Now Reading
Μήπως είπε το νερό νεράκι;

Μήπως είπε το νερό νεράκι;

Κι όμως η έλλειψη νερού σε ένα παιδί μπορεί να είναι πηγή ανησυχίας και υπερέντασης

Δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι κάτι τόσο απλό όπως το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους. Ωστόσο, το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του σώματος. Όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν σωστά. Αν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας θα νιώθετε να τεντώνεται και θα αισθάνεστε νευρικότητα και ανησυχία, χωρίς να καταλαβαίνετε τον λόγο. Σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματος επηρεάζεται και συνδέεται με την αποτελεσματική ροή του νερού μέσα στον οργανισμό.

Το νερό μεταφέρει ορμόνες, χημικούς αγγελιοφόρους και θρεπτικά συστατικά σε ζωτικά όργανα του σώματος. Όταν δεν διατηρείτε το σώμα καλά ενυδατωμένο, μπορεί να αντιδράσει στέλνοντάς σας μια ποικιλία σημάτων, μερικά από τα οποία είναι και τα συμπτώματα άγχους. Η αφυδάτωση έχει επίσης συνδεθεί με την αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή που αυξάνει το άγχος. Το νερό φαίνεται επίσης να έχει φυσικές ιδιότητες ηρεμίας. Το πόσιμο νερό μπορεί να είναι καταπραϋντικό και το να πίνετε συχνά νερό μες στη μέρα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε περιόδους έντονου στρες.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ενυδάτωσης στη διαχείριση του άγχους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μαθητές αθλητές οι οποίοι ήταν μόνο ελαφρώς αφυδατωμένοι ανέφεραν ότι ήταν θυμωμένοι, μπερδεμένοι, έντονοι και κουρασμένοι. Στη συνέχεια, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα να σκέφτονται τα παιδιά καθαρά.

Πώς να διατηρήσετε το παιδί σας ενυδατωμένο

Τα καλά νέα είναι ότι η ενυδάτωση είναι απολύτως προληπτική. Εάν τα παιδιά πίνουν την κατάλληλη ποσότητα νερού όλη την ημέρα, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα άγχους τους.

Πόσο νερό χρειάζονται τα παιδιά

Ηλικία Φύλο Συνολικά, ποτήρια/μέρα
4-8 ετών Αγόρια και κορίτσια 5
9-13 ετών Κορίτσια 7
9-13 ετών Αγόρια 8
14-18 ετών Κορίτσια 8
14-18 ετών Αγόρια 11

 

Είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα και τα ποτά για ενέργεια, καθώς είναι γνωστό ότι προκαλούν αφυδάτωση και προκαλούν άγχος.

Πώς να αναγνωρίσετε την αφυδάτωση στο παιδί σας

Αν το παιδί σας σας πει ότι διψάει, τότε πιθανότατα έχει ήδη αφυδατωθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά πρέπει να πίνουν νερό όλη την ημέρα πριν αναπτυχθεί η δίψα. Αναζητήστε αυτά τα σημαντικά σημάδια αφυδάτωσης στο παιδί σας:

  • Έλλειψη ούρων για 12 ώρες σε ένα μεγαλύτερο παιδί (ή μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα σκούρου κίτρινου ούρων)
  • Τα σκοτεινά ούρα που έχουν πικρή μυρωδιά (όσο πιο σκούρα είναι τα ούρα και η μυρωδιά πιο ισχυρή, τόσο πιο αφυδατωμένα είναι)
  • Ξηρό ή κολλώδες στόμα
  • Λίγα ή κανένα δάκρυ όταν κλαίει
  • Ξηρό, δροσερό δέρμα
  • Μάτια που φαίνονται βυθισμένα
  • Λήθαργος ή ευερεθιστότητα
  • Κόπωση ή ζάλη σε ένα μεγαλύτερο παιδί

Δημιουργικοί τρόποι για να πίνει το παιδί περισσότερο νερό

Δείτε Επίσης

Δεν είναι πάντα εύκολο να πείσετε το παιδί σας να πίνει νερό. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αύξηση της πρόσληψης νερού σε καθημερινή βάση:

Κάντε το προσιτό. Να έχετε μπουκαλάκια νερού όπου κι αν πάτε. Συμπληρώστε το νερό στο μπουκάλι του για το μεσημεριανό γεύμα και ένα επιπλέον μπουκάλι νερό για να πιεί όλη την ημέρα στο σχολείο.

Προσθέστε γεύση και χρώμα. Βάλτε νερό με γεύση προσθέτοντας χυμό από φρούτα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα για παγάκια χυμό φρούτων.

Κάντε το διασκεδαστικό. Αγοράστε ειδικά κύπελλα με τους αγαπημένους χαρακτήρες του παιδιού σας και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε καλαμάκια για να τους απολαύσετε μια πιο ευχάριστη εμπειρία.

Να δίνετε το καλό παράδειγμα. Να έχετε το δικό σας μπουκάλι νερό μαζί σας εν κινήσει και να πίνετε πολύ νερό στο σπίτι. Όσο περισσότερο το παιδί σας βλέπει να πίνετε πόσιμο νερό, τόσο πιο πιθανό είναι να το ζητήσει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top