Πώς η κολύμβηση ενισχύει την ψυχική υγεία του παιδιού σας για τη σχολική χρονιά - Childit
Now Reading
Πώς η κολύμβηση ενισχύει την ψυχική υγεία του παιδιού σας για τη σχολική χρονιά

Πώς η κολύμβηση ενισχύει την ψυχική υγεία του παιδιού σας για τη σχολική χρονιά

Μια διεθνής μελέτη από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ μας λέει πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι το κολύμπι για τα παιδιά.

Οι γονείς γνωρίζουν ότι η κολύμβηση είναι μια ζωτική, σωτήρια δεξιότητα και κατανοούν τη σημασία της εκμάθησης των παιδιών να κολυμπούν σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, πολλοί γονείς μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία του παιδιού τους. Εκτός από τη διδασκαλία της ασφάλειας στο νερό και την καλή μορφή άσκησης, η κολύμβηση προσφέρει πολλά οφέλη που σχετίζονται με το σχολείο και την ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στην τάξη και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της σχολικής χρονιάς. Ας δούμε πώς τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν οφέλη ψυχικής και κοινωνικής υγείας από το κολύμπι.

Μια διεθνής μελέτη από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ μας λέει πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι το κολύμπι για τα παιδιά. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που κολυμπούν έχουν καλύτερη μνήμη, αλφαβητισμό, κινητικές, μαθηματικές και άλλες αισθητηριακές και γνωστικές δεξιότητες από τα παιδιά που δεν κολυμπούν στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η τετραετής μελέτη συμμετείχε σε γονείς 7.000 παιδιών ηλικίας πέντε ετών και κάτω από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα παιδιά που κολύμπησαν ήταν περίπου 10 μήνες μπροστά στη γνωστική τους ανάπτυξη και 15 μήνες μπροστά στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Τα οφέλη της κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Η σχολική χρονιά μπορεί να είναι μια πολυάσχολη περίοδος για τα παιδιά, καθώς εξισορροπούν τις πιέσεις της σχολικής ημέρας, τις εργασίες για το σπίτι, τις σχέσεις και άλλες υποχρεώσεις. Η εύρεση ενός ενεργού χόμπι για αυτούς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από αυτό το άγχος και να δημιουργήσει μια ευκαιρία να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Η κολύμβηση παρέχει φυσικά οφέλη σωματικά, αλλά τα οφέλη για την ψυχική υγεία παίζουν και εδώ. Το κολύμπι απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνει τα πρότυπα ύπνου και ενισχύει την όρεξη και τον συντονισμό.

Πώς αυτή η δραστηριότητα επηρεάζει τον εγκέφαλο; Η τακτική κολύμβηση εμπλέκει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και τους τέσσερις λοβούς ταυτόχρονα. Αυτό ενισχύει τη γνώση και αυξάνει την ευκολία μάθησης. Η κολύμβηση προάγει επίσης νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο, ενισχύοντας τη μνήμη, τη μάθηση και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάθεση, μειωμένη κατάθλιψη και αύξηση της αυτοεκτίμησης.

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για όλα τα παιδιά καθώς μαθαίνουν να επικοινωνούν και να δημιουργούν θετικές σχέσεις. Παίζουν βασικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν πώς να ενεργούν σε κοινωνικές καταστάσεις και να κάνουν νέους φίλους, κάτι που μπορεί να τα προετοιμάσει για επιτυχία στη νέα σχολική χρονιά. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες με το κολύμπι:

Αλληλεπίδραση με άλλους κολυμβητές

Τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης, δεξιότητες φιλίας και δεξιότητες συγκρότησης ομάδας κολυμπώντας με άλλα παιδιά σε ένα ασφαλές και δομημένο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν μέρος μιας ομάδας ομοϊδεατών όπου μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

Μαθαίνοντας για την ομαδική εργασία

Τα παιχνίδια και οι κοινωνικές δεξιότητες απαιτούν από τα παιδιά να συνεργαστούν για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μάθουν τη σημασία της ομαδικής εργασίας. Η κοινή χρήση και η εναλλαγή, καθώς και η επικοινωνία των επιτευγμάτων, βοηθούν τα παιδιά να μάθουν τον αθλητισμό, την υπομονή, το δίκαιο παιχνίδι και την αυτοπειθαρχία.

Δείτε Επίσης

Καλοδεχούμενες διαφορές

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος κολύμβησης, τα παιδιά είναι πιθανό να αλληλοεπιδρούν με άλλους κολυμβητές από διάφορα πολιτισμικά υπόβαθρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πώς να έχουν αυτοπεποίθηση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και τη σημασία της συμμετοχικότητας.

Σωματικά οφέλη της κολύμβησης

Τα σωματικά οφέλη της κολύμβησης δεν είναι δύσκολο να κατανοηθούν, αλλά αυτά τα οφέλη έχουν ένα ντόμινο θετικής επίδρασης στα μικρά παιδιά. Η κολύμβηση διατηρεί υγιή την καρδιά και τους πνεύμονες του παιδιού, καθώς λειτουργεί σε ολόκληρο το σώμα. Επιπλέον, ενισχύει την ισορροπία και τη στάση του σώματος, βελτιώνει τη δύναμη και ενισχύει την αντοχή. Βοηθά επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν με ασφάλεια μυς και ως άθλημα χαμηλής πρόσκρουσης, τα παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να τραυματίσουν τις αρθρώσεις ή τα οστά από ό,τι όταν παίζουν άλλα αθλήματα.

Τα μαθήματα κολύμβησης συχνά μπαίνουν στην άκρη καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα παιδιά είναι απασχολημένα με τα προγράμματα του σχολικού έτους. Ωστόσο, τα μαθήματα κολύμβησης όλο το χρόνο προετοιμάζουν ένα παιδί για ένα διασκεδαστικό και ασφαλές καλοκαίρι, ενώ παρέχουν επίσης πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία για να το κρατήσουν ήρεμο και άνετο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top