Πώς να φτιάξετε ένα ασφαλές σπίτι κατάλληλο για μωρά

Για να κρατήσετε το μωρό σας ασφαλές και μακριά όσο γίνεται από ατυχήματα
Καθώς το μικρό σας αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο γύρω του, η διασφάλιση ενός ασφαλούς οικιακού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την ευημερία του και την ψυχική ηρεμία σας. Η προστασία των μωρών δεν αφορά μόνο την πρόληψη ατυχημάτων – πρόκειται για τη δημιουργία ενός χώρου τροφής όπου το παιδί σας μπορεί να μεγαλώσει, να μάθει και να ευδοκιμήσει. Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές ασφαλείας που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε το σπίτι σας αποτελεσματικά.
1. Αξιολογήστε τον χώρο σας
Ξεκινήστε κατεβαίνοντας στο επίπεδο του μωρού σας. Το να σέρνεστε ή να κάθεστε στο πάτωμα θα σας δώσει μια νέα προοπτική για πιθανούς κινδύνους. Αναζητήστε αιχμηρές γωνίες, εκτεθειμένες ηλεκτρικές πρίζες και οτιδήποτε προσεγγίζει το μωρό σας που θα μπορούσε να τραβήξει κάτω ή να βάλει κάτι ή τα χέρια του μέσα.
2. Ασφαλίστε τα έπιπλα
Τα πιο βαριά έπιπλα, όπως ράφια, θα πρέπει να είναι αγκυρωμένα στον τοίχο για να αποφευχθεί η ανατροπή. Χρησιμοποιήστε βραχίονες ή ιμάντες ειδικά σχεδιασμένους για τη στερέωση επίπλων και βεβαιωθείτε ότι όλα τα ντουλάπια και τα συρτάρια έχουν μάνδαλα ασφαλείας που είναι εύκολο να χειριστούν οι ενήλικες αλλά δύσκολα για τα μικρά χεράκια.
3. Καλύψτε τις ηλεκτρικές πρίζες
Χρησιμοποιήστε καλύμματα εξόδου ή βύσματα ασφαλείας για να αποτρέψετε το μωρό σας να κολλήσει τα δάχτυλα ή τα αντικείμενα στις πρίζες. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε πρίζες ανθεκτικές σε παραβίαση, οι οποίες κλείνουν αυτόματα το άνοιγμα όταν δεν χρησιμοποιούνται, προσφέροντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
4. Εγκαταστήστε παιδικές πόρτες ασφαλείας
Οι σκάλες και οι διάδρομοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τους μικρούς εξερευνητές. Τοποθετήστε παιδικές πύλες στο επάνω και στο κάτω μέρος των σκαλοπατιών και στις πόρτες για να περιορίσετε την πρόσβαση σε μη ασφαλείς περιοχές. Επιλέξτε πύλες που πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας και είναι δύσκολο για το παιδί σας να ανέβει.
5. Κρατήστε τα επικίνδυνα υλικά μακριά από την πρόσβασή τους
Αποθηκεύστε τα είδη καθαρισμού, τα φάρμακα και άλλα επικίνδυνα υλικά σε ψηλά ντουλάπια ή κλειδωμένα συρτάρια. Χρησιμοποιήστε κλειδαριές ασφαλείας για παιδιά σε ντουλάπια που μπορεί να περιέχουν οτιδήποτε επιβλαβές. Θυμηθείτε, ακόμη και φαινομενικά αβλαβή αντικείμενα όπως βιταμίνες ή αιθέρια έλαια μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά.
6. Διατηρήστε μια ασφαλή περιοχή παιχνιδιού
Ορίστε έναν ασφαλή χώρο παιχνιδιού με μαλακό δάπεδο, όπως χαλάκι παιχνιδιού ή χαλί, και βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιχνίδια είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και χωρίς μικρά εξαρτήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνδυνο πνιγμού. Ελέγχετε τακτικά τον χώρο παιχνιδιού του παιδιού σας για πιθανούς κινδύνους.
7. Ασφαλίστε τις κουρτίνες και τις περσίδες
Η κουρτίνα και τα στορ μπορεί να είναι κίνδυνος στραγγαλισμού για τα μικρά παιδιά. Χρησιμοποιήστε βραχυκυκλωτικά καλωδίων ή σφιγκτήρες για να στερεώσετε τα κορδόνια μακριά από την πρόσβαση και εξετάστε τα καλύμματα παραθύρων ως μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.
8. Ελέγξτε για κινδύνους πνιγμού
Να είστε προσεκτικοί με μικρά αντικείμενα στο πάτωμα ή σε χαμηλά τραπέζια. Αντικείμενα όπως νομίσματα, μπαταρίες και μικρά παιχνίδια μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού. Επιθεωρείτε τακτικά την περιοχή για κινδύνους και διδάξτε στα μεγαλύτερα αδέρφια να κατανοούν τη σημασία του να κρατούν τα παιχνίδια τους μακριά από τα μικρότερα αδέρφια.
9. Προστατέψτε από πτώσεις
Τοποθετήστε αντιολισθητικά χαλάκια στο μπάνιο και την κουζίνα, όπου τα δάπεδα μπορεί να γλιστράνε. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά γωνιών στα έπιπλα για να απαλύνετε τις αιχμηρές άκρες. Πάντα να επιβλέπετε το μωρό σας γύρω από το νερό και να διασφαλίζετε ότι το μπάνιο γίνεται με ασφάλεια, με δύο ενήλικες παρόντες αν είναι δυνατόν.
10. Προετοιμαστείτε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Ακόμη και με τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλείας, μπορεί να συμβούν ατυχήματα. Κρατήστε ένα κουτί πρώτων βοηθειών άμεσα διαθέσιμο και εξοικειωθείτε με τα βασικά μέτρα πρώτων βοηθειών. Το να γνωρίζετε πώς να αντιδράσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.
Να θυμάστε
Το να κάνετε ασφαλές για τα βρέφη το σπίτι σας είναι ένα προληπτικό βήμα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας του παιδιού σας. Επαναξιολογείτε τακτικά το σπίτι σας καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και διευρύνονται οι ικανότητές του. Ακολουθώντας αυτές τις βασικές συμβουλές ασφάλειας και διατηρώντας μια συνεχή επίγνωση, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου το μικρό σας μπορεί να εξερευνήσει και να μάθει ενώ εσείς απολαμβάνετε την ηρεμία.