Ακούτε στα αλήθεια το παιδί σας;
Πόσο καλός ακροατής είστε;
Πολλές φορές οι γονείς, όταν τα παιδιά θέλουν να τους μιλήσουν για κάποιο πρόβλημα, μπορεί να προσποιηθούν ότι ακούν, να βρουν ευκαιρία να τους κάνουν «κήρυγμα» ή να τους δώσουν τη λύση έτοιμη.
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι αυτή η αντίδραση που έχουν ανάγκη τα παιδιά, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν τα βοηθά να μάθουν να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα.
Το βασικό που ζητάει από εσάς ένα παιδί είναι να είστε εκεί και να το ακούσετε. Πώς θα το κάνετε αυτό;
Δώστε προσοχή
Πόσες φορές είπατε στο παιδί ότι ακούτε ενώ στην πραγματικότητα ήσασταν απασχολημένη με κάτι άλλο; Το παιδί γνωρίζει και καταλαβαίνει πότε ακούτε και πότε όχι. Σταματήστε αυτό που κάνετε και χαρίστε του όλη σας την προσοχή, δείξτε του ξεκάθαρα το ενδιαφέρον σας για το πρόβλημα που το απασχολεί, όσο μικρό ή ασήμαντο και αν σας φαίνεται. Το παιδί θέλει μόνο να ξέρει ότι είστε εκεί και το στηρίζετε.
Δείξτε κατανόηση
Πολλές φορές τα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν ακριβώς τι αισθάνονται, ειδικά όταν είναι πιο μικρά. Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει τα συναισθήματά του για να μπορέσετε κι εσείς να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει.
Δεχτείτε τα συναισθήματά του
Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τα συναισθήματα που νιώθει το παιδί, ακόμα και αν είναι αρνητικά, όπως ζήλεια ή οργή. Ακόμα και τότε, πείτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει. Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε κάτι όταν το αποδέχεστε. Αν αυτά τα συναισθήματα καταπιεστούν, μπορεί να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα.
Ενώπιος ενωπίω
Μία σταθερή συμβουλή για τους ενήλικες όταν συζητούν κάποιο πρόβλημα είναι να διατηρούν επαφή με τα μάτια. Ίσως όμως δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τα παιδιά, που είναι πιθανό να ανοιχτούν πιο εύκολα αν δεν τα κοιτάτε κατάματα. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλήσει όταν είστε μαζί στο αυτοκίνητο, όταν περπατάτε δίπλα δίπλα ή ακόμα και όταν το βάζετε για ύπνο και έχετε κλείσει το φως.
Αποφύγετε να το πιέσετε
Όταν το παιδί δεν είναι έτοιμο ή δεν θέλει να σας μιλήσει θα το καταλάβετε. Προσπαθήστε να μην το πιέσετε να σας ανοιχτεί όταν το θέλετε εσείς. Δώστε του χρόνο και δείξτε του καθαρά ότι θα είστε δίπλα του για να σας μιλήσει όταν το θελήσει.
Αντισταθείτε στη διάλεξη
Μπορεί να αισθάνεστε ότι το παιδί σας έχει κάνει μία λάθος κίνηση ή επιλογή. Προσπαθήστε να μην παρέμβετε δυναμικά, εκτός φυσικά αν πρόκειται για κάτι σοβαρό, που ενδεχομένως θέτει το παιδί σε κίνδυνο. Για τα λιγότερο σημαντικά, ακούστε το αλλά προσπαθήστε να μην παρέμβετε σαν από μηχανής θεός για να του δώσετε έτοιμη τη λύση. Αντίθετα, δοκιμάστε να καθοδηγήσετε το παιδί για να διαχειριστεί το θέμα μόνο του και να βρει το ίδιο τη λύση.
Δείτε το θέμα αντικειμενικά
Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο θέμα που στενοχωρεί το παιδί. Όμως, προσπαθήστε να σκεφτείτε πιο μακροπρόθεσμα. Όσο και αν νιώθετε τύψεις «πώς αφήσατε να συμβεί κάτι τέτοιο στο παιδί» και η πρώτη σας αντίδραση είναι να κάνετε κάτι για να αισθανθεί και πάλι καλά. Αποφύγετε να «κουκουλώσετε» το πρόβλημα, το πιο πιθανό είναι ότι θα εμφανιστεί και πάλι κάποια στιγμή στο μέλλον. Δείξτε κατανόηση και δώστε χρόνο στο παιδί να το ξεπεράσει. Από τη μία θα μάθει ότι στη ζωή, δυστυχώς συμβαίνουν και πράγματα που μας προκαλούν λύπη. Από την άλλη, θα αρχίσει να μαθαίνει να γίνεται σιγά σιγά πιο αυτόνομο και να βρίσκει μόνο του λύσεις.
Μάθετε να ακούτε πραγματικά τα παιδιά σας, προσπαθήστε να μιλάτε μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερο για να γνωρίζετε τι συμβαίνει στη ζωή τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δεθείτε μαζί τους, να εξασφαλίσετε ότι νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη και ξέρουν ότι μπορούν να συζητήσουν μαζί σας για τα πάντα όσο θα μεγαλώνουν.