TOP

Πώς μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά ώστε να μας ακούνε;

Αυτή είναι μια αιώνια ερώτηση που πολλοί γονείς θέτουν στον εαυτό τους. Εμείς γνωρίζουμε την απάντηση!

Πώς μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά;

1. Με ηρεμία και υπομονή. Εσάς σας αρέσει όταν κάποιος σας φωνάζει; Σίγουρα όχι. Ούτε και στο παιδί σας, και μάλιστα επειδή τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνει γιατί φωνάζετε. Μήπως βιάζεστε να ετοιμαστείτε για τον παιδικό σταθμό και το παιδί σας δεν έχει βάλει ακόμα τα παπούτσια του, οπότε του φωνάζετε να μην χασομεράει; Μ’ αυτό δεν θα το κάνετε να ντυθεί γρηγορότερα. Αντίθετα, θα του προκαλέσετε αρνητικά συναισθήματα και θα δημιουργήσετε μια αρνητική ατμόσφαιρα που θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την όλη διαδικασία. Γι’ αυτό, οπλιστείτε με υπομονή και πείτε ήρεμα στο παιδί τι να κάνει, ακόμα κι αν πρέπει να επαναλάβετε τα πάντα πολλές φορές.

2. Με σαφήνεια και συντομία. Να θυμάστε ότι οι πνευματικές διεργασίες των παιδιών δεν είναι ακόμη καλά ανεπτυγμένες κι έτσι η δική τους αντίληψη για το χρόνο είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας. Γι’ αυτό, μην τους δίνετε μεγάλα και πολύπλοκα μηνύματα όπως: “Πλύνε τα δόντια σου τώρα, και μετά βάλε τις πιζάμες σου, και μέχρι να έρθω να σου διαβάσω ένα παραμύθι σε πέντε λεπτά, θέλω να είσαι στο κρεβάτι.” Αυτή η πρόταση είναι πολύ μεγάλη, πολύ σύνθετη και πολύ πολύπλοκη για ένα μικρό παιδί. Σπάστε την σε μικρότερες προτάσεις που περιέχουν μία μόνο εντολή: “Τώρα πλύνε τα δόντια σου” ή “Τώρα βάλε τις πιζάμες σου”.

3. Με ακρίβεια. Τα παιδιά μπορεί να αντιλαμβάνονται μερικά από τα πράγματα που λέμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εννοούμε. Αν στο τέλος του παιχνιδιού πείτε σε ένα νήπιο: “Σε παρακαλώ τακτοποίησε τα τουβλάκια”, το παιδί μπορεί να τα συγκεντρώσει σε μια γωνιά του δωματίου και να τα αφήσει εκεί, ενώ εσείς θα θυμώσετε επειδή το παιδί δεν έκανε αυτό που του είπατε. Για ένα παιδί, όμως, η τακτοποίηση στα τουβλάκια σημαίνει ακριβώς τη μετακίνησή τους σε ένα διαφορετικό μέρος από εκεί που ήταν πριν. Γι’ αυτό μιλήστε με ακρίβεια και πείτε: “Μάζεψε τα τουβλάκια και βάλε τα μέσα στην μπλε σακούλα.” Αυτό είναι απόλυτα σαφές για ένα μικρό παιδί.

4. Με προσαρμογή στις δυνατότητες του παιδιού. Ειδικά όσον αφορά τις αφηρημένες έννοιες, όπως καλός, κακός, ευγενικός ή αγενής, τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερο λεξιλόγιο. Όταν λέτε στο παιδί σας: “Να είσαι καλό παιδί”, στην πραγματικότητα δεν σας καταλαβαίνουν. Γιατί, τι σημαίνει “να είσαι καλός”; Το πιθανότερο είναι ότι σημαίνει κάτι ελαφρώς διαφορετικό ανάλογα με την περίπτωση. Γι’ αυτό πείτε στο παιδί σας συγκεκριμένα τι περιμένετε από αυτό. Για παράδειγμα, “Θέλω να κάτσεις ακίνητος τώρα” ή “Θα ήθελα να μην παίρνεις τα παιχνίδια των άλλων παιδιών”.

5. Με συνέπεια. Αν ζητήσετε από το παιδί σας να κάνει κάτι, μην αλλάξετε γνώμη μετά από λίγα λεπτά. Αν του πείτε: “Κλείσε τα κινούμενα σχέδια γιατί είναι ώρα για ύπνο”, μην αλλάξετε την απόφασή σας επειδή το παιδί σας διαμαρτύρεται έντονα. Αν το κάνετε, το μαθαίνετε ότι επιτρέπεται να αψηφάει τα λόγια σας. Αν δώσετε μια εντολή, βεβαιωθείτε ότι θα εκτελεστεί.

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση

Αν ανταποκριθείτε στην ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι και του αφιερώσετε, έστω και για λίγη ώρα, την απερίσπαστη προσοχή σας, η επικοινωνία σας θα βελτιωθεί και το παιδί θα γίνει πιο συνεργάσιμο. Ιδανική αφορμή για παιχνίδι μπορεί να γίνει το τρενάκι-ατμομηχανή LEGO® DUPLO® 10874, που θα φτιάξετε από τουβλάκια παρέα με το νήπιό σας.

LEGO® DUPLO® [10874] Steam Train

Επιβίβαση! Το LEGO® DUPLO® Τρενάκι είναι έτοιμο για αναχώρηση!

Επιβιβαστείτε όλοι και κλείστε τις πόρτες! Το τρενάκι LEGO® DUPLO® 10874 επιτρέπει στο νήπιό σας να αλληλεπιδράσει μαζί του με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα να γίνει οδηγός χάρη στη λειτουργία Push & Go που με μια απλή ώθηση στέλνει το τρένο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξει. Βοηθήστε το παιδί σας να κορνάρει, να ανοίξει ή να σβήσει τα φώτα, να αλλάξει κατεύθυνση ή να φρενάρει το τρένο. Κατεβάστε, αν θέλετε, και τη σχετική εφαρμογή, για να ξεκλειδώσετε ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Με σταθμό τρένου, φορτηγάκι, δύο φιγούρες ανθρώπων και μία ζώου, τα νήπια απολαμβάνουν με τις ώρες το παιχνίδι με τη μαμά και τον μπαμπά.

Καταχώρησε Σχόλιο