TOP

Wildmind: Η θεραπευτική δύναμη της αγάπης για τη φύση και τα ζώα

Πώς σε ένα καταφύγιο ζώων στην Καλιφόρνια βρίσκουν αποδοχή και στήριξη έφηβοι που ζούσαν στο περιθώριο

Εννέα φορές το χρόνο, ομάδες νέων από το Σαν Χοσέ και το Σαν Φρανσίσκο ανεβαίνουν σε φορτηγά και κατευθύνονται προς τον καθαρό αέρα της εξοχής και τα κοκκινωπά δάση του κοντινού κόλπου Half Moon. Αυτά είναι παιδιά της πόλης, με κοινή εμπειρία να μεγαλώνουν σε αστικά κέντρα. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που τους συνδέει. Κάθε παιδί έχει υποστεί κακοποίηση, παραμέληση ή κάποια άλλη τραυματική εμπειρία. Ο προορισμός τους: ένα καταφύγιο άγριων ζώων που ονομάζεται Wildmind, όπου θα αρχίσει η διαδικασία επούλωσης με την εκμάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης. Αλλά σε αυτό το ιερό τριών στρεμμάτων είναι ζώα, όχι άνθρωποι, ποιοι είναι οι δάσκαλοι.

Το Wildmind φιλοξενεί περισσότερα από 50 μη απελευθερώσιμα άγρια ​​ζώα τα οποία διασώθηκαν μετά από κακομεταχείριση, τραυματισμό ή εγκατάλειψη. Ιδρύθηκε το 1980, ως μη κερδοσκοπικό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των ανθρώπων όλων των βαθμίδων για τα περιβαλλοντικά θέματα και τα οφέλη της σύνδεσης με τη φύση μέσω των ζώων. Αλλά για τους περιθωριοποιημένους νέους που περνούν από τις πόρτες τους, είναι επίσης ένα μέρος για την ανάπτυξη κοινωνικών, συναισθηματικών και ζωτικών δεξιοτήτων που έχουν ρίζες στη σχέση τους με τη φροντίδα των ζώων.

Πολλοί από τους έφηβους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προέρχονται από τα συστήματα φροντίδας και ανηλίκων. Στέλνονται στο Wildmind από καταφύγια, πρακτορεία νεολαίας ή τα σχολεία τους. Μία φορά το μήνα για εννέα μήνες, ομάδες 10 έως 15 εφήβων με ταραγμένο παρελθόν συναντώνται στις εκτάσεις του Wildmind. Ξεκινούν την ημέρα τους έξω με ένα θεραπευτικό κύκλο, όπου θα προβληματιστούν για τα συναισθήματά τους και θα απολαύσουν τη φύση γύρω τους.

Έπειτα έρχονται τα ζώα – ή όπως λέγονται εδώ – οι “άγριοι δάσκαλοι”. Η Lola, ένας θηλυκός βόας με κόκκινη ουρά, μπορεί να «μοιράζεται» τη γνώση της γιατί αλλάζει το δέρμα της κάθε μήνα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό να απαλλάσσεσαι από αρνητικές αναμνήσεις προκειμένου να αναπτυχθείς. Η Λούνα, η μεγάλη κουκουβάγια, μπορεί να «πει» μια ιστορία για την απώλεια της μητέρας της, αλλά για την υποστήριξη άλλων. Υπάρχει επίσης Suka, μια αρκτική αλεπού. Ο Τζορτζ, ένας μυρμηγκοφάγος. Η Πέννυ, ένας σκαντζόχοιρος. Tundra, μια χιονισμένη κουκουβάγια, αλλά και δεκάδες άλλα ζώα, τα οποία έχουν ιστορίες που μοιράζονται κι αντικατοπτρίζουν τις εμπειρίες των παιδιών.

Τα ζώα παρέχουν παραδείγματα επιβίωσης, ξεπερνούν τα εμπόδια και προσαρμόζονται στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι έφηβοι εργάζονται σε ένα ομαδικό έργο, συνήθως βοηθώντας στην κατασκευή σε κάποιο από τα ενδιαιτήματα του ζώου. Η ομάδα συνήθως τελειώνει τη μέρα της με πεζοπορία ή περίπατο γύρω από την έκταση. Παίρνουν ιδέες για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους καθημερινούς τους αγώνες και πώς να νιώσουν ελπίδα για το μέλλον.

Η ιστορία του Wildmind πηγαίνει πίσω πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, όταν ο Steve Karlin, εκπαιδευτής περιβάλλοντος, άνοιξε ένα χώρο που ενθάρρυνε τα παιδιά να συνδεθούν με τη φύση. Το πρόγραμμα για τη νεολαία σε κίνδυνο, το οποίο βοήθησε περίπου 2.500 προβληματικούς έφηβους, προστέθηκε το 2001. Συνολικά, το Wildmind έχει φέρει την επιστήμη και το περιβαλλοντικό αλφαβητισμό σε περισσότερους από 8 εκατομμύρια μαθητές.

Ο Jen Motroni, εκπαιδευτής άγριας ζωής, δήλωσε ότι είναι απίστευτο να βλέπεις τα παιδιά να αλλάζουν μέσα στους επόμενους μήνες. Πώς δημιουργούν δια βίου φιλίες και μαθαίνουν τόσο πολύ από τις προκλήσεις των άλλων, όπως κάνουν από τους δασκάλους των ζώων τους. «Όλοι έχουν τη δική τους ιστορία και ποτέ δεν ξέρεις τι έχει περάσει κάποιος».

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε όχι μόνο για να συμπεριλάβει τα ζώα και τις ιστορίες γύρω από τα ζώα, αλλά και για να προσφέρει στους νέους έναν τρόπο να ανοιχθούν, να νιώσουν ξανά εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. Το Wildmind δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για να το κάνουν αυτό.

(πηγές άρθρου και φωτό: brightvibes.com & nationswell.com)

Καταχώρησε Σχόλιο