5 βήματα για να ξεκινήσετε το σύστημα Montessori στο σπίτι σας – δεν απαιτείται τέλειος χώρος παιχνιδιού
Στο νέο τους βιβλίο, «The Montessori Child», οι συγγραφείς και ειδικοί Simone Davies και Junnifa Uzodike μοιράζονται ότι δεν πρόκειται για τη μινιμαλιστική αισθητική – αλλά τη φιλοσοφία πίσω από τη μέθοδο.
Η λέξη «Montessori» φέρνει στο νου εικόνες του τέλειου playroom με μινιμαλιστικά, οργανωμένα ράφια στολισμένα με ανοιχτά ξύλινα παιχνίδια που σίγουρα θα κάνουν κάθε μαμά του Pinterest να ενθουσιαστεί. Αλλά η ήρεμη και φυσική αισθητική μόνο ξύνει την επιφάνεια της μεταμορφωτικής δύναμης της προσέγγισης Montessori.
Σε ένα νέο βιβλίο, «The Montessori Child», που κυκλοφόρησε στις 5 Μαρτίου στην Αμερική, οι συγγραφείς Simone Davies και Junnifa Uzodike συνεργάζονται για να παράσχουν έναν ολοκληρωμένο οδηγό για γονείς που αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να ενσωματώσουν τις τεχνικές και τις στρατηγικές Montessori στο σπίτι.
«Θέλουμε να μοιραστούμε με τους αναγνώστες την κατανόηση ότι Montessori είναι ένας τρόπος να δεις το παιδί σου και τον εαυτό σου ως οδηγό του παιδιού, όχι ως εκπαιδευτή ή δάσκαλο», λέει η Uzodike στη Motherly, σε ένα άρθρο που μοιραζόμαστε μαζί σας. «Είναι ένας τρόπος να ταξιδέψεις στη ζωή του παιδιού σου και να βελτιώσεις τον εαυτό σου, γιατί όσοι κατανοούν αυτόν τον τρόπο να είναι με το παιδί τους, διαπιστώνουν ότι βελτιώνονται, ότι όλοι όσοι τους περιβάλλουν, η ευρύτερη οικογένειά τους, το χωριό τους, βλέπουν σταδιακά τα πάντα να αλλάζουν λίγο και να γίνονται όλα λίγο καλύτερα».
Εκεί η μέθοδος Montessori γίνεται εργαλείο κοινωνικής αλλαγής, σημειώνει η Uzodike. «Είναι ένας τρόπος να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, όχι αγοράζοντας περισσότερα πράγματα – αλλά με το να είμαστε παρόντες».
Με λίγα λόγια, η προσέγγιση Montessori έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται δημιουργικά και να λύνουν προβλήματα. «Προτρέπουμε τα παιδιά να τα βοηθήσουμε να βρουν τις δικές τους απαντήσεις. Η συμπονετική καρδιά αναπτύσσεται μέσα από την κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων, πώς λύνουμε τις συγκρούσεις και γνωρίζουμε άλλους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς. Το όραμα της Δρ. [Maria] Montessori ήταν να βλέπει τα παιδιά ως διαχειριστές για την ειρήνη. Στόχος μας είναι να κάνουμε τη σοφία της Δρ Μοντεσσόρι προσιτή στις οικογένειες – απλώς μεταφράζουμε το όραμά της για τους γονείς», εξηγεί η Davies.
Ενώ το βιβλίο εξερευνά τα πάντα, από την ιστορία του συστήματος Montessori μέχρι την ανάπτυξη των παιδιών από την ηλικία των 3 έως την πρώιμη εφηβεία, τον τρόπο προσέγγισης των δύσκολων συζητήσεων με τα παιδιά σας και πολλά άλλα, οι Davies και Uzodike μοιράστηκαν μερικές απλές συμβουλές για τους αναγνώστες για να ξεκινήσουν να ενσωματώνουν τις αρχές Montessori στο σπίτι σήμερα.
Πώς να ενσωματώσετε τη μέθοδο Montessori στο σπίτι
Επιβραδύνετε
«Πολλές φορές κινούμαστε πολύ γρήγορα», λέει η Uzodike. «Απλώς επιβραδύνετε για να δώσετε χρόνο στα [παιδιά] να είναι ανεξάρτητα. Εάν προσπαθείτε να κάνετε τα πράγματα γρήγορα, μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Επιβραδύνετε τον τρόπο που αλληλεπιδράτε και με τα παιδιά σας, επιβραδύνοντας την ομιλία σας και επιβραδύνοντας τις σκέψεις σας».
Κάντε οικογενειακές συμφωνίες
«Η σύναψη συμφωνιών είναι ένα πραγματικά όμορφο μέρος της θεωρίας Μοντεσσόρι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν», λέει η Davies, η οποία χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική στη διδασκαλία της στην τάξη. «Καθόμαστε μαζί για να ξεκινήσουμε τη χρονιά και να αναρωτηθούμε, πώς μπορούμε να κάνουμε όλους να αισθάνονται ασφαλείς στην τάξη και να νιώθουν ότι ανήκουν; Ο σεβασμός είναι σημαντικός, γι’ αυτό ρωτάμε, τι σημαίνει σεβασμός για εσάς;». Στην τάξη της Uzodike, οι μαθητές συμφώνησαν να φροντίσουν τον εαυτό τους, τους άλλους και το περιβάλλον. «Είναι μια ζωντανή συνθήκη, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό και να προσαρμόσετε», προσθέτει η Davies.
Αδράξτε την ευκαιρία να παρατηρήσετε
Ένας πρωταρχικός τρόπος για να ενσωματώσετε το Montessori στο σπίτι είναι μέσω της παρατήρησης. Η παρατήρηση μοιάζει σαν να απαιτεί μια ιδιαίτερη δεξιότητα, εξηγεί η Uzodike, αλλά και μόνο το να παρακολουθείς τα παιδιά σου θα σου πει πολλά για αυτά. «Σας προσκαλεί να καθίσετε χωρίς ατζέντα και να σκεφτείτε, απλώς θέλω να γνωρίσω αυτό το άτομο καλύτερα, να εκτιμήσω αυτό το άτομο και να παρατηρήσω πράγματα που δεν είχα προσέξει πριν. Τι τους αρέσει να κάνουν; Πώς αντιδρούν όταν είναι αναστατωμένα; Όταν νυστάζουν ή πεινούν; Τους αρέσει να κάθονται όταν διαβάζουν ένα βιβλίο ή να ξαπλώνουν;» Αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε τα παιδιά σας, συνιστά, γιατί όταν τα γνωρίζετε καλά, μπορείτε καλύτερα να σχετιστείτε αληθινά και να συνδεθείτε μαζί τους.
Προσκαλέστε τα παιδιά στην κουζίνα
«Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω με παιδιά», λέει η Uzodike. «Παρέχει την ευκαιρία να συνδεθείτε, να μοιραστείτε τον πολιτισμό, τη χάρη και την ευγένεια». Πιθανότατα έχετε ήδη καταλάβει τη δύναμη που έχει το φαγητό στο να μας φέρνει κοντά. Αλλά η συμμετοχή σε αυτό που η Uzodike αποκαλεί «η πρακτική ζωή στην κουζίνα» είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τα παιδιά και να τους αναθέσετε κάποια ευθύνη.
«Μπορείτε επίσης να εκθέσετε τα παιδιά σε νέο λεξιλόγιο καθώς μαγειρεύετε μαζί», προσθέτει η Davies. «Εμπλακείτε περισσότερο όταν χρειάζονται βοήθεια και κάντε πίσω ξανά όταν δεν είναι αναγκαίο!».
Ρυθμίστε το περιβάλλον
«Ξεκίνησα το Montessori δημιουργώντας το περιβάλλον», μοιράζεται η Davies, «και αυτό πραγματικά βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ικανά και πιο ανεξάρτητα. Μία από τις κύριες αρχές της μεθόδου Montessori είναι να ακολουθούμε το παιδί και αυτό μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει περισσότερο μετά την ηλικία των 3 ετών», σημειώνει η Davies. Μετά από αυτή την ηλικία, υπάρχουν λιγότεροι χαριτωμένοι μικροί δίσκοι και περισσότερο ακολουθείτε το ενδιαφέρον του παιδιού, συλλέγοντας πράγματα που είναι χρήσιμα για να φτιάξουν τα δικά τους βιβλία ή χάρτινα αεροπλάνα ή να κάνουν μεγάλες δουλειές, εξηγεί. «Όταν έχετε ένα περιβάλλον που ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών σας, μια ουσιαστική δραστηριότητα δίνει σκοπό, συγκέντρωση, βοηθά στη ρύθμιση του εαυτού τους, την ηρεμία και την αίσθηση του εαυτού τους».
Αλλά να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να σημαίνει επένδυση σε συγκεκριμένα παιχνίδια ή σε έναν τέλεια επιμελημένο χώρο παιχνιδιού. Ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό της οικογένειάς σας, το Montessori είναι προσβάσιμο όταν αφιερώνετε χρόνο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την αποδεδειγμένη προσέγγιση για την προώθηση της ανάπτυξης και της εξέλιξης των παιδιών. «Έχω ζήσει σε διαφορετικές χώρες και ταξιδεύω αρκετά», λέει η Uzodike, «και έπρεπε να εφαρμόσω το Μοντεσσόρι με ή χωρίς τα ράφια ή τα υλικά. Όταν οι γονείς το σκέφτονται από την οπτική γωνία του αντικειμένου ή των υλικών, μπορεί να χάσετε τα πραγματικά οφέλη της θεωρίας Μοντεσσόρι».
Αυτό που είναι πιο σημαντικό, μοιράζεται, είναι η φιλοσοφία πίσω από τις μεθόδους και τα εργαλεία. «Είναι το μέρος της Μοντεσσόρι που μπορείς να πάρεις παντού μαζί σου. Σταματώντας για να παρατηρήσετε το παιδί σας, δεν υπάρχει κανένα κόστος – δεν χρειάζεται να αγοράσετε τίποτα».