Μπαμπάδες, βγάλτε την μπλούζα σας - Childit
Now Reading
Μπαμπάδες, βγάλτε την μπλούζα σας

Μπαμπάδες, βγάλτε την μπλούζα σας

Και πάρτε αγκαλιά το μωρό σας. Η άμεση επαφή μαζί του θα σας φέρει πιο κοντά.

Εκ των πραγμάτων ένας πατέρας δεν μπορεί να δεθεί με το νεογέννητο παιδί του με το θηλασμό, αλλά μπορεί να το κάνει με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, βγάζοντας την μπλούζα του και παίρνοντάς το αγκαλιά γυμνός, η επαφή δέρμα με δέρμα, σύμφωνα με έρευνες, τον βοηθάει να χτίσει μια πιο στενή σχέση μαζί του. Αυτή η εμπειρία είναι, για το νέο μπαμπά, ό,τι πιο κοντινό σε θηλασμό.

«Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, τόσο για τις μαμάδες όσο και για τους μπαμπάδες, να έρθουν κοντά στο μωρό τους», σχολιάζει σχετικά η Sarah Stampflee, προϊσταμένη του τμήματος νοσηλευτικής του αμερικανικού Νοσοκομείου Παίδων Ράνταλ. «Είναι ωφέλιμη για το μωρό και από πρακτική άποψη: Με αυτό τον τρόπο του μεταφέρουμε τη φυσική χλωρίδα της επιδερμίδας μας, βοηθώντας το να αρχίσει να χτίζει το ανοσοποιητικό σύστημά του και να διατηρείται υγιές», πιστεύει η Stampflee.

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι για να έρθει ένας μπαμπάς σε επαφή με το μωρό του δεν έχει άλλη επιλογή παρά να βγάλει την μπλούζα του και να κυκλοφορεί γυμνόστηθος στο σπίτι. Υπάρχουν και άλλες εμπειρίες που τον φέρνουν κοντά στο βρέφος, όπως για παράδειγμα όταν του διαβάζει ένα βιβλίο, παίζει μαζί του με ένα βρεφικό παιχνιδάκι ή ακόμα και όταν του κάνει αστείες γκριμάτσες (μυώντας το έτσι, παράλληλα, στους κόσμους των συναισθημάτων και της μη λεκτικής επικοινωνίας).

«Τα πάντα μπορούν να γίνουν μια εμπειρία bonding, ακόμα και μια βόλτα με το καρότσι», επισημαίνει η Stampflee: «Το κλειδί είναι στη διάρκειά της να μιλάμε στο μωρό μας για να το βοηθούμε να ηρεμεί. Ακόμα και αν βρίσκεται μέσα σε ένα καρότσι που κοιτάει μπροστά, μπορούμε στη διάρκεια της βόλτας να του δείχνουμε ένα σκύλο και να του λέμε, “είδες το σκυλάκι;”. Ας μη διστάσουμε να του μιλάμε, να του τραγουδάμε, να κάνουμε ανοησίες. Από όλα αυτά μαθαίνει και ωφελείται ένα μωρό».

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και ο πιο αφοσιωμένος πατέρας πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι το παιδί του, σε κάποια φάση, μπορεί να γίνει, έστω και προσωρινά, «μαμάκιας», αναζητώντας μόνο τη μαμά του.

See Also

«Αν ξαφνικά, μια μέρα, θέλει μόνο τη μαμά, μην το πάρετε προσωπικά. Αν από την πρώτη μέρα της ζωής του εκμεταλλεύεστε την ευκαιρία να έρθετε κοντά του, θα ξέρει ότι γνωρίζει ότι βρίσκεστε πάντα δίπλα του», σχολιάζει η Stampflee.

“If your baby is looking at you and wants to interact, that’s time to pause your day and take 5 or 10 minutes to read a book or show them pictures,” Stampflee says.” Focus on picking up cues from your baby.”

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top