Now Reading
Πανελλήνιες και άγχος

Πανελλήνιες και άγχος

Πώς να βοηθήσετε τους μαθητές που που άρχισαν τις εξετάσεις για να αντέξουν ως το τέλος

Οι σχολικές εξετάσεις -και ιδιαίτερα οι πανελλαδικές εξετάσεις- μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική στιγμή για τους εφήβους. Το άγχος γύρω από την ώρα των εξετάσεων δεν μπορεί να επηρεάσει μόνο την ψυχική υγεία ενός εφήβου αλλά και τη σωματική του υγεία και τη γενική του ευημερία. Έχοντας έναν αγχωμένο έφηβο στο σπίτι μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για όλη την οικογένεια – ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με πολλές οικογένειες να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί σε εσωτερικούς χώρους.

Βοηθώντας τον έφηβό σας να αντιμετωπίσει το άγχος πριν από τις εξετάσεις μπορεί να ωφελήσει τόσο τη μελέτη του όσο και να μειώσει την ένταση στο σπίτι κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Δώστε τους περισσότερο ελεύθερο χρόνο

Η πίεση για καλή απόδοση σε μια εξέταση ενώ προετοιμάζεστε για αυτήν υπό δύσκολες συνθήκες είναι αρκετά σκληρή, οπότε αφαιρέστε τους κάποιο φορτίο απαλλάσσοντας τον έφηβο από δουλειές κι υποχρεώσεις όταν είναι αφοσιωμένος στην προσπάθεια της  προετοιμασίας. Θα εκτιμήσουν τον επιπλέον χρόνο για να μελετήσουν ή να χαλαρώσουν, καθώς και το γεγονός ότι τους ελαφρύνετε.

Ενθαρρύνετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες

Αυτήν τη στιγμή, κάθε μέρα μοιάζει λίγο σαν τη μέρα της μαρμότας. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται περίεργο, δεδομένης της ασάφειας κι ανασφάλειας λόγω του κωρονοϊου, ο έφηβός σας θα μπορούσε εύκολα να περάσει σε μια ρουτίνα υπερβολικής μελέτης. Ενθαρρύνετέ τους να απομακρυνθούν περιστασιακά από το γραφείο τους και να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες. Είτε πρόκειται για μια βόλτα με το ποδήλατο γύρω από το τετράγωνο για να καθαρίσει το μυαλό τους, είτε να πάρουν μέρος σε μια διαδικτυακή συνεδρία παιχνιδιού με τους φίλους τους, είναι απαραίτητο να βγαίνουν περιστασιακά κι από τη μελέτη.

Βοηθήστε τους να δημιουργήσουν ένα χώρο μελέτης

Οποιοσδήποτε γονέας εργάζεται από το σπίτι γνωρίζει το άγχος που ισοδυναμεί με το να βρίσκεστε μακριά από τη συνηθισμένη σας εγκατάσταση. Επομένως, δώστε μια σκέψη στους μαθητές που προσπαθούν να μελετήσουν ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκες ή στους σχολικούς πόρους τους. Η δημιουργία τάξης ανάμεσα στο χάος βοηθώντας τον έφηβο να δημιουργήσει έναν ειδικό χώρο μελέτης μπορεί να τους δώσει μια αίσθηση ελέγχου. Ζητήστε τους να διαλέξουν και να πουν πώς τους φαίνεται ο χώρος. Όσο περισσότερη ελευθερία έχουν στον χώρο μελέτης τους, τόσο πιθανότερο είναι να νιώθουν άνετα και χαλαρά ενώ εργάζονται εκεί.

Συζητήστε μαζί τους για τη ζωή μετά τις εξετάσεις

Μιλώντας για το μέλλον μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, ειδικά όταν τα πράγματα αισθάνονται αβέβαια, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι ο έφηβός σας είναι πιο αγχωμένος για τη ζωή του μετά τις εξετάσεις από ό,τι είστε. Προσεγγίζοντας το θέμα και μιλώντας για το τι θα ακολουθήσει, μπορείτε να αφαιρέσετε τον φόβο από το άγνωστο. Όταν ο έφηβός σας γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξή σας, θα ανησυχεί λιγότερο για το τι θα ισχύει στο μέλλον.

Διατηρήστε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου

Δείτε Επίσης

Ενώ το προβάδισμα στην ώρα των εξετάσεων είναι συνήθως γεμάτο από επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής (και αργά το βράδυ), το να φροντίσεις ώστε το έφηβο παιδί σου να διατηρήσει μια κανονική ρουτίνα ύπνου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι διαταραγμένες συνήθειες ύπνου είναι ένας σίγουρος τρόπος για να έχετε έναν έφηβο με άγχος στο σπίτι σας. Εάν το πρόγραμμα ύπνου δεν τηρείται, δοκιμάστε να υπενθυμίσετε στον έφηβο σας τα οφέλη του αδιάλειπτου ύπνου. Εάν εργάζεστε επίσης από το σπίτι λόγω κορωνοϊού, προγραμματίστε το πρωινό μαζί ως οικογένεια κάθε μέρα, έτσι ώστε όλοι να είστε ξύπνιοι και να ξυπνάτε ταυτόχρονα.

Κάντε μαζί μικρά διαλείμματα για κάτι διασκεδαστικό

Η απόσπαση της προσοχής θεωρείται συχνά μια βρώμικη λέξη όταν πρόκειται για προετοιμασία εξετάσεων, αλλά με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, το περιστασιακό διάλειμμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώθετε λιγότερη πίεση. Χρησιμοποιήστε το διάλειμμα για να κάνετε μια βόλτα με τον έφηβο και να πάρετε λίγο καθαρό αέρα ή να επιλέξετε μια συνταγή και να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε μαζί κάτι καινούργιο και απολαυστικό.

Τι να κάνετε εάν ο έφηβός σας δεν αποσυμπιέζεται

Εάν ο έφηβός σας πραγματικά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με το άγχος που του προκαλεί το φόρτο της μελέτης του, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε περαιτέρω υποστήριξη από έναν επαγγελματία. Ένας ψυχολόγος ή σύμβουλος μπορεί να τον βοηθήσει να μάθει στρατηγικές διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τους δασκάλους ή τον σύμβουλό σας για τους τρόπους υποστήριξής τους στο σχολείο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top