Το κυκλοθυμικό στρες των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα στα μωρά - Childit
Now Reading
Το κυκλοθυμικό στρες των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα στα μωρά

Το κυκλοθυμικό στρες των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα στα μωρά

Διακυμάνσεις στο προγεννητικό στρες συνδέονται με την τάση των βρεφών τριών μηνών να βιώνουν και να εκφράζουν έντονα αρνητικά συναισθήματα

Οι έγκυοι που είχαν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο άγχος από τη μια στιγμή στην άλλη –που ονομάζεται επίσης αστάθεια– παρατήρησαν στα βρέφη περισσότερο φόβο, θλίψη και αγωνία στην ηλικία των τριών μηνών σε σχέση με τα μωρά μητέρων με λιγότερη μεταβλητότητα άγχους, αναφέρει μια νέα μελέτη του Northwestern University που εξέτασε πώς η αναπτυξιακή πορεία ενός παιδιού ξεκινά ακόμη και πριν από τη γέννηση.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι η δυσφορία των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά των βρεφών, αλλά αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που μετρούν την εμπειρία άγχους των μητέρων σε πραγματικό χρόνο σε πολλές περιπτώσεις, γεγονός που επιτρέπει μια πιο προσεκτική ματιά στο εάν οι αλλαγές στο άγχος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σημασία για την ανάπτυξη του βρέφους.

«Η έρευνα συχνά εξετάζει το άγχος ως ένα στατικό, αμετάβλητο κατασκεύασμα –ως κάτι που είναι είτε υψηλό είτε χαμηλό, παρόν ή απόν– αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολλές αυξομειώσεις στο άγχος μας ανάλογα με το τι συμβαίνει γύρω μας», αναλύει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Leigha MacNeill, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικών κοινωνικών επιστημών στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και μέλος του Northwestern Institute for Innovations in Developmental Sciences (DevSci).

«Αυτή η μεταβλητότητα είναι εγγενής στην καθημερινή μας ζωή, επομένως αυτή η αστάθεια καταγράφει μια σημαντική πτυχή του στρες και προσφέρει μια εικόνα για το πώς να μετρηθεί το στρες στο μέλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εργαζόμαστε για να συλλάβουμε στενά το περιβάλλον μητέρας-εμβρυϊκού όπως σχετίζεται για το πώς αναπτύσσονται τα μωρά με την πάροδο του χρόνου».

Για παράδειγμα, μια μητέρα που έχει σταθερά επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μια άλλη μητέρα που κινείται μεταξύ πολύ χαμηλών και πολύ υψηλών επιπέδων στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί τελικά να έχει παρόμοιο μέσο επίπεδο στρες σε αυτό το διάστημα, αλλά αυτός ο μέσος όρος μπορεί να μην είναι καλύτερος αλλά να καταγράφει σημαντικές διαφορές στο τι εκτίθεται το έμβρυο, εξήγησε η MacNeill.

«Μπορεί να υπάρχει κάτι σε αυτή την εμπειρία κύησης, όταν μια μητέρα κινείται ανάμεσα στα άκρα, που διαμορφώνει τη διάθεση του παιδιού προς τα αρνητικά συναισθήματα», σχολίασε η MacNeill. «Αυτό το είδος στρες θα μπορούσε να αντανακλά αστάθεια στις καθημερινές εμπειρίες της ζωής, απρόβλεπτους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες ή αστάθεια στον τρόπο με τον οποίο μια μητέρα αντιλαμβάνεται τις βιωμένες εμπειρίες της, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών».

Η καλύτερη κατανόηση της φύσης του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες πρόληψης, όπως η βοήθεια των ατόμων να φτάσουν σε ένα σταθερό επίπεδο ηρεμίας πριν ή κατά την έναρξη/διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο πλαίσιο ανεξέλεγκτων γεγονότων της ζωής, τόνισε η MacNeill. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι μέλλοντες γονείς λαμβάνουν κάποια μορφή προγεννητικής φροντίδας, είπε ότι τα μέτρα άγχους, και ιδανικά η διαχείρισή του, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτές τις επισκέψεις.

«Το άγχος δεν είχε σχέση με το χρόνο της πανδημίας»

Οι επιστήμονες δεν αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια μελέτη για το προγεννητικό στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνάντησαν αυτό το «φυσικό πείραμα» επειδή ορισμένοι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τις αξιολογήσεις τους πριν ξεκινήσει η πανδημία. μερικές πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας – και μερικές εντελώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξήγησε η MacNeill.

«Ασχοληθήκαμε με το γενικό στρες – όχι με το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία», διευκρίνισε η MacNeill. «Αλλά εκμεταλλευτήκαμε την εμφάνιση της πανδημίας κατά τη διάρκεια της μελέτης για να δούμε αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τον αντίκτυπό της στις εμπειρίες των μητέρων. Διαπιστώσαμε ότι τα πρότυπα άγχους των μητέρων δεν είχαν σχέση με τον χρόνο της πανδημίας. Οι μητέρες ανέφεραν παρόμοια επίπεδα στρες ανεξάρτητα από το αν οι μετρήσεις του άγχους τους έγιναν πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Πώς μέτρησαν το προγεννητικό στρες σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία του βρέφους

Οι συγγραφείς της μελέτης μέτρησαν το άγχος των εγκύων έως και τέσσερις διαφορετικές φορές την ημέρα για 14 εβδομάδες χρησιμοποιώντας ερωτήσεις που στάλθηκαν στα τηλέφωνα των συμμετεχόντων. Προσδιόρισαν τρεις τύπους άγχους: άγχος κατά την πρώτη αξιολόγηση (βασική γραμμή), μέσα ή τυπικά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της περιόδου των 14 εβδομάδων και το ποσό που ένα άτομο άλλαξε στο άγχος του από τη μια φορά στην άλλη κατά τη διάρκεια της περιόδου των 14 εβδομάδων. (αστάθεια).

See Also

Οι συγγραφείς μέτρησαν τα αρνητικά συναισθήματα των βρεφών μέσω ενός ερωτηματολογίου ιδιοσυγκρασίας που δόθηκε στις μητέρες όταν τα βρέφη τους ήταν τριών μηνών. Οι μητέρες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη θλίψη του παιδιού τους, τη στενοχώρια για τους περιορισμούς και τον φόβο (π.χ. πόσο προσκολλήθηκαν στον γονέα τους όταν τους γνώρισαν έναν άγνωστο ενήλικα). Αυτό σχημάτισε μια συνολική αρνητική μέση βαθμολογία.

Η μελέτη των διακυμάνσεων του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με την ανάπτυξη του βρέφους είναι μια σχετικά νέα ιδέα και οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατανόηση του πώς το στρες και το περιβάλλον κύησης επηρεάζουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε μεγαλύτερα, και πιο διαφορετικά δείγματα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα πρότυπα ισχύουν για οικογένειες από διαφορετικά περιβάλλοντα και με διαφορετικούς τύπους υποστήριξης, σχολίασε η MacNeill.

«Αυτός είναι ένας πολύ πρώιμος δείκτης (τρεις μήνες), οπότε θα θέλαμε να δούμε πόσο σταθερά είναι τα επίπεδα αρνητικής επιρροής τους κατά το πρώτο έτος της ζωής», δήλωσε η MacNeill. «Οι γονείς είναι αυτοί που μπορούν να ηρεμήσουν τα βρέφη τους και να ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες τους και καθώς τα βρέφη μεγαλώνουν, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί να περιηγηθεί σε καταστάσεις και να μάθει να ρυθμίζει και να αντιμετωπίζει τα αρνητικά του συναισθήματα».

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι δεσμοί μεταξύ γονέα και παιδιού βασίζονται σε γονίδια καθώς και σε εμπειρίες, ακόμη και πριν από τη γέννηση», δήλωσε ο Δρ Μάθιου Ντέιβις, πρόεδρος του τμήματος παιδιατρικής στο Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital του Σικάγο, ο οποίος δεν συμμετείχε άμεσα στη μελέτη. «Μία από τις πιο σημαντικές προσεγγίσεις για να έχεις ένα παιδί λιγότερο ταλαιπωρημένο είναι η υποστήριξη των μελλοντικών γονέων και η ελαχιστοποίηση του άγχους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω κλινικής φροντίδας, κοινωνικής υποστήριξης και πολιτικών που είναι φιλικές προς την οικογένεια και την εγκυμοσύνη».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Infancy.

Mothers’ stress rollercoaster while pregnant linked to negative emotions in babies: Fluctuations in prenatal stress linked to three-month-olds’ tendency to experience, express negative emotions — ScienceDaily

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top