Πώς να προστατεύσετε το μικροβίωμα του μωρού σας μετά τη γέννηση - Childit
Now Reading
Πώς να προστατεύσετε το μικροβίωμα του μωρού σας μετά τη γέννηση

Πώς να προστατεύσετε το μικροβίωμα του μωρού σας μετά τη γέννηση

Οι επιλογές που κάνετε σήμερα επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία του μωρού σας

Κάθε στοργικός γονέας θέλει να δώσει στο παιδί του τα καλύτερα δυνατά εφόδια στη ζωή του. Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένετε να περπατήσουν ή να μιλήσουν για να ανοίξετε το δρόμο για ένα υγιές μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερες έρευνες έχουν έρθει στο φως σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου στο σώμα και τα προϊόντα φιλικά προς το μικροβίωμα γεμίζουν τα ράφια. Ενώ τα περισσότερα προϊόντα που εστιάζουν στο έντερο απευθύνονται σε ενήλικες, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η φροντίδα του μικροβιώματος του βρέφους έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στην ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού.

Το μικροβίωμα του βρέφους αρχίζει να αποικίζει βακτήρια πριν από τη γέννηση. Οι μεταβολίτες που προέρχονται από τα μικρόβια της μητέρας μεταφέρονται στο έμβρυο στο αμνιακό υγρό στον πλακούντα. Η μεγαλύτερη ποσότητα μικροβίων που αποκτάται είναι κατά τον τοκετό όταν το παιδί «λούζεται» με μικρόβια κοπράνων, μικρόβια δέρματος ή/και κολπικό μικροβίωμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αποφάσεις διατροφής της μητέρας και οι επιλογές τρόπου ζωής επηρεάζουν την ανάπτυξη του μικροβιώματος του βρέφους. Μόλις γεννηθεί, το περιβάλλον επηρεάζει το μικροβίωμα του βρέφους.

Δείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε το μικροβίωμα του μωρού σας μετά τη γέννηση.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χορήγηση αντιβιοτικών σε νεογέννητα μωρά

Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά στο μωρό σας εάν υποψιάζονται βακτηριακή λοίμωξη. Αν και δικαιολογείται σε πολλές περιπτώσεις, εάν μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση αντιβιοτικών στο βρέφος σας την πρώτη εβδομάδα της ζωής του, θα είναι καλύτερο για την υγεία του μικροβιώματος του μακροπρόθεσμα. Τα πιο κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται στα βρέφη είναι η αμοξικιλλίνη και η γενταμυκίνη—και τα δύο μπορεί να είναι επιβλαβή για το μικροβίωμα του βρέφους.

Μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications διαπίστωσε ότι τα νεογνά που έλαβαν αντιβιοτικά εντός 1 εβδομάδας μετά τη γέννηση είχαν χαμηλότερες ποσότητες του είδους Bifidobacterium σε σύγκριση με τα νεογνά στα οποία δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά.

Τα Bifidobacterium θεωρούνται «καλά βακτήρια» (προβιοτικά) που υποστηρίζουν την πέψη του μητρικού γάλακτος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια άλλη μελέτη, η έκθεση στα αντιβιοτικά και η μείωση του είδους Bifidobacterium παρέμεινε μέχρι το μωρό να γίνει 2 ετών.

Οι ερευνητές συσχετίζουν την ανισορροπία στο μικροβίωμα του βρέφους ως αποτέλεσμα της χρήσης αντιβιοτικών με μελλοντικά ανοσοποιητικά προβλήματα και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης μιας ποικιλίας μολυσματικών ασθενειών.

Τα καλά νέα; Εάν το βρέφος σας χρειάζεται αντιβιοτικά από νωρίς, ο θηλασμός ή η λήψη συμπληρωματικών προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων στην υγεία του εντέρου του.

Προσπαθήστε τον θηλασμό, ο οποίος μεταφέρει καλά βακτήρια από τη μητέρα στο βρέφος

Ο θηλασμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την τόνωση της ανάπτυξης του εντέρου στα βρέφη. Το ανθρώπινο μητρικό γάλα έχει το δικό του πολύπλοκο μικροβίωμα με πρεβιοτικές και προβιοτικές ιδιότητες. Λόγω των ζωντανών καλλιεργειών που σχηματίζονται στο μητρικό γάλα, τα μικρόβια από το γάλα μεταφέρουν βακτήρια από τη μητέρα στο βρέφος. Ο θηλασμός βοηθά επίσης το μικροβίωμα του βρέφους έμμεσα μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την περαιτέρω βακτηριακή ανάπτυξη, όπως ολιγοσακχαρίτες και αντισώματα.

Το ένα τρίτο των υδατανθράκων στο μητρικό γάλα δεν είναι καν εύπεπτο από το ανθρώπινο μέρος του σώματος. Είναι κυριολεκτικά απλώς τροφή για το αναπτυσσόμενο μικροβίωμα του παιδιού.

Το μητρικό γάλα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία για το μικροβίωμα του βρέφους. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η χορήγηση μητρικού γάλακτος σε μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα βελτίωσε το μικροβίωμα τους και συσχετίστηκε με βελτιωμένη νευροανάπτυξη και μειωμένο κίνδυνο για φλεγμονώδεις ασθένειες.

Αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, υπάρχει κάποια πρώιμη έρευνα που υποδηλώνει ότι το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά που ενισχύουν τον φραγμό του εντέρου και, με τη σειρά τους, αποτρέπουν τις αλλεργίες.

Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή μπορεί να έχουν διαταραγμένη ανάπτυξη του εντέρου επειδή δεν εκτίθενται στα βακτήρια από το μικροβίωμα του κόλπου. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ο θηλασμός βοηθά στη μερική αποκατάσταση του μικροβιώματος από βρέφη που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Όταν θήλαζαν, τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και μείωση της διάρροιας.

Εάν ο θηλασμός δεν είναι μια επιλογή για εσάς, αναζητήσετε φόρμουλες που περιέχουν προβιοτικά και ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος (HMOs), τα οποία είναι συνθετικά σάκχαρα και υδατάνθρακες που υπάρχουν συνήθως στο μητρικό γάλα. Τα HMOs είναι σημαντικά στη διαμόρφωση του ρόλου του εντέρου στην ανοσία.

Υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, το οποίο διαφοροποιεί το μικροβίωμα του βρέφους

Η έρευνα δείχνει ότι η κατοχή γάτας ή σκύλου αυξάνει τη μικροβιακή ποικιλομορφία ενός βρέφους, η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων όπως το Bifidobacterium pseudolongum, βοηθώντας στη δυσκοιλιότητα και τα εντερικά προβλήματα. Του βρέφους Το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται περαιτέρω από μικροβιακές αλλαγές που σχετίζονται με τα κατοικίδια και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών.

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η έκθεση σε κατοικίδια καθώς τα μωρά αυξάνει τον αριθμό των Ruminococcus και Oscillospira στο μικροβίωμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας και αλλεργιών.

See Also

Επιπλέον, μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η πρώιμη έκθεση σε σκύλους δημιουργεί ένα ποικίλο μικροβιακό προφίλ στην οικιακή σκόνη, οδηγώντας σε αύξηση του Lactobacillus johnsonii. Αυτό το βακτηριακό είδος βοηθά στην προστασία από αλλεργίες και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Προσοχή στα προβιοτικά στα βρέφη

Τα προβιοτικά είναι μια σημαντική πηγή για το μικροβίωμα του εντέρου των ενηλίκων, αλλά τα οφέλη για τα βρέφη είναι λιγότερο κατανοητά.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν στοιχεία ότι τα προβιοτικά βοηθούν στη διαμόρφωση της ανάπτυξης του εντέρου. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα βρέφη που θηλάζουν στα οποία χορηγείται το προβιοτικό B. infantis -ένα μικρόβιο του εντέρου που βοηθά στη διάσπαση των σύνθετων σακχάρων- παραμένει στο σύστημα του μωρού για τουλάχιστον ένα χρόνο και συνεχίζει να βοηθά το πεπτικό σύστημα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν με καισαρική ή που είχαν πρώιμη έκθεση σε αντιβιοτικά είχαν αποκατασταθεί τα μικροβιώματά τους όταν τους χορηγήθηκε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα με τη φόρμουλα ή το μητρικό γάλα.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2018 υποδηλώνει ότι τα οφέλη των προβιοτικών για τα βρέφη διαρκούν μόνο για μια εβδομάδα και μακροπρόθεσμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης αργότερα στη ζωή τους.

Επαφή με τη φύση όσο περισσότερο γίνεται

Η επιστήμη δείχνει ότι τα βρέφη που περνούν χρόνο στη φύση μεγαλώνουν και έχουν διάφορα μικροβιώματα γεμάτα με «καλά» βακτήρια, όπως πρωτεοβακτήρια, που βρίσκονται στα φυτά.

Το να περνάτε χρόνο έξω θα μπορούσε επίσης να αποκαταστήσει ορισμένες από τις μικροβιακές επιπτώσεις που χάθηκαν όταν το παιδί σας τρέφεται με φόρμουλα και όχι με μητρικό γάλα. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που τρέφονταν με γάλα που ζούσαν σε απόσταση 500 μέτρων από φυσικούς χώρους όπως ένα πάρκο είχαν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία από εκείνα που δεν το έκαναν.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν στη φύση και που αγγίζουν συνεχώς το έδαφος εκτίθενται σε περισσότερα από τα μικρόβια που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top