Παίζουμε σχολείο; - Childit
Now Reading
Παίζουμε σχολείο;

Παίζουμε σχολείο;

Πώς να κάνετε την επιστροφή στα θρανία παιχνιδάκι!

Το ότι θα πάνε ξανά τα παιδιά στο σχολείο είναι κάτι που το γνωρίζουν. Το πότε και το πώς είναι επίσης κάτι που το ξέρουν καλά. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν τα γνωρίζουν και τους ανησυχούν ή τα κάνουν να νιώθουν αγωνία. Όπως ποιον/ποια θα έχουν δάσκαλο/δασκάλα. Αν τα νέα μαθήματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν οι φίλοι τους θα είναι εκεί. Επίσης ίσως να υπάρχουν κάποια πράγματα που τα ξέρουν και δεν τους αρέσουν – όπως οι διαφορές ή οι διαφωνίες που μπορεί να έχουν συγκεκριμένα παιδιά.

Η προετοιμασία για την επιστροφή στο σχολείο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση από την πλευρά των γονιών να αφορά σε υπενθυμίσεις του τύπου «ούτε μια επανάληψη δεν έκανες / κάνε καμιά επανάληψη» «ούτε βιβλίο δεν άνοιξες όλο το καλοκαίρι» ή σε δυσοίωνες προβλέψεις του στιλ «να σε δω πού θα προλαβαίνεις να παίξεις τώρα με τα σχολεία» ή «θα κοπούν αυτά με το πού ανοίξει το σχολείο».

Η προετοιμασία πρέπει να γίνεται σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς – σαν να ετοιμάζετε όλοι μαζί μια γιορτή. Εστιάζοντας στα θετικά –και είναι πολλά– του σχολείου, τα παιδιά νιώθουν λιγότερο άγχος, μειώνονται ολοένα τα αρνητικά συναισθήματα και αυξάνονται τα ευχάριστα.

Ετοιμάστε μαζί το δωμάτιό τους. Ελέγξτε αν έχουν το χώρο που χρειάζονται. Δείτε αν το γραφείο που είχαν στην περσινή χρονιά ακόμα τους εξυπηρετεί. Δείτε τα νέα   σχολικά είδη χρειάζονται. Κάντε τις αγορές σας συνδυάζοντας μια βόλτα σε αγαπημένο μέρος και περάστε μαζί χρόνο ως οικογένεια.

Ετοιμάστε μαζί την τσάντα τους. Πέρα από τα βιβλία ξεχωρίστε τα τετράδια, τα βοηθήματα, ξεφυλλίστε με αγάπη τα τετράδια και τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς. Φτιάξτε κουίζ γνώσεων και κάντε τους ερωτήσεις για όσα έχουν ήδη μάθει.

Ετοιμαστείτε μαζί ψυχολογικά. Μιλήστε μαζί τους για όσα σκέφτονται, για το τι τα προβληματίζει. Διαβεβαιώστε τα ότι είστε δίπλα τους, ότι τα ακούτε, ότι μπορούν να σας έχουν εμπιστοσύνη. Ότι ο ρόλος σας είναι να τα προστατεύετε, να τα αγαπάτε και να τα κάνετε να νιώθουν ασφαλή.

Αφήστε τους χώρο για ελεύθερο χρόνο. Φροντίστε να έχουν ισορροπημένο χρόνο μετά το σχολείο που να φτάνει για μελέτη, ξεκούραση, παιχνίδι, άθληση, ψυχαγωγία.

Αποδεσμεύστε την αγάπη σας από τις σχολικές επιδόσεις. Δώστε στα παιδιά κίνητρα, στήριξη, εφόδια αλλά μην συνδέσετε την αγάπη σας και την αποδοχή τους από το τι βαθμούς θα φέρουν. Το τι νιώθετε για τα παιδιά και το αν είστε υπερήφανα γι’ αυτά δεν πρέπει να εξαρτάτε από το τι μαθητές είναι.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top