Now Reading
Τι αλλαγές να περιμένεις στην εγκυμοσύνη

Τι αλλαγές να περιμένεις στην εγκυμοσύνη

Και πώς να προετοιμαστείς για αυτές

Το νέο της εγκυμοσύνης είναι η απαρχή για πολλές αλλαγές στο σώμα αλλά και στον ψυχισμό μιας γυναίκας. Παράξενα και υπέροχα πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σας όταν είστε έγκυος. Πολλές από εμάς μπορεί να αντιμετωπίζουμε μια πρωινή αδιαθεσία ή ευαίσθητα στήθη, αλλά χάρη σε μια αύξηση στις ορμόνες εγκυμοσύνης, μπορεί να παρατηρήσετε και άλλες ασυνήθιστες παρενέργειες. Κάθε έγκυος γυναίκα θα βιώσει αυτές τις αλλαγές με διαφορετικό τρόπο, εξηγούν οι γυναικολόγοι και διευκρινίζουν ότι οι περισσότερες αλλαγές είναι στο πρόγραμμα και ότι δεν υπάρχει λόγος να σας ανησυχήσουν.

Εδώ είναι μερικά αξιοπερίεργα συμπτώματα της εγκυμοσύνης – που είναι καλό να γνωρίζετε από πριν ότι θα σας εμφανιστούν για να είστε προετοιμασμένες.

Υπέροχα μαλλιά

Μια από τις πιο ευχάριστες αλλαγές είναι ότι τα μαλλιά σας θα φαίνονται περιποιημένα σαν να βγήκατε από το κομμωτήριο. Επίσης θα δείτε ότι θα έχετε λιγότερη απώλεια μαλλιών το διάστημα της εγκυμοσύνης. Τα μαλλιά σας μπορεί ακόμα να αλλάξουν υφή και όψη – σε πιο υγιή.

Ώρα για μανικιούρ

Με έναν αντίστοιχο τρόπο όπως παραπάνω με τα μαλλιά, και τα νύχια σας θα μεγαλώνουν πιο γρήγορα και θα γίνονται πιο μακριά.

Αλλαγή στον αφαλό

Το δέρμα στην κοιλιακή χώρα τεντώνεται με αποτέλεσμα μερικές φορές να αλλάξει ο αφαλός σας και να μοιάζει σαν κουμπί που είναι έτοιμο να πεταχτεί έξω. Μην ανησυχείτε συνήθως μετά τη γέννα επανέρχεται στην προηγούμενη θέση του.

Γιατί χρειάζομαι μεγαλύτερο νούμερο παπούτσι;

Γιατί μερικές φορές είναι πιθανό το πόδι σας να χρειαστεί μέχρι και δύο νούμερα μεγαλύτερο παπούτσι. Συνήθως βέβαια αυτή η αύξηση εξηγείται σε σχέση με το πρήξιμο και μετά την εγκυμοσύνη θα χωράτε πάλι στο προηγούμενο νούμερο παπουτσιών. Καλό είναι πάντως να προμηθευτείτε άνετα υποδήματα που δεν θα σας στενεύουν.

Μου τρέχουν τα σάλια

Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μερικές φορές δημιουργείται υπερβολική έκκριση σάλιου και μπορεί να σας δημιουργηθεί η επιθυμία να φτύσετε. Δεν είναι όμως κάτι αφύσικο απλώς μπορεί να σας κάνει να νιώθετε λίγο άβολα.

Δερματικές αλλαγές

Αυτές τώρα κυμαίνονται. Σε κάποιες γυναίκες η εγκυμοσύνη κάνει καλό και το δέρμα τους λάμπει, σε άλλες όμως μπορεί να φέρει επιδείνωση σε δερματικά προβλήματα που ήδη τις απασχολούσαν όπως η ακμή ή το έκζεμα. Αναζητήστε κατάλληλες θεραπείες που θα σας ανακουφίσουν.

Η γραμμή της εγκυμοσύνης

Ή αλλιώς linea nigra είναι μια σκούρα γραμμή που μπορεί να εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κι είναι αποτέλεσμα διαταραχών μελάγχρωσης του δέρματος. Κι αυτή επίσης θα εξαφανιστεί μετά τη γέννα.

Πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι φτερνίζεστε πιο εύκολα – το ανοσοποιητικό σας είναι από τη μία σε εγρήγορση αλλά από την άλλη έχει μπει στον αυτόματο καθώς προσπαθεί να πείσει τον οργανισμό σας ότι το μωρό δεν είναι ένας ξένος οργανισμός που το απειλεί… ώστε να μην εναντιωθεί στο έμβρυο και το αποβάλει. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να έχετε μικρότερες άμυνες και να είστε πιο επιρρεπείς σε ιώσεις και κρυώματα. Καλό θα είναι το πρώτο διάστημα να φυλάγεστε. Να αποφεύγετε κλειστούς και συνωστισμένους χώρους, να τρώτε καλά, να παίρνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και να ξεκουράζεστε αρκετά για να μπορείτε να έχετε ένα όσο πιο ισχυρό οργανισμό γίνετε.

Αν υπάρξουν συμπτώματα που σας δυσκολεύουν ή σας κάνουν να νιώθετε περίεργα, μην αμελήσετε να τα συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας – κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη με τον δικό της διαφορετικό τρόπο και είναι η φάση της ζωής σας κατά την οποία πρέπει να ακούτε πολύ προσεχτικά το σώμα σας!

Ψυχολογική προετοιμασία

Δείτε Επίσης

Συνήθως οι συμβουλές για την προετοιμασία που αφορούν την εγκυμοσύνη επικεντρώνονται στο βιολογικό κομμάτι – το να πάρει η έγκυος τις απαραίτητες προγεννητικές βιταμίνες, να τρώει τα σωστά τρόφιμα και να κάνει τις κατάλληλες ασκήσεις για να προετοιμάσει το σώμα σας. Αλλά τι γίνεται με τη διανοητική προετοιμασία για την εγκυμοσύνη; Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε και να θωρακίσετε την ψυχολογική σας υγεία κατά τη διάρκεια της προγεννητικής περιόδου; Υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση πιθανών επιπλοκών όπως η κατάθλιψη μετά τον τοκετό;

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα έδειξαν ότι η ψυχική και συναισθηματική ευημερία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αντίκτυπο στα γεννητικά αποτελέσματα καθώς και στις ψυχικές καταστάσεις κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Ακόμη και αν έχετε μια δύσκολη εγκυμοσύνη ή εάν η εμπειρία σας δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένατε, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τον εαυτό σας σε καλή ψυχική κατάσταση.

Προετοιμασία για όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης

Είναι καλό να είστε έτοιμοι και να έχετε ένα σχέδιο, αλλά η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι απρόβλεπτη και μερικές φορές τα σχέδια αυτά δεν πάνε όπως το θέλετε. Το να είστε ψυχικά προετοιμασμένες για την εγκυμοσύνη σημαίνει επίσης να καταλαβαίνετε τι μπορεί να προβλέψετε κατά τη διάρκεια της προγεννητικής περιόδου. Η εγκυμοσύνη μπορεί να περιλαμβάνει τόσο την αναμενόμενη (αύξηση του σωματικού βάρους, λιγούρες, πόνους και κράμπες) όσο και την απροσδόκητη συμβουλή να την περάσετε στο κρεβάτι… Πριν να μείνετε έγκυος, μάθετε περισσότερα σχετικά με ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη καθώς και μερικές από τις λιγότερο συχνές επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Αναζητήστε κοινωνική υποστήριξη

Η ισχυρή κοινωνική στήριξη κατά τη διάρκεια της προγεννητικής περιόδου είναι κρίσιμη, ανεξάρτητα από το αν η υποστήριξη αυτή προέρχεται από σύζυγο, άλλα μέλη της οικογένειας, γονείς ή φίλους.

Περισσότερα μπορείς να δεις και εδώ:

Τι αλλαγές να περιμένετε στο δέρμα σας – Childit – Τα πάντα για το παιδί

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top