Now Reading
Από τον εφησυχασμό στην ανησυχία, πώς μιλάμε στα παιδιά για το περιβάλλον

Από τον εφησυχασμό στην ανησυχία, πώς μιλάμε στα παιδιά για το περιβάλλον

Ανήσυχοι οικολόγοι ή οικολόγοι που ανησυχούν – δράση αντί για πανικός!



Πρώτα ήταν οι φωτιές στον Αμαζόνιο, τώρα ήρθαν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία – όσο και να θέλουμε να κρατάμε τα παιδιά σε ένα ήσυχο και προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από τον πανικό των πρωτοσέλιδων ή των τίτλων στα δελτία ειδήσεων, τα παιδιά μαθαίνουν τι γίνεται στον κόσμο. Κι είναι χίλιες φορές να μαθαίνουν έγκυρα και όχι με λανθασμένο τρόπο όσα είναι σοβαρά και σημαντικά.

Η οικολογική συνείδηση, η ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή, το να ζούμε σε αρμονία με τον κόσμο με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον είναι αρχές που επηρεάζουν τον σύγχρονο τρόπο γονεϊκότητας.

Μάθετε στα παιδιά να βλέπουν το δάσος, όχι το δέντρο!

Να έχουν προοπτική. Να νιώθουν ότι φέρουν ευθύνη αλλά ότι δεν έχουν όλη την ευθύνη. Δεν μπορούν να σώσουν τον κόσμο, αλλά μπορούν να βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται να έχουν άγχος και ενοχές. Σε αυτή την ηλικία οι πληροφορίες φιλτράρονται και οι δράσεις και τα νοήματα κωδικοποιούνται μέσα από το παιχνίδι.

Έλεγχος της ενημέρωσης

Πολλά από αυτά που απορροφούν τα παιδιά μας για την αλλαγή του κλίματος προέρχονται από τους συμμαθητές τους και τα κοινωνικά μέσα. Η ευθύνη των γονέων είναι να τα βοηθήσουμε να διαφοροποιήσουν τι είναι ακριβές και τι δεν είναι.

Έμφαση στα συναισθήματά τους

Μετριάστε τον φόβο και τον πανικό, δίνοντας εξηγήσεις στις απορίες και απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Εξηγήστε τους ότι είναι φυσικό να νιώθουν ανησυχία, αγκαλιάστε τα συναισθήματά τους και φροντίστε να βρείτε τρόπους μέσα από συζήτηση και δραστηριότητες που αφορούν το περιβάλλον ώστε να νιώσουν καλύτερα.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας

Όσο περισσότερο καταλαβαίνετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν. Δώστε ωστόσο πρώτα χρόνο στον εαυτό σας να αφομοιώσει τις πληροφορίες αλλά και να επέλθει σε μια κατάσταση ψυχικής ηρεμίας προτού μιλήσετε στα παιδιά.

Βρείτε τον κατάλληλο τρόπο

Πώς αντιμετωπίζετε τις οικολογικές ανησυχίες του παιδιού σας εξαρτάται εν μέρει από το πόσο χρονών είναι και πόσο συναισθηματικά ανθεκτικό είναι. Για παιδιά κάτω των 10 ετών, δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για να μπορέσουν να συζητήσουν αυτό που τους απασχολεί το μυαλό τους. Τα παιδιά, ιδιαίτερα μεταξύ πέντε και δέκα, χρειάζονται βοήθεια από τους γονείς για να ταξινομήσουν τις σκέψεις τους και να σκεφτούν πώς αισθάνονται. Όταν πρόκειται για παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών, που είναι δηλαδή στην εφηβεία, τα ντοκιμαντέρ και οι έγκυρες πληροφορίες βοηθάνε.

Δείτε Επίσης

Χρησιμοποιείτε κοντινά και απτά παραδείγματα

Συζητήστε για τις μέλισσες, τα δέντρα, τη φύση, τι συνέβη κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού – πράγματα που μπορούν να αφορούν τα παιδιά. Για φαινόμενα που συμβαίνουν στη χώρα τους ή κλιματικές αλλαγές που έχουν βιώσει και τα ίδια.

Αναλάβετε δράση

Κάθε παιδί αισθάνεται καλύτερα όταν είναι σε θέση να κάνει κάτι, όσο μικρό κι αν είναι αυτό. Μάθετέ του να κάνει ανακύκλωση, ή να έχει υπό την ευθύνη του κάποια φυτά στο μπαλκόνι ή να συμμετέχετε μαζί σε δράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πάνω απ’ όλα να νιώθουν ασφάλεια

Το σημαντικότερο για τα παιδιά είναι να νιώθουν ότι δεν κινδυνεύουν – ότι δεν κινδυνεύετε ούτε εσείς ή το σπίτι σας. Ωστόσο ακόμα και αν δεν μπορείτε να τους υποσχεθείτε ότι όλα θα είναι καλά, μπορείτε να τα διαβεβαιώσετε ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να είναι ασφαλή – και να είστε κι εσείς το ίδιο ασφαλείς.

Ως γονείς που νοιάζονται για το σπίτι, τα παιδιά και την οικογένειά μας – είναι καιρός να νοιαστούμε και για το μεγάλο μας σπίτι, τη μεγάλη μας οικογένεια που περιλαμβάνει τα ζώα και τους ανθρώπους όλου του πλανήτη – και αυτές τις αρχές να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας, χωρίς πανικό αλλά με ψυχραιμία και συνειδητές πράξεις!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top