Δυσκολεύεστε να συλλάβετε μετά την απόκτηση του πρώτου σας μωρού;
Η δευτερογενής υπογονιμότητα ευθύνεται για το 30% όλων των περιπτώσεων υπογονιμότητας – ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι είναι, ακόμη και όταν την αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη στειρότητα, συνήθως σκέφτονται ανθρώπους που προσπαθούν να φέρουν το πρώτο τους παιδί στον κόσμο. Υπάρχει τότε μια ευρέως διαδεδομένη υπόθεση ότι αν είχατε το νούμερο ένα μωρό, όλα μετά από αυτό θα είναι παιχνιδάκι. Τι γίνεται όμως αν είστε κάποια που έχει ήδη ένα παιδί (ή περισσότερα), αλλά τώρα παλεύει να συλλάβει ή να κάνει ξανά εγκυμοσύνη; Η πραγματικότητα είναι: δεν είσαι μόνη. Αυτό ονομάζεται δευτερογενής υπογονιμότητα – και είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζετε. Ως Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Cofertility, η Lauren Makler μιλάει με γονείς που το βιώνουν αυτό κάθε μέρα και είναι κάτι που βιώσανε ο σύζυγός της και η ίδια στο δικό τους ταξίδι στο μωρό νούμερο δύο. Σε ανάρτησή της στο motherly διαβάζουμε:
Ως δευτερογενής υπογονιμότητα ορίζεται ο αγώνας για τη σύλληψη ενός παιδιού μετά την υγιή εγκυμοσύνη και τον τοκετό ενός άλλου μωρού από τους ίδιους γονείς. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη στατιστική ότι 1 στους 6 ανθρώπους θα δυσκολεύεται να συλλάβει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι περίπου το 30% των περιπτώσεων υπογονιμότητας ταξινομούνται στην πραγματικότητα ως δευτερογενής υπογονιμότητα.
Η δευτερογενής υπογονιμότητα προκαλείται από πολλούς από τους ίδιους παράγοντες με την πρωτοπαθή υπογονιμότητα. Ομοίως, λύσεις όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εξωσωματική γονιμοποίηση ωαρίων δότη είναι κοινές επιλογές. Ωστόσο, βλέπουμε από τα δικά μας μέλη ότι η πλοήγηση στις συναισθηματικές επιπτώσεις της δευτερογενούς υπογονιμότητας μπορεί να είναι τόσο ταραχώδης συναισθηματικά όσο η πρωτογενής στειρότητα. Οι γονείς συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται απομονωμένοι ή αποξενωμένοι καθώς θέματα σχετικά με τη δευτερογενή υπογονιμότητα δεν συζητούνται τόσο συχνά. Νιώθουν επίσης αυξημένη πίεση να προσφέρουν στο παιδί τους ένα αδερφάκι ή αγωνίζονται για το αν θα πρέπει να αρκούνται μόνο σε ένα μόνο παιδί (που, για πολλούς, είναι μια τέλεια επιλογή!).
Εάν αντιμετωπίζετε δευτερεύουσα υπογονιμότητα, μερικά από τα παρακάτω μπορεί να σας φανούν οικεία
Ενοχή, παρά ευγνωμοσύνη
Αφού το ακούσετε από φίλους και συγγενείς, μπορεί επίσης να αναρωτηθείτε γιατί δεν είστε ικανοποιημένοι με το παιδί που έχετε ήδη. Ίσως αρχίσετε να αναρωτιέστε: ξοδεύω πολύ χρόνο και ενέργεια μακριά από το πρώτο μου παιδί για να επικεντρωθώ στο να αποκτήσω ένα δεύτερο; Αν και αυτό είναι μια έγκυρη σκέψη, προσπαθήστε να μην αφήσετε την ενοχή να κυριαρχήσει. Η ιδέα ότι «τουλάχιστον έχετε ένα» δεν σας διευκολύνει να εγκαταλείψετε το όνειρό σας να έχετε περισσότερα από ένα παιδιά. Ο καθένας έχει μοναδικούς και μεμονωμένους στόχους για την ιδανική μορφή οικογένειας και μπορείτε να εργαστείτε για να δημιουργήσετε την οικογένεια που θέλετε, ενώ είστε ευγνώμονες για αυτήν που έχετε.
Πίεση
Πάντα υπάρχει ο πάντα παρών γείτονας ή ο ξάδερφος που ρωτά: «Πότε θα κάνεις ένα αδερφάκι στο… ;» όπως ακριβώς σου είπαν ότι «δεν γίνεστε νεότεροι!» πριν κάνετε το πρώτο σας. Θυμηθείτε, δεν είστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψετε προσωπικά στοιχεία εάν δεν αισθάνεστε άνετα να τα συζητήσετε. Εάν αισθάνεστε ενοχλημένοι ή πιεσμένοι, είναι απολύτως εντάξει να εκτρέψετε ευγενικά την ερώτηση ή να αλλάξετε θέμα. Ωστόσο, εάν επιλέξετε να μοιραστείτε, μπορείτε να πείτε κάτι σαν, «Αυτή τη στιγμή υποβαλλόμαστει σε θεραπεία γονιμότητας και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια υποστήριξη» ή απλώς να δηλώσετε, «Θα επεκτείνουμε την οικογένειά μας όταν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε». Να θυμάστε πάντα να δίνετε προτεραιότητα στην άνεση και τα όριά σας σε αυτές τις ανταλλαγές.
FOMO
Ίσως κάνατε μερικούς καταπληκτικούς φίλους γονέων στην ομάδα παιχνιδιού με το πρώτο σας παιδί, αλλά τώρα που όλοι κάνουν το δεύτερο ή το τρίτο τους παιδί, νιώθετε ότι εσείς και το παιδί σας έχετε μείνει πίσω. Αν συνδυάσετε αυτό συναίσθημα το με τη λύπη που νιώθετε που δεν έχετε κάνει στο παιδί σας αδερφάκι, είναι πολύ να το αντέξετε. Ένας τρόπος για να απαλύνετε αυτό το βάρος είναι να κάνετε μια προσπάθεια να περιβάλλετε τον εαυτό σας με άλλους που κατανοούν την κατάστασή σας. Η αναζήτηση υποστήριξης από φίλους κατανόησης ή η εύρεση παρηγοριάς σε ομάδες υποστήριξης μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση του ανήκειν και την άνεση. Η σύνδεση με άτομα που κάνουν παρόμοια ταξίδια μπορεί να σας υπενθυμίσει ότι δεν είστε μόνοι στα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας.
Πόνος στην καρδιά
Μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό να έχεις ένα παιδί που είναι αρκετά μεγάλο για να ζητήσει έναν μικρότερο αδερφό ή αδελφή, αλλά όχι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει γιατί δεν έχει συμβεί ακόμα. Οι ερωτήσεις των νηπίων συχνά επαναλαμβάνονται… ακατάπαυστα. Το παιδί σας μπορεί ακόμη και να αρχίσει να αποκαλεί το μικρότερο αδερφάκι του φίλου του τη δική του «αδελφή» για να βοηθήσει να εκπληρώσει την επιθυμία του. Για μένα, αυτό πονούσε βαθύτερα από οποιονδήποτε άλλον ρωτούσε για τα σχέδιά μας για το μωρό νούμερο δύο, επειδή προερχόταν από ένα τόσο αθώο και σοβαρό μέρος.
Καθυστερημένη λήψη αποφάσεων
Εάν είχατε ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα με τη σύλληψη του πρώτου σας παιδιού, μπορεί να νιώσετε σοκ και δυσπιστία όταν δεν συμβαίνει τόσο εύκολα τη δεύτερη φορά. Όσοι αντιμετωπίζουν δευτερεύουσα γονιμότητα μερικές φορές καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ακόμη χειρότερα, μπορεί αρχικά να αποτραπούν από τους γιατρούς που τους λένε «απλώς να συνεχίσουν να προσπαθούν». Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Σύμφωνα με το RESOLVE, εάν προσπαθείτε για περισσότερο από ένα χρόνο και είστε κάτω των 35 ή 6 μήνες και είστε άνω των 35 ετών –ανεξάρτητα από το αν έχετε ήδη αποκτήσει παιδί– ίσως είναι καιρός να δείτε έναν γιατρό και να μάθετε εάν οι θεραπείες γονιμότητας είναι η απάντηση.
Τι μπορείτε να κάνετε για τη δευτερογενή γονιμότητα;
Μέρος της πρόκλησης γύρω από τη δευτερογενή υπογονιμότητα είναι ότι συχνά πιάνει τους ανθρώπους απροετοίμαστους. Έτσι, ακόμα κι αν δεν είχατε πρόβλημα να συλλάβετε στο παρελθόν, είναι σημαντικό να είστε προνοητικοί και να αντιμετωπίζετε τυχόν προβλήματα γονιμότητας για να βοηθηθείτε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Σκεφτείτε τη δοκιμή
Εάν ανησυχείτε για τη γονιμότητά σας ή απλώς είστε περίεργοι για το απόθεμα των ωοθηκών σας, ρωτήστε τον γιατρό σας για τις κατάλληλες εξετάσεις για την αξιολόγηση της αναπαραγωγικής σας υγείας. Η κατανόηση των δυνατοτήτων γονιμότητάς σας μπορεί να βοηθήσει στις συζητήσεις σχετικά με τον μελλοντικό οικογενειακό προγραμματισμό.
Πιθανές εξετάσεις περιλαμβάνουν αξιολογήσεις ορμονικών επιπέδων για τη μέτρηση βιοδεικτών γονιμότητας, όπως η ορμόνη anti-mullerian (AMH), η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και οι ορμόνες του θυρεοειδούς. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν στην αξιολόγηση της λειτουργίας των ωοθηκών, του εμμηνορροϊκού κύκλου και πιθανών ορμονικών ανισορροπιών που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Μπορείτε επίσης να κάνετε υπερηχογράφημα πυέλου για να βοηθήσετε στην αξιολόγηση της υγείας και της κατάστασης της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων, μαζί με ανάλυση σπέρματος για την αξιολόγηση της ποσότητας, της ποιότητας και της κίνησης του σπέρματος.
Κάντε ένα σχέδιο με τον γιατρό σας
Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να λάβετε υπόψη τους στόχους του οικογενειακού προγραμματισμού σας και να αναπτύξετε ένα σχέδιο, είτε αυτό αρχίζει να προσπαθεί να συλλάβει νωρίτερα για να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάψυξης ωαρίων, IUI ή εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την κατάψυξη ωαρίων ως έναν τρόπο για να καθυστερήσουν την οικοδόμηση της οικογένειας, μπορεί επίσης να είναι μια βιώσιμη διαδρομή για όσους μπορεί να είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν οικογένεια σύντομα, αλλά αναγνωρίζουν ότι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν το δεύτερο ή το τρίτο τους παιδί και θέλουν για να προλάβετε πιθανά προβλήματα.
Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας
Εάν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζετε δευτερεύουσα υπογονιμότητα, το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσετε αυτό που αισθάνεστε και περνάτε. Το να δείτε έναν σύμβουλο εξοικειωμένο με τις προκλήσεις γονιμότητας μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στη νέα σας κατάσταση και να σας καθοδηγήσουν στα πιθανά επόμενα βήματα.
Εάν αισθάνεστε άνετα, μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τα παιδιά σας για το τι μπορεί να αισθάνονται. Να είστε ειλικρινείς μαζί τους για το τι περνάει η οικογένειά σας. Μπορείτε να μοιραστείτε ότι θα θέλατε να διευρύνετε και την οικογένειά σας και, στη συνέχεια, να στραφείτε στη συζήτηση για να μιλήσετε για το τι είναι υπέροχο στην οικογένειά σας, όπως ακριβώς είναι.
Σκεφτείτε τα επόμενα βήματα
Για κάποιους με δευτερογενή υπογονιμότητα, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι το σωστό επόμενο βήμα. Αλλά αν σας έχουν ήδη πει ότι η ποιότητα ή η ποσότητα των ωαρίων σας είναι ανεπαρκής για εξωσωματική γονιμοποίηση, τότε ίσως είναι καιρός να στραφείτε στα ωάρια δότη. Ανάλογα με τις ατομικές σας περιστάσεις, οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα μωρό χρησιμοποιώντας ωάριο δότη μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις πιθανότητες να αποκτήσετε ένα μωρό με εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας τα δικά σας ωάρια. Αν και βλέπουμε ότι οι γονείς δεν παίρνουν ελαφρά την απόφαση, η εξωσωματική γονιμοποίηση ωαρίων δότη μπορεί να δώσει ελπίδα στα όνειρά σας να αποκτήσετε άλλο παιδί.
Εάν βρεθείτε στη μέση αυτού του αγώνα σήμερα, μπορείτε να αναγνωρίσετε κάθε σας συναίσθημα αυτή τη στιγμή. Μην ακούτε κανέναν -συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας- που σας λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να το σκεφτείτε, πολύ νωρίς για να αναλάβετε δράση ή ότι πρέπει απλώς να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε. Το να είστε ευγνώμονες δεν σας αποκλείει από το να θέλετε περισσότερα.