Έτσι, η ρουτίνα ύπνου γίνεται μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες του παιδιού
Η μέθοδος που προτείνει ένας ειδικός θα το χαλαρώσει αβίαστα και θα φέρει πιο κοντά την οικογένεια.
Η ρουτίνα ύπνου βοηθάει το παιδί μας να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες. Όχι μόνο το προετοιμάζει να αποκοιμηθεί, αλλά επιπλέον συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και την ανεξαρτητοποίησή του, ενώ δυναμώνει τη σχέση μας μαζί του. Οι γονείς, επιπλέον, καθιερώνοντας μια ρουτίνα ύπνου για το παιδί μας εξασφαλίζουμε περισσότερες ώρες ξεκούραση για τον εαυτό μας.
Σε μια ρουτίνα ύπνου, ωστόσο, σημασία δεν έχει μόνο το ωράριο αλλά και οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει. Οι οποίες δραστηριότητες πρέπει να έχουν δύο βασικούς στόχους: να προετοιμάζουν το περιβάλλον του παιδιού για ύπνο και στη συνέχεια να προετοιμάζουν το ίδιο το παιδί για ύπνο.
Οι προετοιμασίες του περιβάλλοντος συνδυάζουν ερεθίσματα που περνούν στο παιδί το μήνυμα, συνειδητά ή μη, ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Σε αυτές, για παράδειγμα, ανήκει το χαμήλωμα των φώτων τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο και η απενεργοποίηση όλων των ψηφιακών συσκευών. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι τελευταίες δυσχεραίνει την παραγωγή μελατονίνης, δυσκολεύοντας τα παιδιά να αποκοιμηθούν, ενώ παράλληλα βομβαρδίζουν τους μικρούς θεατές με ερεθίσματα που δεν τους αφήνουν να χαλαρώσουν. Το πορτοκαλί φως, από την άλλη, το οποίο για παράδειγμα εκπέμπεται από ένα τζάκι, ευνοεί την παραγωγή μελατονίνης.
Ο λευκός θόρυβος (white noise) είναι ένας ακόμα παράγοντας που βοηθάει στη δημιουργία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος. Μια καλή λύση είναι να επενδύσετε σε κάποια ειδική συσκευή παραγωγής λευκού θορύβου και, σε κάθε περίπτωση, να αποφύγετε να έχετε στο παιδικό δωμάτιο μηχανήματα που παράγουν ήχους υψηλής συχνότητας.
«Όσο υψηλότερη συχνότητα έχει ένας ήχος, τόσο μεγαλύτερο εκνευρισμό προκαλεί στα παιδιά, διαταράσσοντας τον ύπνο τους», σχολιάζει ο Αμερικανός παιδίατρος Harvey Karp, συγγραφέας των βιβλίων Happiest Baby on the Block και Happiest Toddler on the Block. «Θέλουμε λοιπόν μια πηγή θορύβου χαμηλότερης συχνότητας, την οποία θα χρησιμοποιούμε όλη τη νύχτα. Αυτή βοηθάει ώστε τα παιδιά να μη δίνουν προσοχή σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως διερχόμενα αυτοκίνητα και αεροπλάνα και σε εσωτερικά ερεθίσματα όπως μια ελαφριά πείνα και το μπούκωμα της μύτης τους. Τα βοηθάει ώστε να μην ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας από μέτριας έντασης ενοχλήσεις».
Οι προετοιμασίες του ίδιου του παιδιού για ύπνο επικεντρώνονται στα συναισθήματά του. Κάθε παιδί προετοιμάζεται για ύπνο μέσα από διαφορετικά τελετουργικά, ωστόσο μια τεχνική που συνιστά γενικά ο dr Karp είναι η χαλάρωση μέσω της αναπνοής.
«Εσείς απλά καθοδηγείτε το παιδί σας να κάνει τρεις ή τέσσερις βαθιές αναπνοές προτού αποκοιμηθεί», εξηγεί ο ίδιος. «Δύο είναι τα μυστικά της επιτυχίας των αναπνοών: Πρώτον, το παιδί να αφήσει τους μυς του προσώπου του να χαλαρώνουν. Δεύτερον, να παρατείνει περισσότερο τις εκπνοές από τις εισπνοές του, δηλαδή να εκπνέει πολύ αργά, καθώς έτσι ευνοείται η χαλάρωση».
Μια άλλη καλή ιδέα για τη ρουτίνα ύπνου είναι το απαλό μασάζ. Η αποτελεσματικότητά του, βέβαια, εξαρτάται και από το παιδί: Λειτουργεί καλύτερα σε παιδιά που λατρεύουν τα χάδια παρά σε εκείνα που δεν θέλουν να τα πολυαγγίζουν.
«Στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα σε τι κάνει το παιδί μας να χαλαρώνει και τι το βάζει σε διάθεση παιχνιδιού. Κατακτώντας αυτή την ισορροπία, βοηθάμε το παιδί μας να εμπλέκεται πιο ενεργά στη ρουτίνα ύπνου», προσθέτει ο dr Karp.
Μια άλλη καλή ιδέα; Αγκαλιά με το παιδί μας, λίγο πριν από τον ύπνο του, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις καλύτερες στιγμές και τις επιτυχίες της ημέρας που μόλις πέρασε. Αυτή η διαδικασία το βοηθάει να χτίσει δεξιότητες που συνδέονται με τη μνήμη του, να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του και να χαλαρώσει, ενώ ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά την οικογένεια. Έτσι, το παιδί μας τελειώνει τη μέρα του νιώθοντας όμορφα, νιώθοντας περήφανο και γεμάτο αυτοεκτίμηση, ανυπομονώντας να ξημερώσει το επόμενο πρωί. Η επίδραση αυτού του τελετουργικού διαρκεί περισσότερο από ένα βράδυ και νοηματοδοτεί την καθημερινότητά μας.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην καλή ποιότητα και ποσότητα ύπνου παίζει ρόλο και το πώς περάσαμε τη μέρα μας. Δίνοντας ευκαιρίες στο παιδί μας να ασκείται, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους με πράσινο, και αποφεύγοντας να το βομβαρδίζουμε με πάρα πολλά ερεθίσματα, του εξασφαλίζουμε περισσότερες ώρες χορταστικού ύπνου. Καμία ρουτίνα δεν μπορεί να φέρει αυτό το αποτέλεσμα από μόνη της.