Τα 5 κλειδιά για την ανατροφή παιδιών που είναι πιο ανθεκτικά και πνευματικά δυνατά - Childit
Now Reading
Τα 5 κλειδιά για την ανατροφή παιδιών που είναι πιο ανθεκτικά και πνευματικά δυνατά

Τα 5 κλειδιά για την ανατροφή παιδιών που είναι πιο ανθεκτικά και πνευματικά δυνατά

Τι συμβουλές ανατροφής δίνει μια συγγραφέας και παιδοψυχολόγος

Το να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα να χειρίζονται τις αναπόφευκτες αποτυχίες της ζωής είναι το κλειδί για να τα μεγαλώσετε σε ευτυχισμένους και επιτυχημένους ενήλικες, λέει η Δρ Tovah Klein.

Μερικοί γονείς θεωρούν την ανθεκτικότητα ως ένα χαρακτηριστικό, κάτι που ένα άτομο είτε έχει είτε όχι. Η αλήθεια είναι ότι «είναι πολύ πιο δυναμικό», σχολιάζει η Klein, παιδοψυχολόγος, συγγραφέας και διευθύντρια του Barnard College Center for Toddler Development.

Η ανθεκτικότητα είναι η «ικανότητα να προσαρμόζεσαι, να ελίσσεσαι, να είσαι ευέλικτος, να αντιμετωπίζεις ό,τι σου έρθει με ανοιχτό πνεύμα. Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά και είναι κάτι που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου».

Αξίζει να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βελτιώσουν αυτή τη δεξιότητα, λένε οι ειδικοί, επειδή τα ανθεκτικά παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν την αυτοπεποίθηση να ανακάμψουν από μια αποτυχία και να συνεχίσουν να παίρνουν τους απαραίτητους κινδύνους, δείχνει η έρευνα.

Στο τελευταίο της βιβλίο «Raising Resilience», το οποίο εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο, η Klein περιγράφει πώς οι γονείς μπορούν να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους και να καλλιεργήσουν καλύτερα το είδος των σχέσεων που βοηθούν τα παιδιά τους να ευδοκιμήσουν μπροστά στις αντιξοότητες και την αβεβαιότητα. «Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι σε θέση να χειριστούν τα δύσκολα ή τα ατυχή ή τα κακά πράγματα στη ζωή που έρχονται στον δρόμο τους», εξηγεί η Klein. «Να αισθάνονται ότι μπορούν να το χειριστούν και ότι κάποιος είναι εκεί για να βοηθήσει».

Εδώ είναι οι «πέντε πυλώνες ανθεκτικότητας» που περιγράφει η Klein στο βιβλίο της, μαζί με τις συμβουλές της για το πώς οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις στρατηγικές για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν την ψυχική δύναμη που χρειάζονται για να πετύχουν μακροπρόθεσμα.

1. Χτίζοντας εμπιστοσύνη

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές κάθε σχέσης παιδιού-γονέα είναι η εμπιστοσύνη, τονίζει η Klein. Μόλις το παιδί σας πιστέψει ότι θα είστε δίπλα του, παρέχοντας υποστήριξη ανεξάρτητα από το τι, μπορεί να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση να πιστέψει στον εαυτό του και στους άλλους.

Αν και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο, η διαδικασία συχνά επιταχύνεται σε δύσκολες στιγμές, όπως όταν πρέπει να επιπλήξετε το παιδί σας επειδή δεν ακολουθεί κανόνες, αλλά να το διαβεβαιώσετε ότι το αγαπάτε ακόμα. «Αυτό που μαθαίνουν τα παιδιά είναι: “Θα με αγαπήσουν ακόμα κι όταν πέφτω κάτω, ακόμα κι όταν δεν ακούω’’», προσθέτει.

Διδάσκοντας στο παιδί σας ότι μπορεί να εξαρτηθεί από εσάς ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές θα το βοηθήσει να παραμείνει δυνατό όταν αντιμετωπίσει αντιξοότητες στο μέλλον. «Χρειάζεστε τις ατυχίες και τις αποσυνδέσεις για να δείξετε στο παιδί ότι αυτή η σχέση μπορεί να επανέλθει. Και από εκεί πηγάζει η δύναμη», λέει.

2. Ρύθμιση συναισθημάτων

Τα παιδιά πρέπει να εμπιστεύονται τους γονείς τους αρκετά ώστε να ανοιχτούν για το πώς νιώθουν, ιδιαίτερα σε περιόδους στενοχώριας, επισημαίνει η Klein. Ομοίως, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν προσοχή και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα του παιδιού τους ρωτώντας το αν κάτι το ενοχλεί όταν φαίνονται πεσμένα και στη συνέχεια επικυρώνοντας τα συναισθήματά τους.

Μόλις τα παιδιά νιώσουν άνετα να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν να μάθουν να ρυθμίζουν αυτά τα συναισθήματα. Καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά που είναι καλύτερα στο να χειρίζονται τα συναισθήματά τους είναι πιο πιθανό να είναι ανθεκτικά όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα γονικής μέριμνας, σε αντίθεση με το να καταρρέουν.

Χρειάζεστε τις ατυχίες και τις αποσυνδέσεις για να δείξετε στο παιδί ότι αυτή η σχέση μπορεί να επανέλθει. Και από εκεί πηγάζει η δύναμη.

Τα παιδιά μαθαίνουν συνεχώς για τα συναισθήματα και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν. «Πρώτα, αναγνωρίστε αυτά τα συναισθήματα, αλλά και να νιώθετε άνετα να νιώθετε αυτά τα συναισθήματα, ιδιαίτερα τα αρνητικά».

Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί καταλαβαίνει: «Μπορώ να έχω αυτά τα συναισθήματα, να νιώσω αυτά τα συναισθήματα, να μην ντρέπομαι για αυτά και μετά να μάθω να τα χειρίζομαι;» εξηγεί.

3. Ανάπτυξη ανεξαρτησίας

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, επιδιώκουν να χωρίσουν από τους γονείς τους. Η καλλιέργεια αυτής της ανεξαρτησίας ιδανικά θα περιλαμβάνει περισσότερα από το να αφήνουν τους γονείς απλά να χαλαρώσουν τα παιδιά τους και να τους ευχηθούν καλή τύχη, σημειώνει η Klein.

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται την ασφάλεια να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους είναι κοντά, ή μόνο ένα μήνυμα μακριά, για να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον ευρύτερο κόσμο και τις προκλήσεις του. Στο βιβλίο της, η Klein συνιστά στους γονείς να τηρούν ένα «αυθεντικό» στυλ γονικής μέριμνας, στο οποίο οι γονείς δίνουν σταδιακά μεγαλύτερη αυτονομία στα παιδιά τους, καθορίζοντας σαφείς κανόνες και προσδοκίες.

Το να μιλάτε στα παιδιά σας για τα συναισθήματά τους και στη συνέχεια να τα εμπιστεύεστε αρκετά ώστε να λάβετε υπόψη τη συμβολή τους κατά τον καθορισμό αυτών των ορίων, βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους ενώ παράλληλα προωθεί την ανεξαρτησία. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας είναι που τους δίνει την αυτοπεποίθηση να βγουν έξω και να εξερευνήσουν τον κόσμο, να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να κάνουν λάθη και να αναπτύξουν μια ατομική αίσθηση του εαυτού τους.

Υπάρχει συχνά ένας μακρύς και θυελλώδης δρόμος προς την ανεξαρτησία Klein Ακόμα κι όταν ο έφηβος ουρλιάζει: «Φύγε! Δεν σε χρειάζομαι!» στην πραγματικότητα θα σε χρειαστεί. Πρέπει να είσαι κοντά και διαθέσιμος.

See Also
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ζητάμε από τα παιδιά να κρατάνε μυστικά

4. Σύνδεση με άλλους

Σύμφωνα με ψυχολόγους όπως ο Robert Waldinger του Χάρβαρντ, το να μάθουμε να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους, από φίλους στο σχολείο μέχρι συνομηλίκους στη δουλειά, είναι απαραίτητο για τη συνολική μας ευημερία.

Τα παιδιά παίρνουν την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να χειρίζονται τον εαυτό τους με σιγουριά στις σχέσεις με τους άλλους. Η ενσυναίσθηση και η συμπόνια προκύπτουν από τις σχέσεις με ανθρώπους πέρα ​​από τη βασική σου σχέση με τους γονείς.

Να είστε προννοητικοί βοηθώντας τα παιδιά σας να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, συνιστά η Klein: Προγραμματίστε ημερομηνίες παιχνιδιού και ομαδικές εξόδους και παίξτε παιχνίδια που απαιτούν ομαδική εργασία.

Να είστε παράδειγμα καλής συμπεριφοράς, επίσης. Η επίδειξη ανθεκτικότητας μέσω κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να μοιάζει σαν να έχετε μια διαφωνία με σεβασμό με τον σύζυγό σας ή ακόμα και να επιλύσετε ήρεμα μια σύγκρουση με έναν άγνωστο αντί να χάσετε την ψυχραιμία σας.

5. Το να είσαι κατανοητός

Το παιδί σας πρέπει να αισθάνεται πλήρως αποδεκτό για να του αρέσει και να αγαπά τον εαυτό του και η δική σας αυξημένη αυτογνωσία ως γονέας μπορεί να τα βοηθήσει, σύμφωνα με την Klein. Οι επιθυμίες σας για τα παιδιά σας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που τα κρίνετε, ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε ανοιχτόμυαλοι.

Τα παιδιά ξέρουν πότε μας απογοήτευσαν. Το λάθος που κάνουμε είναι να πιστεύουμε ότι μερικές φορές είμαστε πιο ανοιχτοί για το τι πρόκειται να δεχτούμε στο παιδί μας από ό,τι είμαστε.

Είναι σημαντικό να βλέπετε το παιδί σας ως ξεχωριστό άτομο και να προσαρμόζετε τις προσδοκίες σας ανάλογα. Συνιστά στους γονείς να λαμβάνουν υπόψη τους τον αυτοστοχασμό όταν επικρίνουν άσκοπα τα παιδιά τους, ακόμα κι αν αυτές οι σκέψεις δεν εκφράζονται ρητά.

Μια άλλη στρατηγική που προτείνουν πολλοί ψυχολόγοι είναι να επαινείτε τη διαδικασία του παιδιού σας και όχι τα αποτελέσματα. Αυτή η εστίαση στις προσπάθειές τους μπορεί να τα βοηθήσει να δουν ότι τα εκτιμούν ακόμα και όταν παίρνουν χαμηλή βαθμολογία στο τεστ στο σχολείο ή δεν κερδίζουν μια θέση σε μια αθλητική ομάδα. Ο αυτοστοχασμός και η επανεξέταση των προσδοκιών μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία για πολλούς γονείς. Αλλά είναι ένα πραγματικά βασικό μέρος της ανατροφής των παιδιών: Μπορούμε να τα δούμε όπως είναι, να τα αποδεχθούμε όπως είναι; Είναι πραγματικά βασικό να βοηθάς ένα παιδί να γίνει ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, που μπορεί να χειριστεί τον εαυτό του και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top