Τί δραστηριότητες μπορούμε να κάνουμε με μωρά 9-12 μηνών;
Το μωρό σας μπορεί τώρα να αλλάζει θέση και να κάθεται με ευκολία Μπορεί να σταθεί όρθιο όταν στηρίζεται σε…
Το μωρό σας μπορεί τώρα να αλλάζει θέση και να κάθεται με ευκολία. Μπορεί να σταθεί όρθιο όταν στηρίζεται σε έπιπλα αλλά συνήθως προτιμά να μπουσουλά για να μετακινείται. Σιγά σιγά κάνει τις πρώτες του προσπάθειες να περπατήσει και καταφέρνει να κάνει τα πρώτα βήματα, μόνο του. Τα περισσότερα μωράκια σταδιακά κατακτούν το περπάτημα στην ηλικία των 10-16 μηνών. Πολλά μωρά ενώ περπάτησαν προτιμούν να συνεχίσουν να μπουσουλούν και το κάνουν πλέον ταχύτατα ενώ άλλα δεν μπουσουλάνε σχεδόν καθόλου και περνούν απευθείας στο περπάτημα.
Σε αυτή την ηλικία μπορεί να πει τις πρώτες του λεξούλες, συνήθως ενώνοντας δυο όμοιες συλλαβές, «μα-μα» «μπα-μπα» και του αρέσει να μιμείται ήχους και να ακούει τη φωνούλα του.
Εσείς επαναλάβετε τους ήχους που βγάζει, ενθαρρύνοντάς το να μιλά και να κάνει διάλογο. Μιλήστε του για το καθετί εξηγώντας τί κάνετε την κάθε στιγμή που είστε μαζί.
Δώστε του την ευκαιρία να τρώει με τα χέρια του. Πλέον μπορεί να πιάνει σταθερά ακόμα και πολύ μικρά αντικείμενα χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρά του. Ετοιμάστε του ένα γεύμα με πλούσια χρωματική ποικιλία (π.χ αρακά, καροτάκι, γλυκοπατάτα, κρέας ) σε κομμάτια που μπορεί να διαχειριστεί και αφήστε το να παίξει με το φαγητό του και να το γευτεί. Μπορεί μάλιστα και να τρώει αποκλειστικά με αυτό τον τρόπο εάν ακολουθείτε τη μέθοδο blw.
Δώστε του το γιαουρτάκι του και αφήστε το να γεμίσει το κουτάλι και να προσπαθήσει να το βάλει στο στόμα του. Μη δίνετε σημασία στο αν θα τα σκορπίσει ή θα λερωθεί αλλά στο πόσο ωφέλιμη είναι για το παιδί σας αυτή η εμπειρία πειραματισμού και ανακάλυψης.
Διαμορφώστε ενα χαμηλό ντουλάπι η ράφι στην κουζίνα σας ειδικά για το παιδί. Αυτό θα το γεμίζετε και ανανεώνετε με βάση την ηλικία του.
Μπορείτε αρχικά να βάλετε άδεια δοχεία από διαφορετικό υλικό, κουταλάκια, πολύχρωμα καπάκια, χαρτιά, κατσαρολικά παιχνίδια.
Να θυμάστε πάντα πως το καλύτερο παιχνίδι του μωρού σας είστε εσείς! Γι′ αυτό, αλληλεπιδράτε όσο περισσότερο μπορείτε μαζί του.
Καθώς κάθεστε στο πάτωμα αντικριστά κουνήστε ένα μικρό παιχνίδι τραβώντας την προσοχή του παιδιού. Ύστερα σύρτε το σιγά σιγά στο πάτωμα ώσπου να το κρύψετε πίσω σας. Δείτε αν θα μετακινηθεί για να το βρει. Κάντε το ίδιο κρύβοντας το παιχνίδι πίσω απο το παιδί η κάτω από ένα ύφασμα ή μαξιλάρι.
Μπορείτε να το παίξετε και την ώρα του φαγητού, κρύβοντας το ψωμάκι του ( ή το φρούτο) με μια χαρτοπετσέτα ώστε να παρακινηθεί να τη σηκώσει για να το πάρει.
Δείξτε του πώς μπορεί να περνά κρίκους σε ένα όρθιο ξύλο με βάση και πώς να βάζει αντικείμενα σε κουτί ή βάζο (τα πλαστικά καπάκια για παράδειγμα).
Δείτε αν κατανοεί απλές εντολές όπως δώσε στη μαμά αυτό, πάρε αυτό. Αν το παιδί δεν πράξει ανάλογα δεν επιμένετε αλλά το επαναλαμβάνετε άλλη χρονική στιγμή ή με διαφορετικά αντικείμενα.
Τοποθετήστε έναν καθρέφτη μπροστά του και δείξτε του τα μέρη του προσώπου του, ονοματίζοντάς τα.
Μπορεί επίσης να φάει κάτι μπροστά στον καθρέφτη ώστε να δει τον εαυτό του να μασάει.
Καθώς το αλλάζετε ή κάνετε το καθημερινό του μασαζάκι πείτε «αυτό είναι το χέρι σου, αυτό είναι το άλλο χέρι, αυτό είναι το πόδι σου» κ.λπ. φυσώντας αντίστοιχα απαλά στην παλάμη ή στην πατουσίτσα του.
Χαρίστε του άφθονα ερεθίσματα για όλες τις αισθήσεις, μουσική, χρώματα, μυρωδιές.. Βόλτες στη φύση και το να έχετε μαζί σας το μωρό όπου πηγαίνετε, του δίνουν πλήθος ερεθισμάτων ενώ βρίσκεται στην ασφάλεια της αγκαλιάς σας.
Χορέψτε και απολαύστε τις στιγμές! Μια από τις πιο υπέροχες συγκινήσεις είναι να χορεύετε μαζί και φυσικά να του τραγουδάτε. Δεν έχει σημασία αν θα είναι παιδικό το τραγούδι, πείτε όποιο εσείς αγαπάτε και το παιδάκι σας θα ανταποκριθεί ευτυχισμένο.
Αποφύγετε να το πιέζετε να κάνει οτιδήποτε δεν θέλει ( για παράδειγμα να πάει σε άλλη αγκαλιά, να μείνει στο πάρκο του ή να φάει ενώ δεν θέλει). Μπορεί να είναι μικρό αλλά ξέρει να εκφράζει τις ανάγκες του και εμείς μαθαίνουμε να απαντάμε σε αυτές. Όχι το αντίστροφο.
Να έχετε πάντα στο μυαλό σας οτι δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνουμε το παιδί μας με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Κάθε παιδάκι είναι μοναδικό. Έχει το δικό του χρόνο και τη δική του ιδιοσυγκρασία.
Και είναι υπέροχο και τέλειο ακριβώς όπως είναι!