Στην εγκυμοσύνη μου μπορώ να ακολουθώ χορτοφαγική διατροφή;
Ναι αλλά με προϋποθέσεις, γιατί οι ανάγκες του σώματος αλλάζουν, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Αν είστε χορτοφάγος, ακόμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν θα χρειαστεί να ενδώσετε στο κρέας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναθεωρήσετε κάποιες διατροφικές συνήθειες. Γιατί;
«Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται ο όγκος του αίματός σας» και το έμβρυο αντλεί ένα μέρος από τα αποθέματα σιδήρου σας, εξηγεί η Lisa Young, PhD, RD, καθηγήτρια Διατροφολογίας στο νεοϋορκέζικο κολέγιο NYU Steinhard.
Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Πως τώρα πρέπει να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία όχι μόνο για τη δική σας υγεία αλλά και για εκείνη του εμβρύου. Συγκεκριμένα, να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος.
Σύμμαχός σας σε αυτό θα γίνει μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τόφου και φακές (όλα τους καλές πηγές σιδήρου). Στην απορρόφηση σιδήρου θα βοηθήσει και η πρόσληψη βιταμίνης C μέσα, για παράδειγμα, από ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού που μπορείτε να καταναλώνετε μαζί με μια σαλάτα με σπανάκι.
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας ποια συμπληρώματα διατροφής χρειάζεστε. Ιδιαίτερα πολύτιμα είναι, τώρα όσα περιέχουν βιταμίνη Β12.
Αν δεν είστε vegan αλλά χορτοφάγοι, δηλαδή δεν απέχετε από όλα τα ζωικά προϊόντα παρά μόνο από το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά μπορούν να σας δώσουν ένα ποσοστό της απαραίτητης βιταμίνης Β12 και άλλων στοιχείων. Αν πάλι δεν καταναλώνετε καμία τροφή ζωικής προέλευσης, είναι σημαντικό να αρχίσετε να τρώτε περισσότερες φακές, φασόλια, ξηρούς καρπούς και βούτυρο από ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστικοβούτυρο).
Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψετε –κι αυτό δεν αφορά μόνο τις χορτοφάγους αλλά όλες τις εγκύους– να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος, για να προλάβετε ή να διορθώσετε άμεσα τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία.