Συμβουλές συμβίωσης με τα ενήλικα παιδιά σας
Είτε δεν έφυγαν ποτέ από το πατρικό είτε επέστρεψαν σε αυτό, δεν είναι ποτέ αργά να θέσετε κάποιους κανόνες.
Καθώς όλο και περισσότερα ενήλικα παιδιά γυρίζουν στο πατρικό τους, συνήθως εξαιτίας της ανεργίας ή ενός χωρισμού, και δεδομένου ότι όλο και πιο πολλοί νέοι καθυστερούν να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία, οι παρακάτω συμβουλές, που έδωσε η βρετανική ιστοσελίδα για θέματα σχέσεων Relate στην Guardian, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.
Θέστε τα όριά σας: Για οποιονδήποτε λόγο κι αν επέστρεψαν, ή ακόμα και αν δεν έφυγαν ποτέ από το πατρικό τους, μη διστάσετε να ξεκαθαρίσετε θέματα που αφορούν τις οικονομικές υποχρεώσεις του νοικοκυριού, την προστασία της ιδιωτικής ζωής του καθενός, τις προσδοκίες που τρέφει ο ένας από τον άλλο. Όσο χαρούμενοι κι αν είστε που τα παιδιά σας βρίσκονται ξανά κοντά σας, είναι σημαντικό από την αρχή να θέσετε κάποια όρια. Οι κανόνες συμβίωσης που επικρατούσαν πριν από μία δεκαετία τώρα πρέπει να αναθεωρηθούν. Μοιράστε από την αρχή αρμοδιότητες (σκούπισμα, πλύσιμο, μαγείρεμα κ.λπ.) για να μη νιώθει κανένας αδικημένος. Δείξτε ευελιξία, αλλά ζητήστε και από τα παιδιά σας να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς. Αποφύγετε να συμπεριφερθείτε σαν οσιομάρτυρες.
Μιλήστε για τα πάντα ανοιχτά: Ακόμα και για το θέμα των χρημάτων. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε να συνεισφέρουν στα έξοδα του σπιτιού, ανάλογα με το εισόδημά τους.
Εξασφαλίστε τους προσωπικό χώρο: Το ιδανικό θα ήταν, αν το επιτρέπουν τα τετραγωνικά και η διαρρύθμιση του σπιτιού, να έχουν το δικό τους μπάνιο, ή ακόμα και σαλόνι.
Αντιμετωπίστε τα παιδιά σας ως ενήλικες: Αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα έχουν τη δική τους ζωή –φίλους, ερωτικούς συντρόφους, ξενύχτια. Αλλά φροντίστε ο σεβασμός να είναι αμοιβαίος. Μην ανεχτείτε ό,τι σας ενοχλεί ή σας εξαντλεί. Δεν έχετε υποχρέωση, για παράδειγμα, να μαγειρεύετε για τους φίλους τους.
Απολαύστε τα θετικά αυτής της συμβίωσης: Ίσως είχατε ξεχάσει πόσο πολύ απολαμβάνει η κόρη σας να μαγειρεύει. Ή πόσο ωραία είναι να επιστρέφετε σπίτι και να έχετε μια συντροφιά. Μη διστάσετε λοιπόν να τους λέτε με κάθε ευκαιρία ότι τα αγαπάτε – μπορεί να είναι πλέον ενήλικες, αλλά δεν παύουν να είναι τα παιδιά σας.