Now Reading
«Train your baby like a dog»… ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που διχάζει την αγγλική κοινή γνώμη

«Train your baby like a dog»… ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που διχάζει την αγγλική κοινή γνώμη

Οι αντιδράσεις είχαν ήδη ξεκινήσει λόγω του τίτλου τώρα με την πρώτη εκπομπή στον αέρα έχουμε και τα πρώτα σχόλια

Η εκπομπή του αγγλικού Channel 4 «Train your baby like a dog» («Εκπαιδεύστε το μωρό σας όπως ένα σκυλί») δημιούργησε ανησυχίες πριν ακόμη αρχίσει να μεταδίδεται. Μετά την πρώτη του εκπομπή αποδείχθηκε στα σίγουρα ότι είναι ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που θα διχάσει την κοινή γνώμη.

Το πρόγραμμα, διάρκειας μιας ώρας, ακολουθεί την Jo-Rosie Haffenden, ψυχολόγο και εκπαιδεύτρια ζώων, καθώς εφαρμόζει τεχνικές που έχουν αποτέλεσμα στην εκπαίδευση ζώων σε παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρνητικές πρώτες αντιδράσεις –με αφορμή και μόνο τον τίτλο της εκπομπής– πυροδότησαν μια πρωτοβουλία-αναφορά στον οργανισμό Change.org προκειμένου να μην ξεκινήσει καν η μετάδοσή της, η οποία έλαβε πάνω από 26.000 υπογραφές – αλλά το Chanel 4 αποφάσισε να το αναμεταδώσει πριν λίγες μέρες όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

«Αν οι γονείς χρησιμοποιούσαν στην ανατροφή των παιδιών τους τρόπους με τους οποίους εκπαιδεύουμε τα σκυλιά, θα καταλήγαμε με πιο σίγουρους, συμπονετικούς και φιλομαθείς ανθρώπους», δήλωσε η Haffenden στην εκπομπή.

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν ποικίλες αντιδράσεις, με την πλειοψηφία προς το παρόν να κυμαίνονται ανάμεσα στο ότι το πρόγραμμα είναι «αδικαιολόγητο», και στο ότι όσα ειπώθηκαν «δεν ήταν ούτε επικίνδυνα ούτε παράλογα».

Ενδεικτικά ένα σχόλιο μαμάς που παρακολούθησε το πρόγραμμα είναι το εξής: «Περιμέναμε τα χειρότερα, αλλά δεν ήταν τόσο κακό. Δεν υπήρξε χρονικό όριο, κανένα άτακτο βήμα, καμία τιμωρία. Απλώς ανταμοιβές για καλή συμπεριφορά, οικοδόμηση εμπιστοσύνης κι αγκαλιές αντί να αφήνει το μωρό να κλαίει. Είναι πραγματικά τόσο απαίσιο; Φάνηκε να λειτουργεί».

Μια άλλη μαμά σχολίασε «Παρακολουθήσα το #trainyourbabylikeadog και το βρήκα ευφυές. Ο τίτλος το αδικεί. Τα περισσότερα που πρόβαλε ήταν σχετικά με τη θετική ενίσχυση των καλών συμπεριφορών και την καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά καθώς μαθαίνουν να εκφραστούν. Αν βγάλετε την εκπαίδευση σκύλων από το πλαίσιο μπορείτε να πάρετε πραγματικά πολύ καλές ιδέες».

Δείτε Επίσης

Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο του πρώτου επεισοδίου, σύμφωνα με τους θεατές, ήταν το «clicker» – μια συσκευή που χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση των σκύλων (και μερικές φορές σε αυτιστικά παιδιά) στην θεραπευτική μέθοδο Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, με στόχο να αλλάξει τη συμπεριφορά των παιδιών όταν άκουσαν το κλικ. Στην επίδειξη, χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με ανταμοιβή κουμπιών σοκολάτας, οι οποίες -όπως το στοιχείο που μοιάζει περισσότερο με την κατάρτιση των σκύλων- πολλοί άνθρωποι δεν έμοιαζαν. Στις αρνητικές εκδηλώσεις υπάρχουν σχόλια όπως: «Ανεύθυνη μετάδοση μέσω του Channel 4. Γιατί; Τεχνικές όπως η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς που χρησιμοποιούνται συνήθως στην Αμερική που στερούν τη χαρά και τη ζωή από το παιδί. Ακόμη και οι εκπαιδευτές σκυλιών έχουν απορρίψει αυτή τη μέθοδο».

Πριν από την έναρξη της εκπομπής, ένας εκπρόσωπος του Channel 4 δήλωσε: «Το πρόγραμμα διερευνά μια νέα προσέγγιση της παιδικής φροντίδας, βασισμένη σε θετικές, επιστημονικά βασισμένες τεχνικές κινητοποίησης που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους συμβούλους γονεϊκότητας και τους εμπειρογνώμονες συμπεριφοράς των ζώων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης και της εκπομπής, η ευημερία όλων των συντελεστών του προγράμματος είναι υψίστης σημασίας και η διαδικασία εποπτεύεται από ειδικευμένους ψυχολόγους παιδιών».

(το άρθρο στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα της huffingtonpost)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top