεια σχετικά με το τι σημαίνει πραγματικά αυτή η επιβεβαίωση και εάν θα μπορούσε να γίνει αυτοαλήθεια με την πάροδο του χρόνου. Οι επιβεβαιώσεις λειτουργούν όταν εξασκούνται με συνέπεια, γι’ αυτό δημιουργήστε μια ρουτίνα γύρω από θετικές επιβεβαιώσεις στο σπίτι σας και διδάξτε στο παιδί σας να τις εξασκεί πολλές φορές την ημέρα.
Για να ξεκινήσετε, εντοπίστε κάθε αρνητική αυτοσυζήτηση που θα θέλατε να αλλάξετε. Στην περίπτωσή μου, ήθελα να αλλάξω την αντίληψη του γιου μου ότι δεν μπορούσε να ολοκληρώσει το παζλ του.
Στη συνέχεια, σκεφτείτε έναν θετικό τρόπο για να αλλάξετε αυτή τη διαδικασία σκέψης. Ήξερα ότι ο γιος μου ήταν απογοητευμένος επειδή έκανε λάθη κάνοντας το νέο του παζλ. Σκέφτηκε ότι τα λάθη σήμαιναν ότι δεν ήταν ικανός να το κάνει. Ήθελα να ξέρει ότι τα λάθη είναι κάτι από το οποίο μαθαίνουμε και ότι, με την πάροδο του χρόνου, τα λάθη του θα τον βοηθούσαν να μάθει να κάνει οποιοδήποτε παζλ.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις νέες, θετικές σκέψεις για να δημιουργήσετε απλές, θετικές επιβεβαιώσεις που το παιδί σας μπορεί να επαναλάβει. Ζητήστε από το παιδί σας να εξασκεί αυτές τις επιβεβαιώσεις τουλάχιστον καθημερινά. Το να τις προβάρει ή επαναλαμβάνει στον καθρέφτη μπορεί να το βοηθήσει ιδιαίτερα και μπορείτε να τα επαναλαμβάνετε ξανά μαζί με το παιδί σας πριν τον ύπνο.
Ορισμένες οικογένειες βρίσκουν χρήσιμο να χρησιμοποιούν κάρτες επιβεβαίωσης, έτσι ώστε η απομνημόνευση των επιβεβαιώσεων να μην αποτελεί μέρος της ρουτίνας. Αντίθετα, το παιδί σας μπορεί απλά να επιλέξει μια κάρτα από τον σωρό και να τη διαβάσει στον καθρέφτη. Οι οικογένειες μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις κάρτες ως σημεία εκκίνησης για ουσιαστικές συνομιλίες μαζί.
Θετικές επιβεβαιώσεις για να πείτε στο παιδί σας:
- Μπορώ να μάθω από τα λάθη.
- Μπορώ να βοηθήσω άλλους.
- Μπορώ να κάνω νέα πράγματα.
- Μπορώ να μάθω πώς να το κάνω αυτό.
- Μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου.
- Μπορώ να σκεφτώ υπέροχες ιδέες.
- Μπορώ να είμαι ευγενικός ό,τι κι αν γίνει.
- Μπορώ να κάνω τους άλλους να νιώθουν ευτυχισμένοι.
- Μπορώ να ξεπεράσω τις προκλήσεις.
- Μπορώ να βρω ομορφιά σε οτιδήποτε.
- Μπορώ να ζητήσω βοήθεια όταν τη χρειάζομαι.