Now Reading
Μαμά με κατάθλιψη; Παιδιά με περισσότερο άγχος

Μαμά με κατάθλιψη; Παιδιά με περισσότερο άγχος

Η ψυχική υγεία των γονιών επηρεάζει και αυτή των παιδιών τους

Εάν η μητέρα είναι καταθλιπτική, τα μικρά παιδιά της ενδέχεται να κινδυνεύουν από υπερκινητικότητα, επιθετικότητα και άγχος, σύμφωνα με νέα μελέτη. Είναι ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με τους ερευνητές η κατάθλιψη ενός πατέρα επηρεάζει τα παιδιά, μόνο αν η μητέρα έχει επίσης κατάθλιψη.

«Η κατάθλιψη μεταξύ των γονέων κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη επηρεάζει όχι μόνο το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, αλλά και έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην ευημερία του νεογέννητου παιδιού», δήλωσε η ερευνήτρια Johanna Pietikainen, από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

«Ακόμη και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, είναι σημαντικό να εντοπίζονται τα συμπτώματα και να παρέχεται στους γονείς υποστήριξη όσο το δυνατόν νωρίτερα, αν χρειαστεί … και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», πρόσθεσε.

Η κατάθλιψη ενός γονέα θέτει επίσης τον άλλο γονέα σε κίνδυνο. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να συνεχιστούν μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθεί κανείς την ψυχική ευεξία και των δύο γονέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του παιδιού και εάν ένας γονέας παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, τότε θα πρέπει να εξεταστούν και τα συμπτώματα του άλλου γονέα» σημειώνει η έρευνα.

Δείτε Επίσης

Η μακροχρόνια κατάθλιψη συνήθως υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη είχε εμφανιστεί πριν από την εγκυμοσύνη. Η προηγούμενη κατάθλιψη ήταν βασικός παράγοντας κινδύνου για μέτρια ή σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη περιλάμβαναν στέρηση ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άγχος, άγχος και κακό οικογενειακό περιβάλλον. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου προέβλεπαν την κατάθλιψη τόσο για τις μητέρες όσο και για τους πατέρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στο CMAJ.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top