Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να διαθέτουν ψυχική δύναμη - Childit
Now Reading
Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να διαθέτουν ψυχική δύναμη

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να διαθέτουν ψυχική δύναμη

Ποιες συνήθειες των γονιών τονώνουν το ψυχικό σθένος των παιδιών και ποιες το βλάπτουν

Το να μεγαλώσεις ένα ψυχικά δυνατό παιδί δεν σημαίνει ότι δεν θα κλαίει όταν είναι λυπημένο ή ότι δεν θα αποτύχει κάποιες φορές. Η ψυχική δύναμη δεν θα κάνει το παιδί απόρθητο σε δυσκολίες – αλλά επίσης δεν θα το αναγκάσει να καταστείλει τα συναισθήματά του.

Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο. Η ψυχική δύναμη είναι αυτό που βοηθά τα παιδιά να ανακάμπτουν από τις αποτυχίες. Τους δίνει τη δύναμη να συνεχίσουν, ακόμα και όταν βασανίζονται από αυτο-αμφιβολία. Ένας ισχυρός ψυχικός μυς είναι το κλειδί για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αξιοποιήσουν τις μεγαλύτερες δυνατότητές τους στη ζωή.

Όμως, η ανατροφή ενός παιδιού με ψυχική δύναμη απαιτεί από τους γονείς να αποφεύγουν τις κοινές αλλά ανθυγιεινές πρακτικές γονικής μέριμνας που απομυζούν το ψυχικό σθένος από τα παιδιά της ψυχικής. Στο βιβλίο της, «13 πράγματα που δεν κάνουν οι διανοητικά ισχυροί γονείς», η Amy Morin εντοπίζει 13 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε να μεγαλώσετε ένα ψυχικά ισχυρό παιδί εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες προκλήσεις της ζωής:

 

  1. Αποκλεισμός νοοτροπίας θύματος

Το χτύπημα στο παιχνίδι του μπέιζμπολ ή η αποτυχία ενός επιστημονικού τεστ δεν κάνει ένα παιδί θύμα. Η απόρριψη, η αποτυχία και η αδικία είναι μέρος της ζωής.

Αρνηθείτε να παρευρεθείτε στα πάρτι αυτολύπησης των παιδιών σας. Διδάξτε τα ότι, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές ή άδικες είναι οι περιστάσεις τους, μπορούν πάντα να κάνουν θετική δράση.

 

  1. Γονείς από ενοχή

Το  να παραδίνεστε σε συναισθήματα ενοχής διδάσκει στο παιδί ότι η ενοχή είναι ανεκτή. Τα παιδιά που το μαθαίνουν δεν θα μπορούν να πουν όχι σε κάποιον που λέει, «γίνε φίλος μου και άφησέ με να αντιγράψω από το γραπτό σου» ή «αν με αγαπούσες, θα το έκανες αυτό για μένα».

Δείξτε στα παιδιά ότι παρόλο που αισθάνεστε ένοχοι μερικές φορές – και όλοι οι καλοί γονείς κάποτε αισθάνονται έτσι – δεν πρόκειται να αφήσετε τα άβολα συναισθήματά σας να εμποδίσουν τη λήψη σοφών αποφάσεων.

 

  1. Καθιστώντας τα παιδιά το κέντρο του σύμπαντος

Εάν κάνετε ολόκληρη τη ζωή σας να περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά σας, θα μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι όλοι πρέπει να τα φροντίσουν. Και μεγαλώνοντας με αυτή τη νοοτροπία δεν είναι πιθανό να φτάσουν πολύ μακριά στη ζωή.

Διδάξτε στα παιδιά να επικεντρωθούν σε αυτά που έχουν να προσφέρουν στον κόσμο, και όχι σε αυτά που μπορούν να κερδίσουν από αυτόν.

 

  1. Επιτρέποντας τον φόβο να υπαγορεύει επιλογές

Αν και η διατήρηση των παιδιών σας μέσα σε μια προστατευτική φυσαλίδα θα σας απαλλάξει από πολύ άγχος, η υπερπροστασία διδάσκει στο παιδί ότι ο φόβος πρέπει να αποφεύγεται συνεχώς.

Δείξτε στα παιδιά ότι ο καλύτερος τρόπος για να κατακτήσετε τον φόβο είναι να το αντιμετωπίσετε κατευθείαν, και θα αυξήσετε τους θαρραλέους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να βγουν έξω από τη ζώνη άνεσής τους.

 

  1. Δίνοντας στα παιδιά περισσότερη δύναμη απ’ όσο πρέπει

Επιτρέποντας στα παιδιά να υπαγορεύσουν τι θα φάει η οικογένεια για δείπνο ή πού πηγαίνει η οικογένεια στις διακοπές δίνει στα παιδιά περισσότερη δύναμη από ό,τι είναι αναπτυξιακά έτοιμα να χειριστούν. Αντιμετωπίζοντας τα παιδιά σαν ισότιμα, ή σαν αφεντικό, τους στερείτε στην πραγματικότητα ψυχική δύναμη.

Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να εκφράσουν επιθυμίες, να ακούσουν πράγματα που δεν θέλουν να ακούσουν και να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν απλές επιλογές διατηρώντας παράλληλα μια ξεκάθαρη οικογενειακή ιεραρχία.

 

  1. Αναμένοντας την τελειότητα

Το να περιμένεις τα παιδιά σου να έχουν καλές επιδόσεις είναι υγιές, αλλά το να περιμένεις να είναι τέλεια, δεν είναι καλό. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι είναι εντάξει όταν αποτυγχάνουν. Είναι ωραίο, και φυσιολογικό, να μην είσαι τέλειος σε ό,τι κάνεις.

Τα παιδιά που προσπαθούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, παρά η καλύτερη σε όλα, δεν θα συνδέσουν την αυτοεκτίμησή τους από τον τρόπο με τον οποίο θα μετρήσουν στους άλλους.

  1. Αφήνοντας τα παιδιά να αποφεύγουν την ευθύνη

Το να αφήσετε τα παιδιά να παραλείψουν τις δουλειές τους ή να αποφύγουν να βρουν δουλειά μετά το σχολείο μπορεί να είναι δελεαστικό. Μετά από όλα, πιθανότατα θέλετε τα παιδιά σας να έχουν μια ανέμελη παιδική ηλικία.

Αλλά τα παιδιά που εκτελούν καθήκοντα κατάλληλα για την ηλικία τους δεν επιβαρύνονται υπερβολικά. Αντ’ αυτού, κερδίζουν τη διανοητική δύναμη που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

 

  1. Προστατεύοντας τα παιδιά από τον πόνο

Τα βλαβερά συναισθήματα, η θλίψη και το άγχος είναι μέρος της ζωής. Το να αφήνετε τα παιδιά να βιώσουν αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα τους δίνει ευκαιρίες να εξασκήσουν την ανεκτικότητά τους.

Δώστε στα παιδιά την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χειρίζονται τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής.

 

  1. Αίσθημα υπευθυνότητας για τα συναισθήματα των παιδιών τους

Το να ξεσηκώνετε τα παιδιά όταν είναι λυπημένα και το να τα παρηγορείτε όταν είναι αναστατωμένα σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν τη συναισθηματική ικανότητα ώστε να μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

See Also

Διδάξτε προληπτικά στο παιδί σας υγιείς τρόπους να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του, ώστε να μην εξαρτάται από τους άλλους να το κάνουν για αυτά.

 

  1. Αποτρέποντας τα παιδιά να κάνουν λάθη

Η διόρθωση της μαθηματικής εργασίας των παιδιών σας, ο διπλός έλεγχος για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ετοιμάσει το μεσημεριανό τους και υπενθυμίζοντας συνεχώς ότι θα κάνουν τις δουλειές τους δεν θα τα βοηθήσουν. Οι φυσικές συνέπειες μπορεί να είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ζωής.

Αφήστε τα παιδιά σας να δυσκολεύονται μερικές φορές και δείξτε τους πώς να μάθουν από τα λάθη τους, ώστε να μπορούν να γίνουν πιο σοφά και πιο δυνατά.

 

  1. Σύγχυση της πειθαρχίας με τιμωρία

Η τιμωρία περιλαμβάνει τα παιδιά να υποφέρουν για τα αδικήματά τους. Η πειθαρχία, ωστόσο, αφορά τη διδασκαλία του πώς να κάνουν κάτι καλύτερα στο μέλλον.

Η ανατροφή ενός παιδιού που φοβάται ότι «μπερδεύεται» δεν είναι η ίδια με την ανατροφή ενός παιδιού που θέλει να κάνει καλές επιλογές.

Χρησιμοποιήστε συνέπειες που βοηθούν τα παιδιά σας να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία που χρειάζονται για να κάνουν καλύτερες επιλογές.

 

  1. Λήψη συντομεύσεων για την αποφυγή δυσφορίας

Παρόλο που ο συμβιβασμός σε ένα παιδί που κλαίει ή το να κάνετε τις δουλειές των παιδιών σας αντί για αυτά θα κάνει τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη τώρα, όμως αυτές οι συντομεύσεις ενσταλάζουν μακροχρόνια ανθυγιεινές συνήθειες στα παιδιά σας.

Το μοντέλο ρόλου καθυστέρησε την ικανοποίηση και δείξτε στα παιδιά σας ότι μπορείτε να αντισταθείτε στις δελεαστικές συντομεύσεις. Θα τους διδάξετε ότι είναι αρκετά ισχυροί για να επιμένουν ακόμη και όταν θέλουν να τα παρατήσουν.

 

  1. Απώλεια των αξιών σας

Πολλοί γονείς δεν ενσταλάζουν τις αξίες στις οποίες πιστεύουν στα παιδιά τους. Αντ’ αυτού, είναι τόσο απορροφημένοι στο καθημερινό χάος της ζωής τους που ξεχνούν να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα.

Βεβαιωθείτε ότι οι προτεραιότητές σας αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα πράγματα που εκτιμάτε περισσότερο στη ζωή και θα δώσετε στα παιδιά σας τη δύναμη να ζήσουν μια ουσιαστική ζωή.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top