Μιλάμε στα παιδιά για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά που είναι στις 12 Φεβρουαρίου - Childit
Now Reading
Μιλάμε στα παιδιά για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά που είναι στις 12 Φεβρουαρίου

Μιλάμε στα παιδιά για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά που είναι στις 12 Φεβρουαρίου

Και κάνουμε ένα εξωτικό ταξίδι στην Άπω Ανατολή

Το σεληνιακό νέο έτος ξεκινά την ημερομηνία (στην Ανατολική Ασία) της δεύτερης νέας Σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, που λαμβάνει χώρα πάντα στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη ημέρα του σεληνιακού νέου έτους μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Το 2021, αυτή η νέα Σελήνη εμφανίζεται την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.
Έτος σεληνιακού νέου έτους Κινέζικο ζώδιο
2021 Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, Βόδι
2022 Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, Τίγρης
2023 Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, Λαγός
2024 Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, Δράκος
Γιατί υπάρχει διαφορετική πρωτοχρονιά;
Το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο είναι ένα σεληνιακό ημερολόγιο, το οποίο σημαίνει ότι βασίζεται σε αστρονομικές παρατηρήσεις της θέσης του Ήλιου στον ουρανό και τις φάσεις της Σελήνης. Αυτό το αρχαίο ημερολόγιο χρονολογείται από τον 14ο αιώνα π.Χ. (ενώ το Γρηγοριανό ημερολόγιο εισήχθη το 1582). Το κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο μοιράζεται κάποιες ομοιότητες με το εβραϊκό ημερολόγιο, το οποίο είναι επίσης σεληνιακό ημερολόγιο, και έχει επηρεάσει άλλα ημερολόγια της Ανατολικής Ασίας, όπως αυτά της Κορέας και του Βιετνάμ.

Επειδή το κινεζικό ημερολόγιο ορίζει τον σεληνιακό μήνα που περιέχει το χειμερινό ηλιοστάσιο ως τον 11ο μήνα, το σεληνιακό νέο έτος συνήθως πέφτει στο δεύτερο νέο φεγγάρι μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ακριβώς όπως το νέο έτος σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο (1 Ιανουαρίου), οι εορτασμοί σεληνιακού νέου έτους ξεκινούν το βράδυ πριν από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Ποιοι γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά;

Αν και αυτή η γιορτή ονομάζεται συνήθως «Κινέζικη Πρωτοχρονιά» στη Δύση, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που την παρακολουθεί. Το σεληνιακό νέο έτος, επίσης γνωστό ως Spring Festival, είναι το πιο διάσημο και μεγαλύτερης διάρκειας από όλα τα ασιατικά φεστιβάλ, και τονίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένες άλλες χώρες στην Ανατολική Ασία, όπως το Βιετνάμ, η Κορέα, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες, πραγματοποιούν τη δική τους γιορτή για το νέο έτος αυτή τη στιγμή. (Περιστασιακά, η ημερομηνία που γιορτάζεται μπορεί να διαφέρει κατά μία ημέρα ή ακόμη και έναν κύκλο σελήνης λόγω των ζωνών ώρας και άλλων παραγόντων.)

Πώς γιορτάζεται η Κινέζικη Πρωτοχρονιά;

Όπως με πολλούς εορτασμούς του χειμερινού ηλιοστασίου, το συμβολικό σκοτάδι της νύχτας εξαφανίζεται από το φως των πυροτεχνημάτων, των φαναριών και των κεριών. Τα τεχνητά χάρτινα φανάρια κρέμονται κατά εκατοντάδες σε δημόσιους χώρους, φέρνοντας καλή τύχη στη νέα χρονιά.

Υπάρχουν χοροί δράκων, παραστάσεις και παρελάσεις με μουσική και ακροβατικά. Οι γιορτές συνεχίζονται για δύο εβδομάδες, τελειώνοντας με ένα ειδικό φεστιβάλ φαναριών, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου εορτασμού της Πρωτοχρονιάς.

Φυσικά, πολύ νόστιμο φαγητό φτιάχνεται και σερβίρεται! Για την Πρωτοχρονιά, είναι παραδοσιακό να σερβίρονται μακρά ζυμαρικά, συμβολίζοντας μια μεγάλη διάρκεια ζωής. Μια άλλη δημοφιλής συνταγή για την Πρωτοχρονιά είναι τα Κινέζικα Dumplings, που συμβολίζουν την καλή τύχη και τον πλούτο. Οι οικογένειες τα τυλίγουν και τα τρώνε καθώς το ρολόι χτυπά τα μεσάνυχτα.

Το “Good Luck” είναι επίσης ένα κοινό θέμα της Πρωτοχρονιάς. Πολλά παιδιά λαμβάνουν «τυχερά χρήματα» σε κόκκινους φακέλους. Μερικές φορές γίνονται προσφορές σε ναούς.

Οι άνθρωποι καθαρίζουν τα σπίτια τους και ανοίγουν την πόρτα τους για να αφήσουν την καλή τύχη να μπει. Σύμφωνα με την παράδοση, κανείς δεν πρέπει να βάλει σκούπα, σε περίπτωση που σκουπίσετε την καλή τύχη για το νέο έτος έξω από την πόρτα!

Ποιο ζώο συμβολίζει τη νέα χρονιά;

Το 2021, ανήκει στο έτος του βοδιού, ένα από τα 12 ζώα στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο. Οι ονομασίες ζώων του ζωδιακού κύκλου ακολουθούν έναν κύκλο 12 ετών και χρησιμοποιούνται πάντα με την ίδια σειρά.

See Also
Ο Sean Williams, ο ιδρυτής της κοινότητας για πατέρες The Dad Gang στο Instagram, λέει ότι το να είσαι μπαμπάς κοριτσιών δεν είναι μόνο να βγάζεις φωτογραφίες και να παίζεις μαζί τους

Εκείνοι που γεννήθηκαν στο Έτος του Βοδιού λένε ότι είναι χαρισματικοί ηγέτες που είναι φωτεινοί, υπομονετικοί και χαρούμενοι.

Πώς λειτουργεί ο κινέζικος ζωδιακός κύκλος

Το παραδοσιακό κινέζικο σεληνιακό έτος έχει 12 μήνες και 353 έως 355 ημέρες (ή κατά τη διάρκεια ενός άλματος, 13 μήνες και 383 έως 385 ημέρες).

Επομένως, το κινεζικό έτος αρχίζει συνήθως αρκετές εβδομάδες στο δυτικό έτος 365 ημερών (συνήθως μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου), όχι την 1η Ιανουαρίου του Γρηγοριανού ημερολογίου.

Όπως είναι η αρχαία παράδοση, ο Κινέζικος ζωδιακός συνδέει ζώα σε κάθε σεληνιακό έτος σε κύκλο 12 ετών. Η ονομασία των ζώων αλλάζει στην αρχή του νέου έτους.

Το Κινέζικο ημερολόγιο βασίζεται σε εποχές των 60 χρόνων και αποτελείται από πέντε 12ετής κύκλους (5Χ12=60). Ο κάθε ένας από τους πέντε κύκλους είναι στην ουσία συνδυασμός περισσότερων κύκλων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα έχουμε τον κύκλο των πέντε συμπαντικών στοιχείων (ή κύκλο των δέκα τμημάτων, ή ουράνιο κύκλο) που αποτελείται από τα πέντε στοιχεία (Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο, Νερό) στην Γιν και στην Γιανγκ μορφή τους (Γιν Ξύλο, Γιανγκ Ξύλο, Γιν Φωτιά, Γιανγκ Φωτιά κλπ).

Ένας άλλος κύκλος που αλληλοεπιδρά με τον κύκλο των πέντε στοιχείων είναι ο κύκλος των 12 ζωδίων (ή κύκλος των δώδεκα τμημάτων ή γήινος κύκλος, 12Χ5=60). Τα ζώδια αυτά είναι με τη σειρά που παρουσιάζονται: Ποντικός, Βόδι ή Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Πρόβατο, Πίθηκος, Πετεινός, Σκύλος, Γουρούνι.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top