Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν καταστροφικά γεγονότα όπως οι πυρκαγιές; - Childit
Now Reading
Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν καταστροφικά γεγονότα όπως οι πυρκαγιές;

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν καταστροφικά γεγονότα όπως οι πυρκαγιές;

Τι συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι της Μέριμνας.

Με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις με τις πυρκαγιές στην Αττική και σε Αλεξανδρούπολη θυμόμαστε μια παλιότερη ανάρτηση της Μέριμνας στο Facebook:

Οι εξελίξεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα δυστυχώς δημιούργησαν σοβαρές απώλειες σε ζωές, περιουσίες και ολόκληρες κοινότητες. Από χθες το βράδυ έχουμε γίνει θεατές, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά, όλων αυτών των δυσάρεστων εικόνων και των σκηνών που διαδραματίζονται στις πληγείσες περιοχές, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα παιδιά όταν είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν καταστροφικά γεγονότα όπως οι πυρκαγιές, καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα σε εμφάνιση γενικευμένου άγχους, φοβιών αλλά και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες καθώς δεν έχουν τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες.

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και όσους φροντίζουν παιδιά:

• Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στις εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, του ραδιοφώνου αλλά και των συζητήσεων που γίνονται στο σπίτι από τους ενήλικες.

• Προωθήστε τα νέα που θα δημιουργήσουν ασφάλεια: περιγράψτε τις προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία για τη φροντίδα των ανθρώπων στις περιοχές αυτές αλλά και για τις κινήσεις στήριξης και συμπαράστασης από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες.

• Δώστε χώρο σε δικές τους ερωτήσεις. Διατηρήστε την ανοικτή επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κατανοούν από τα γεγονότα που συμβαίνουν, τι φοβούνται και τι χρειάζονται από εσάς στην παρούσα φάση.

• Αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές των καταστροφών όταν τα παιδιά είναι παρόντα και μην τα κατακλύζετε με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.

See Also
Οι γονείς επιτυχημένων παιδιών δεν ανησυχούν για τον χρόνο οθόνης, διδάσκοντας αυτές τις 3 δεξιότητες

• Απαντήστε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε.

• Διατηρήστε τη ρουτίνα και την καθημερινότητα σας που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός αισθήματος ασφάλειας.

Για τη Μέριμνα,
Ε. Ράλλη & Ν. Τσελεπή
Ψυχολόγοι
Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος
Αθήνα & Θεσσαλονίκη

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top