Now Reading
Ευτυχισμένη μαμά

Ευτυχισμένη μαμά

Δέκα απλά μυστικά για ευτυχία που διαρκεί κάθε μέρα

Μερικές φορές η μητρότητα θυμίζει επικίνδυνες αποστολές ή μοιάζει με ανηφορικό δρόμο. Πολλές υποχρεώσεις, απίστευτη ευθύνη, φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα. Υπάρχουν δύσκολες μέρες. Εμφανίζονται επίσης ανατροπές και απρόοπτα και τότε το άγχος αυξάνεται ακόμα περισσότερο κι εσείς νιώθετε ότι το να είσαι μαμά σημαίνει πως πρέπει να βρίσκεστε 24ώρες το 24ωρο σε ετοιμότητα κι επαγρύπνηση… Ηρεμήστε, υπάρχουν δέκα απλά μυστικά που μπορεί να μη λύσουν τα πάντα ως διά μαγείας, αλλά θα σας βοηθήσουν να παραμένετε ήρεμη και χαρούμενη, ακόμα κι όταν όλα σας φαίνονται βουνό!

Αγκαλιαστείτε!

Δεν υπάρχει ανώτερο όριο στις αγκαλιές την ημέρα. Οι επιστήμονες λένε ότι χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές τη μέρα για να νιώθουμε ευτυχισμένοι και άλλες μελέτες ισχυρίζονται ότι κάθε αγκαλιά με το παιδί πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, είπαμε να απλουστεύσουμε τη ζωή σας κι όχι να σας προσθέσουμε έναν ακόμα εξαναγκασμό. Δεν χρειάζεται να μετράτε αγκαλιές, ούτε να είστε με το χρονόμετρο κάθε φορά που αγκαλιάζεστε. Όμως η αγκαλιά, η τρυφερότητα, η προσωπική επαφή είναι ένα σημαντικό μυστικό ευτυχίας.

Γελάστε!

Το γέλιο μακραίνει τη ζωή μας έλεγαν όταν ήμασταν μικρά, και τώρα που μεγαλώσαμε όλο και το ξεχνάμε. Ωριμότητα και υπευθυνότητα δεν σημαίνει ούτε έλλειψη χιούμορ ούτε να σταματήσετε να γελάτε. Το γέλιο ενώνει. Το γέλιο αποφορτίζει. Όταν κάποιο από τα παιδιά σας σας κάνει ασκήσεις ηρεμίας –δηλαδή δοκιμάζει τις αντοχές και το νευρικό σας σύστημα–, μη βάλετε τις φωνές, αντιθέτως βάλτε τα γέλια. Αφενός θα το αποσυντονίσετε, αφετέρου θα το παρασύρετε να βάλει κι εκείνο τα γέλια – και σε ελάχιστο χρόνο θα επέλθει ισορροπία και ηρεμία. Όμως το γέλιο δεν χρησιμοποιείται απλώς ως αντιπερισπασμός, να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Να αφήνετε τον εαυτό σας ελεύθερο να γελάσει με τα αστεία των παιδιών, και προσπαθήστε να βρίσκετε και να δημιουργείτε αφορμές για να γελάτε μαζί με τα παιδιά αλλά και τον σύντροφό σας.

Επικοινωνήστε!

Θα μου πείτε ότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα σας και ότι όλη την ώρα μιλάτε. Όμως άλλο μιλάω, κι άλλο επικοινωνώ. Επικοινωνία είναι να μπορείτε να κάνετε τους άλλους να καταλαβαίνουν τι νιώθετε. Να εξηγείτε τα συναισθήματά σας. Όταν κουράζεστε να το λέτε. Όταν φτάνετε στα όριά σας –ή, για την ακρίβεια, πολύ πριν συμβεί κάτι τέτοιο– να το εκφράζετε. Επικοινωνία σημαίνει επιπλέον ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη. Να λέτε πώς ήταν η μέρα σας και να ρωτάτε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πώς ήταν η δική τους.

Ξεκουραστείτε!

Η ξεκούραση δεν είναι πάνα αυτονόητη για μια μαμά, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη. Να φροντίζετε τον εαυτό σας. Να βρίσκετε χρόνο να διασκεδάζετε. Να κάνετε πράγματα μόνο για εσάς. Να μην απομονώνεστε από τον σύντροφό σας. Να κοιμάστε αρκετά. Να γυμνάζεστε τακτικά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να περπατάτε περισσότερο ή να χορεύετε στο σαλόνι με δυνατή μουσική.

Αναπνεύστε!

Κυριολεκτικά και μεταφορικά! Δηλαδή, μην ξεχνάτε να αναπνέετε σωστά. Να κάνετε ασκήσεις αναπνοής. Να μάθετε να αναπνέετε από το διάφραγμα κι όχι από το θώρακα. Να μάθετε και στα παιδιά σας ασκήσεις αναπνοής ως έναν τρόπο να συγκεντρώνονται ή για να ηρεμούν από ενδεχόμενες εντάσεις της στιγμής ή για να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Εκτονωθείτε!

Κανείς δεν περιμένει από εσάς να είστε τέλεια. Και θα φωνάξετε κάποια στιγμή και θα νευριάσετε. Ωστόσο, οι φωνές, το άγχος, η γκρίνια, σας αποδυναμώνουν. Διαχειριστείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα και κυρίως μη τους δώσετε διάρκεια. Εκτονώστε τα με θετικό τρόπο και προχωρήστε παρακάτω…

Δεχτείτε βοήθεια

Είστε μαμά, δεν είστε πολυμηχάνημα! Ζητήστε βοήθεια από όπου μπορείτε. Φίλες, αδέρφια, μαμά, αλλά και τα ίδια τα μέλη της δικής σας μικρής οικογένειας. Ο σωστός προγραμματισμός και η διανομή ρόλων και υποχρεώσεων, σας βοηθούν να διαχειρίζεστε τον χρόνο και να κάνετε τις οικογενειακές δουλειές υπόθεση όλων.

Δείτε Επίσης

Βγείτε εκτός συναγωνισμού

Μην μπείτε στο τριπάκι της καλύτερης μαμάς του κόσμου. Δεν υπάρχει. Είναι απλώς άλλος ένας αστικός μύθος. Ή ακόμα καλύτερα όταν σταματήσετε να προσπαθείτε, όταν καταφέρετε να είστε απόλυτα χαλαρή, τότε θα καταλάβετε ότι πράγματι είστε η καλύτερη μαμά του κόσμου – ή, τουλάχιστον, θα νιώσετε ότι έτσι σας βλέπει ήδη η οικογένειά σας.

Μην κάνετε το σάκο του μποξ

Το να είσαι μαμά σημαίνει να είστε εκεί, για τα παιδιά σας, δεν σημαίνει όμως να είστε ο σάκος του μποξ κανενός. Μη βάζετε τον εαυτό σας να καλύπτει όλες τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών. Και κυρίως μην τα αφήνετε να ξεσπάνε πάνω σας νεύρα, θυμό ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα τους έχει δημιουργηθεί με άσχετη αφορμή κατά τη διάρκεια της μέρας τους. Αντίθετα μάθετέ τα να σας μιλάνε, να εκφράζονται, να σας εμπιστεύονται. Κι αντί για σάκο του μποξ γελάστε, χορέψτε, παίξτε, τραγουδήστε ή αγκαλιαστείτε και μετατρέψτε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά

Αγαπήστε!

Αγαπήστε τον εαυτό σας. Αγαπήστε τα ελαττώματά σας, τις αδυναμίες – κάθε χαρακτηριστικό σας. Και αγαπήστε ειλικρινά και άδολα τα παιδιά σας για αυτό που πράγματι είναι.

Υπάρχει κι ένα ακόμα μυστικό που το άφησα για το τέλος… δεν υπάρχουν μυστικά, το θέμα είναι να ακούτε το ένστικτό σας, να βρίσκετε τους τρόπους που εσάς διευκολύνουν στην καθημερινότητά σας. Το συμπέρασμα είναι να χρησιμοποιήσετε όποιο από τα παραπάνω μυστικά σας ταιριάζει και να δημιουργήσετε τα δικά σας μυστικά. Άλλωστε μιλάμε για τη δική σας ευτυχία!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top