Now Reading
Διατροφή για «Έξυπνα Παιδιά»

Διατροφή για «Έξυπνα Παιδιά»

  Διάφορα έχουν γραφτεί ανά καιρούς για τροφές που ανεβάζουν το IQ στα ύψη… Υπόσχονται διαύγεια, καλή…

 

Διάφορα έχουν γραφτεί ανά καιρούς για τροφές που ανεβάζουν το IQ στα ύψη…

Υπόσχονται διαύγεια, καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι γονείς από την άλλη, πώς να συμπεριφερθούν, Τι να κάνουν; Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα; Να προσθέσουν ή όχι κάποια από αυτά τα τρόφιμα στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών τους; Πόση ποσότητα; Σε καθημερινή βάση; Να πείσουν και να καταπιέσουν τα παιδιά τους να τα φάνε άσχετα εάν δεν τα αγαπούν;

 

Όλα αυτά τα ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε παρακάτω:

 

Μακροθρεπτικά-αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά, ευθύνονται για την συμμετοχή τους σε λειτουργίες του εγκεφάλου.50 και πλέον ουσίες στον εγκέφαλο, επηρεάζονται από την κατανάλωση μακρο και μίκρο-θρεπτικών συστατικών.

Όλα αρχίζουν από την εμβρυακή ζωή. Προσοχή λοιπόν σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά κυρίως κατά το 3ο και τελευταίο τρίμηνο, γιατί τότε ολοκληρώνεται και η εγκεφαλική λειτουργία!!!…. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι επαρκής, για να καλύψει όλες τις ανάγκες του εμβρύου, αλλά θα πρέπει και να είναι επαρκής σε ποσότητα (δηλ. ούτε λιγότερη, αλλά ούτε και περισσότερη).  Ο μητρικός θηλασμός είναι το επόμενο στάδιο, το οποίο και αναπτύσσει την πνευματική λειτουργία. Από το 1929, αλλά και έως σήμερα, διαπιστώνουμε μετά από έρευνες πως τα παιδιά που θήλασαν, σε σχέση με αυτά που δεν θήλασαν, έχουν μεγαλύτερο δείκτη IQ. Οι έρευνες μάλιστα, δείχνουν πως ο θηλασμός που αναφέρεται  δεν είναι απαραίτητα αποκλειστικός. Τι όμως προσφέρει ο μητρικός θηλασμός; Προσφέρει ω3, ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και IGF-1(Ιnsulin-like Growth Factor), παράγοντα που προσομοιάζει την ινσουλίνη, η οποία μετράται για την ανάπτυξη των παιδιών(και για την μέτρηση αυξητικής ορμόνης). Ένα άλλο στάδιο, που βοηθά τα παιδιά στην αύξηση του IQ τους, είναι το διάστημα 0-3 ετών. Όπου στο διάστημα αυτό, το παιδί αναπτύσσετε με ταχείς ρυθμούς, σε αυτό το διάστημα θα μάθει τα πρώτα του λογάκια, θα αποκτήσει δεξιότητες κλπ…

 

Αυτές οι τροφές όμως, δεν μπορούν να μάθουν: Ιστορία-Μαθηματικά ή Ανάγνωση στα παιδιά σας, μόνο με τη λήψη τους!….Οι τροφές αυτές λοιπόν, βελτιώνουν το παιδί που πραγματικά έχει διάθεση να διαβάσει… Δυστυχώς για την αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει κάτι που ανακαλύφθηκε.

Τροφές λοιπόν που βοηθούν τόσο την εγκεφαλική λειτουργία, όσο και την συγκέντρωση, είναι:

1)Ψάρι: Πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, το ψάρι είναι μια τροφή η οποία θα βοηθήσει να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος, αλλά διευκολύνει και γενικότερα την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Όσο πιο λιπαρό είναι το ψάρι, τόσο το καλύτερο!. Δώστε στα παιδιά σαρδέλα, σολομό κλπ. Πολλοί παιδίατροι, συστήνουν τη χρήση του ψαριού, μετά το 1ο έτος, φοβούμενοι πιθανές αλλεργίες. Εμπιστευθείτε τον παιδίατρό σας, πάρτε μια γνώμη από έναν διαιτολόγο και δώστε ψάρι στα παιδιά σας, όταν αυτοί το προτείνουν!.

2)Φυστικοβούτυρο-Αμυγδαλοβούτυρο: Πριν την ηλικία του 1 έτους, μην δώσετε ξηρούς καρπούς στα βρέφη, ενώ για παιδιά με αλλεργίες, μη δίνετε πριν τα 3-4 έτη. Μετά από αυτή την ηλικία, δώστε στο παιδί σας φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο. Πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, σεληνίου, απαραίτητων λιπαρών οξέων κλπ., που αυτές οι ουσίες προστατεύουν από την γήρανση του εγκεφάλου. Δίνουν εύκολη και γρήγορη ενέργεια, και χρησιμοποιούνται σα φετούλες ψωμιού, καθώς και σε σαντουιτσάκια ή σούπες.

3)Φρούτα και λαχανικά: Τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες που περιέχονται σε αυτά τα  μεταλλικά στοιχεία, η βιταμίνη C αλλά και φυτοχημικά, θα βοηθήσουν την εγκεφαλική λειτουργία με τη σειρά τους. Οι ουσίες που περιέχονται λοιπόν σε αυτά, βοηθούν και διευκολύνουν τη διαδικασία της συγκέντρωσης.

4)Προϊόντα ολικής άλεσης: Όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το αλεύρι, το ψωμί, το κουλούρι, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα κράκερς, οι φρυγανιές, η βρώμη κλπ.

Μάθετε το παιδί σας να τρώει προϊόντα ολικής άλεσης, από μικρή ηλικία. Πάρτε ψωμί ολικής δώστε όλα τα τρόφιμα ολικής και να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας θα τα λατρέψει

 

Κατά καιρούς, λέγονται διάφορα, για πολλά τρόφιμα που βοηθούν τον εγκέφαλο.

Το σπανάκι και τα μούρα, βρίσκονται στην πρώτη θέση, για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Μουρουνέλαια και σοκολάτες. Εμπιστευτείτε την ‘υγιεινή διατροφή’ λοιπόν για τα παιδάκια σας, κάντε την τρόπο ζωής…Και δεν θα χάσετε!…

 

 

Βασιλική Παπαδοπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι.Θ

http://www.diatrofi-diaita.gr/

 

 

 

 

 

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top