Now Reading
Πείτε αντίο στη μελαγχολία της Κυριακής

Πείτε αντίο στη μελαγχολία της Κυριακής

Υπάρχει τρόπος να υποδεχθείτε τη Δευτέρα, κι εσείς και τα παιδιά, με χαμόγελο

Από παιδιά αρχίζει σιγά σιγά να εμφανίζεται αυτή η μικρή τάση μελαγχολίας που έχουμε λίγο μετά το απόγευμα της Κυριακής. Η ραστώνη του Σαββατοκύριακου αρχίζει να απομακρύνεται κι όλα και όλοι προετοιμάζονται για τη νέα εβδομάδα. Η τσάντα του σχολείου που πρέπει να ετοιμαστεί. Οι τελευταίες επαναλήψεις  που πρέπει να γίνουν για τα μαθήματα. Το ξυπνητήρι που πρέπει να προγραμματιστεί για το πρωινό ξύπνημα της επόμενης μέρας.

Ο χρόνος είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση, μια μονάδα μέτρησης – η ευτυχία και τα συναισθήματα δεν θα έπρεπε να επηρεάζονται ανάλογα με το ποια μέρα έχουμε σήμερα ή τι μέρα θα ξημερώσει αύριο.

Το μυστικό είναι να αξιοποιούμε κάθε μέρα και κάθε στιγμή στο έπακρο. Αξιοποιώ στο έπακρο δεν σημαίνει τρέχω από το πρωί ως το βράδυ. Σημαίνει κάνω σωστή διανομή και ανακατανομή του χρόνου. Φροντίζω κάθε μέρα να μην έχει μόνο υποχρεώσεις και καθήκοντα, αλλά και στιγμές ξεκούρασης, απόλαυσης και χαράς. Αυτό συμβαίνει πιο εύκολα όταν έχουμε καταφέρει να απλοποιήσουμε σε σημαντικό βαθμό τη ζωή μας. Δεν είναι πάντα εύκολο. Ενίοτε δεν είναι καν εφικτό. Ωστόσο αξίζει να το προσπαθήσουμε.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να στριμώξουν τα πάντα σε ένα σαββατοκύριακο (το οποίο έτσι κι αλλιώς σπάνια είναι ολόκληρο) στο τέλος δεν καταφέρνουν να χωρέσουν ούτε τα μισά απ’ όσα θέλουν και το χειρότερο δεν καταφέρνουν κι αυτά να τα απολαύσουν στο βαθμό που το επιθυμούσαν και που το έχουν ανάγκη.

Ακούστε το σώμα σας. Υπακούστε στους βιολογικούς ρυθμούς για τους οποίους είστε «φτιαγμένοι». Μη χτίσετε το σαββατοκύριακό σας γύρω από υψηλές προσδοκίες. Μη φορτώσετε το πρόγραμμα, ούτε το δικό σας ούτε των παιδιών. Ησυχάστε. Ηρεμήστε. Νιώστε για λίγο τι σημαίνει «μένω ακίνητος» και απολαύστε το. Ρίξτε τους ρυθμούς. Φορτίστε μπαταρίες. Ξεκουραστείτε. Ανασάνετε.

Προσπαθήστε να μάθετε τα παιδιά να τελειώνουν με τις σχολικές τους υποχρεώσεις, όταν τουλάχιστον είναι μικρά, την Παρασκευή, έστω τα περισσότερα που έχουν να κάνουν για τη Δευτέρα – μια που τα έχουν ακόμα φρέσκα από την παράδοση και είναι ακόμα σε διάθεση σχολείου.

Όσο γίνεται μην βάλετε για το Σάββατο πολλές δραστηριότητες που σας αγχώνουν και σας κάνουν να τρέχετε ασταμάτητα. Προσπαθήστε μέσα στο σαββατοκύριακο να βλέπετε κι εσείς και τα παιδιά φίλους ή τα μέλη της υπόλοιπης (μεγάλης οικογένειας) – θείους, θείες, ξαδέρφια, παππούδες γιαγιάδες.

Δείτε Επίσης

Επενδύστε στην επαφή με τη φύση. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια βόλτα σε ένα κοντινό άλσος ή σε μια γειτονική παραλία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γεμίσετε με ενέργεια από το να εισπνεύσετε καθαρό αέρα, να ακούσετε το κελάηδισμα των πουλιών ή του ανέμου στη θάλασσα, να μυρίσετε τα αρώματα της φύσης, να ξεκουράσετε τα μάτια σας στην ομορφιά του τοπίου, να ξεφύγετε για λίγο μακριά από το θόρυβο και τους ρυθμούς της πόλης.

Αφιερώστε χρόνο στη δική σας οικογένεια. Κάντε κάτι όλοι μαζί. Ακόμα κι όταν μεγαλώνουν τα παιδιά, αν έχετε καθιερώσει τις δικές σας συνήθειες και ιεροτελεστίες, θα έχετε δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς που θα τα φέρνουν κοντά σας – όσο θα το επιτρέπει η ηλικία και οι υποχρεώσεις τους.

Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί το μεσημέρι της Κυριακής. Και αντί να μπαίνετε σε διαδικασία Δευτέρας ήδη από το απόγευμα, κρατήστε τη διασκέδαση για το τέλος. Δείτε μια ταινία για όλη την οικογένεια. Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο. Ακούστε μουσική ή παίξτε μαζί μουσική αν ξέρετε κι έχετε μουσικά όργανα. Οργανώστε βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια. Πείτε τα νέα της εβδομάδας που πέρασε. Μιλήστε για όσα όμορφα είναι προγραμματισμένα στην εβδομάδα που ξεκινάει. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ονειρευτείτε με τα μάτια ανοιχτά ή για να φύγει στη σιωπή η ένταση και ο θόρυβος της εβδομάδας που τελείωσε.

Αν έχετε τελειώσει με τις εκκρεμότητες από το Σάββατο, η Κυριακή μπορεί να είναι μια μέρα ανόθευτης χαράς και ξεκούρασης που θα σας ετοιμάσει ψυχολογικά να υποδεχτείτε τη Δευτέρα ξεκούραστοι, ευδιάθετοι και γεμάτοι ενέργεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top