Μελέτη διαπιστώνει ότι το ελαττωματικό σπέρμα διπλασιάζει τον κίνδυνο προεκλαμψίας - Childit
Now Reading
Μελέτη διαπιστώνει ότι το ελαττωματικό σπέρμα διπλασιάζει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Μελέτη διαπιστώνει ότι το ελαττωματικό σπέρμα διπλασιάζει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές συνέδεσαν συγκεκριμένα συχνά ελαττώματα στο σπέρμα με τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού. Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία δείχνει ότι το υψηλό ποσοστό των σπερματοζωαρίων του πατέρα που έχουν θραύσματα κλώνου DNA σχετίζεται με διπλασιασμένο κίνδυνο προεκλαμψίας σε γυναίκες που…

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές συνέδεσαν συγκεκριμένα συχνά ελαττώματα στο σπέρμα με τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού. Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία δείχνει ότι το υψηλό ποσοστό των σπερματοζωαρίων του πατέρα που έχουν θραύσματα κλώνου DNA σχετίζεται με διπλασιασμένο κίνδυνο προεκλαμψίας σε γυναίκες που έχουν μείνει έγκυοι με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να γεννηθεί πρόωρα το μωρό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Fertility and Sterility.

Η υπογονιμότητα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και ο αριθμός των διαδικασιών εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνεται ραγδαία. Είναι ήδη γνωστό ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυοι με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία, επαναλαμβανόμενες αποβολές και το μωρό να γεννηθεί πρόωρα και με μικρότερο βάρος γέννησης. Ωστόσο, οι λόγοι πίσω από αυτό δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί.

«Πριν από μια προγραμματισμένη εξωσωματική γονιμοποίηση, το δείγμα σπέρματος του άνδρα αναλύεται για συγκέντρωση, κινητικότητα και μορφολογία. Υπάρχουν όμως άνδρες που, σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, έχουν φυσιολογικό σπέρμα, αλλά εξακολουθούν να έχουν μειωμένη γονιμότητα», εξηγεί η Amelie Stenqvist, λέκτορας στο Lund Πανεπιστήμιο.

Περίπου το 20-30% των μωρών που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν πατέρες με κατεστραμμένο DNA στο σπέρμα τους, όπως φαίνεται από τα αυξημένα επίπεδα κατακερματισμού του DNA. Ο δείκτης κατακερματισμού DNA (DFI) είναι ένα μέτρο της ποσότητας των θραυσμάτων κλώνου στο DNA και χρησιμοποιείται για την παροχή σημαντικών νέων πληροφοριών σχετικά με την ανδρική γονιμότητα.

Το σπέρμα με βλάβη στο DNA μπορεί να εξακολουθεί να είναι γόνιμο, αλλά οι πιθανότητες γονιμοποίησης είναι μικρότερες και εάν το ποσοστό του DFI υπερβαίνει το 30%, οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης είναι κοντά στο μηδέν.

Αν και οι τρέχουσες τεχνικές in vitro σημαίνουν ότι οι άνδρες με υψηλό DFI μπορούν να γίνουν μπαμπάδες, μέχρι τώρα πολύ λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο του κατακερματισμού του DNA στην εγκυμοσύνη και την υγεία του μωρού. Ήταν δύσκολο να ερευνηθεί το θέμα, επειδή η τιμή DFI δεν περιλαμβάνεται στις τυπικές μετρήσεις που πραγματοποιούνται επί του παρόντος από τις κλινικές γονιμότητας της Σουηδίας. Απαιτεί επίσης μεγάλο πληθυσμό μελέτης και πρόσβαση σε εθνικά ιατρικά μητρώα.

«Δεδομένου ότι το μισό DNA του πλακούντα προέρχεται από τον πατέρα και η ανάπτυξη και η λειτουργία του πλακούντα παίζει κεντρικό ρόλο στην προεκλαμψία, θέλαμε να διερευνήσουμε εάν ένα υψηλό ποσοστό βλάβης του DNA στο σπέρμα επηρέασε τον κίνδυνο προεκλαμψίας», λέει ο Aleksander Giwercman.

Είναι καθηγητής αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Lund, σύμβουλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne στο Μάλμε και ένας από τους ερευνητές πίσω από το ReproUnion. Ο Giwercman ηγήθηκε επίσης μιας ερευνητικής μελέτης που περιελάμβανε 1.660 παιδιά που συνελήφθησαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και ICSI στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Μάλμε κατά την περίοδο 2007–2018.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα 841 ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ένα DFI πάνω από 20% διπλασίασε τον κίνδυνο της γυναίκας να αναπτύξει προεκλαμψία (10,5%) και επίσης αύξησε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Στην ομάδα της εξωσωματικής γονιμοποίησης με DFI κάτω από 20%, υπήρχε 4,8% κίνδυνος προεκλαμψίας, ο οποίος είναι συγκρίσιμος με εγκυμοσύνες που συμβαίνουν φυσικά. Για ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε ICSI, δεν υπήρχε συσχέτιση με προεκλαμψία.

«Σήμερα, η ανάλυση DFI γίνεται μόνο σε ορισμένες κλινικές γονιμότητας στη Σουηδία, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εισαχθεί ως πρότυπο σε όλες τις κλινικές. Μπορεί να δώσει στα ζευγάρια απαντήσεις για το γιατί δεν προχωρούν σε εγκυμοσύνη και μπορεί να επηρεάσει την επιλεγμένη μέθοδο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης. Όχι μόνο αυτό, τα τελευταία μας αποτελέσματα δείχνουν ότι μια ανάλυση DFI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό κυήσεων υψηλού κινδύνου», επισημαίνει ο Giwercman.

Αυτό που κάνει αυτό το εύρημα ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο υψηλός κατακερματισμός του DNA στο σπέρμα συνδέεται με τη συνολική υγεία του πατέρα και είναι δυνητικά θεραπεύσιμος. Οι περισσότερες βλάβες στο DNA προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι μια ανισορροπία μεταξύ των επιβλαβών μορίων και των αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κατακερματισμό του DNA περιλαμβάνουν την ηλικία του άνδρα, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις λοιμώξεις.

«Το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσουμε ποια ομάδα ανδρών ανταποκρίνεται καλύτερα σε μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της βλάβης του DNA του σπέρματος και να δοκιμάσουμε αυτές τις μεθόδους για την πρόληψη των επιπλοκών της εγκυμοσύνης», καταλήγει ο Stenqvist.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top