Μαθαίνοντας τα παιδιά πώς να προστατεύονται από φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού - Childit
Now Reading
Μαθαίνοντας τα παιδιά πώς να προστατεύονται από φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού

Μαθαίνοντας τα παιδιά πώς να προστατεύονται από φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού

Για να βιώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς δυσάρεστες εμπειρίες

Ένας τρόπος για την καταπολέμηση του εκφοβισμού είναι να προετοιμάζετε τα παιδιά διανοητικά εκ των προτέρων μέσω της εκούσιας μάθησης. Η εκούσια μάθηση είναι η επίμονη και συνεχής διαδικασία απόκτησης, κατανόησης και χρήσης ποικίλων στρατηγικών για τη βελτίωση της ικανότητάς να αποκτήσουν και να εφαρμόσουν γνώσεις.

Παρακάτω είναι 5 γνωστικά εργαλεία για να τα μοιραστείτε με το παιδί σας. Η εκπαίδευση είναι ενδυνάμωση. Η κατανόηση του εκφοβισμού δίνει στο παιδί σας συναισθηματικό προβάδισμα.

  1. Κατανόηση των 3 τύπων εκφοβισμού:

Λεκτικός εκφοβισμός: Για παράδειγμα, φωνάζοντας δυνατά, ακατάλληλα σχόλια, οι απειλές για σωματική κι όχι μόνο βλάβες κ.λπ.

Κοινωνικός εκφοβισμός / Σχεσιακός εκφοβισμός: Αυτός επικεντρώνεται στην αμαύρωση της φήμης και των σχέσεων κάποιου. Θα μπορούσε να διαδίδει φήμες, λέγοντας σε άλλους να αφήνουν συγκεκριμένα ένα άτομο έξω από ομαδικές δραστηριότητες, ενοχλώντας κάποιον σε δημόσια / κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Φυσικός εκφοβισμός: Συμπεριφορές όπως τα χτυπήματα, οι κλοτσιές, το ξέσπασμα, το τράβηγμα μαλλιών, το τσίμπημα του δέρματος, το να σκοντάφεις εσκεμμένα πάνω σε κάποιον να κάνεις άσεμνες χειρονομίες, ακατάλληλη επαφή κλπ.

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν τι αποτελεί εκφοβισμό, ώστε να μπορούν να το αναγνωρίσουν όταν συμβαίνει σε αυτούς ή σε κάποιον συμμαθητή τους. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι είναι ο εκφοβισμός, ώστε το παιδί σας να μην το κάνει αθέλητα.

  1. Προσποιηθείτε μέχρι να το καταφέρετε

Η επιστήμη έχει δείξει ότι όταν προσπαθούμε να δράσουμε διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και ακόμη και να αλλάξουμε τους νευροδιαβιβαστές μας (π.χ., τα άτομα με κατάθλιψη υποδεικνύονται μερικές φορές να ενεργούν σαν να μην είναι καταθλιπτικά. Πολλοί ασθενείς έχουν βρει μια μείωση στην καταθλιπτική συμπτωματολογία όταν το κάνουν αυτό.) Συνεπώς, ενεργώντας απέναντι σε κάποιον που σας εκφοβίζει με τρόπο που να του δείχνετε ότι δεν καταφέρνει στην πραγματικότητα να σας εκφοβίσει, κάνει τους εκφοβιστές να φαίνονται να αισθάνονται λιγότερο τρομακτικοί και οι νευροδιαβιβαστές σας σας οδηγούν προς το θάρρος αντί για το φόβο. Όταν ένας θύτης δεν παίρνει ως απάντηση από το θύμα ενόχληση, φόβο ή έντονες δραματικές εκδηλώσεις, σταματάει να τον παρενοχλεί. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τη μέθοδο «πέρα βρέχει»!

See Also

  1. Το θάρρος έρχεται πριν από την αυτοπεποίθηση

Μιλήστε στο παιδί από προσωπικές σας εμπειρίες, για το πώς έχετε εσείς αντιμετωπίσει «παλικαράδες» ή παρόμοιες συμπεριφορές εκφοβισμού. Τονώστε το θάρρος και την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Τονίστε τους ότι το να σηκωθείς και να μη δώσεις συνέχεια απαιτεί θάρρος και πολύ κουράγιο – αλλά είναι πολύ πιο γενναία πράξη από το να κάνεις την αρχή ή να πειράξεις κάποιον στα καλά καθούμενα.

  1. Δεν έχει να κάνει με εκείνα

Θυμηθείτε, οι πράξεις ενός θύτη δεν αντικατοπτρίζουν την αξία του θύματος τους. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν ευθύνονται εκείνα, ότι δεν έκαναν κάτι κακό ή κάτι λάθος. Όταν κάποιος εκφοβίζει το παιδί σας, υπενθυμίζοντας στο παιδί σας ότι αυτή η συμπεριφορά στην πραγματικότητα δεν αφορά τα συγκεκριμένα παιδιά λέγοντας «δεν έχει να κάνει με εσάς” τα βοηθά στην προστασία του αναπτυσσόμενου εγώ / αίσθησης του εαυτού.

  1. Προστατέψτε τα

Δώστε στο παιδί σας αριθμούς τηλεφώνου και ονόματα ανθρώπων που μπορούν να καλέσουν, αν βρεθούν σε δυσάρεστη κατάσταση ή πρέπει να μιλήσουν σε κάποιον. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο, εκτός από τους γονείς τους, που μπορούν να το προστατέψουν, δίνει στο παιδί σας μια αίσθηση κοινότητας και συμμετοχής που έχει ως αποτέλεσμα να τονωθούν το αίσθημα ασφάλειας και χειραφέτησης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top