Tips για να μάθουν τα παιδιά την έννοια της οργάνωσης
Το να οργανώνεις τον χώρο σου, να μαζεύεις τα πράγματά σου ή να έχεις το σπίτι σε τάξη, είναι κάτι που οι άνθρωποι το μαθαίνουν από πολύ νωρίς.
Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς μπορεί να βοηθήσει και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του ατόμου. Μέσα σε ένα σπίτι λοιπόν, είναι καλό και πρακτικό το να περνάμε αυτή τη λογική και στα παιδιά. Έτσι θα μάθουν πιο εύκολα, από μικρή ηλικία την έννοια της οργάνωσης και θα την έχουν ως «οδηγό» και στην ενήλικη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον ορισμό, η οργάνωση είναι μια σημαντική διαδικασία για τα παιδιά, καθώς τα βοηθά να την εφαρμόσουν σε όλους τους τομείς της ατομικής, οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής. Ταυτόχρονα, συμβάλλει και στην ανάπτυξη της έννοιας «ευθύνη», την οποία και θα εφαρμόζουν και στη μετέπειτα ζωή τους.
Πόσο εύκολο είναι όμως να μάθουμε στα παιδιά την έννοια της οργάνωσης; Παρακάτω θα βρεις μερικά έξυπνα tips για να καταφέρεις με τον πιο απλό τρόπο να κάνεις τα παιδάκια σου να αγαπήσουν την οργάνωση.
Η σημασία του χώρου στην οργάνωση
Δύο πολύ σημαντικά βήματα για να ξεκινήσουν τα παιδιά να μαθαίνουν τι σημαίνει οργάνωση, είναι ο χώρος και ο χρόνος. Δηλαδή να εξοικειώνονται με τον χώρο και τον χρόνο, ώστε να μπορούν να είναι οργανωμένα και στις δύο περιπτώσεις. Ας τα πάρουμε λοιπόν με την σειρά:
Οργάνωση μέσα στον χώρο: Στα πλαίσια αυτής της κατηγορίας, είναι ζωτικής σημασίας η μάθηση του προσωπικού τους χώρου αλλά και η διαχείριση αυτού. Για παράδειγμα, το υπνοδωμάτιό τους, είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο μαθαίνουν να τακτοποιούν τα πράγματα και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας χώρος με παιδικά έπιπλα που έχουν εύκολη πρόσβαση για τα παιδιά, όπως ντουλάπες δωματίου που ανοιγοκλείνουν εύκολα και συρταριέρες για easy τακτοποίηση πραγμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα τους είναι πιο οικεία η έννοια της οργάνωσης και θα τα ωθεί ώστε να έχουν κάθε μέρα μια ασχολία μέσα στο προσωπικό τους space.
Ο χρόνος & η πολυτιμότητά του
Για την καθημερινότητα των παιδιών, ο χρόνος είναι ένα πολύτιμο στοιχείο, καθώς τα ίδια μπαίνουν από πολύ μικρά σε ένα πρόγραμμα μαθαίνουν να το τηρούν. Το πιο smart tip που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οργάνωση του παιδιού μέσα στη μέρα είναι ο καθορισμός των δραστηριοτήτων του, σε συγκεκριμένες ώρες. Για παράδειγμα, η ώρα που θα σηκωθεί να πλύνει τα δόντια του, η στιγμή που θα φάει το πρωινό του ή το πρόγραμμα για τον ύπνο του, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ρουτίνας, την οποία και θα ακολουθεί καθημερινά!
Μικρές προτεραιότητες
Τα παιδιά μαθαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που θέτουμε εμείς για εκείνα μέσα στη μέρα. Ωστόσο, δεν παύουν να είναι παιδιά και να έχουν ανάγκη το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Πώς μπορούμε όμως να δείξουμε στο παιδί ότι υπάρχουν προτεραιότητες, πριν ξεκινήσει το παιχνίδι της ημέρας;
Εδώ μπορείς να θέσεις κάποια όρια! Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να μάθει τα πάντα, αρκεί να γνωρίζει τον κατάλληλο χρόνο γι’ αυτά. Για παράδειγμα, αν θέλει οπωσδήποτε να παίξει με τους φίλους του, πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί φυσικά να το κάνει αρκεί να έχει συμμαζέψει τον χώρο του πριν φύγει. Βάζοντας λοιπόν μικρές προτεραιότητες, το παιδί μαθαίνει να κινείται αλλά και να δρα πιο οργανωμένα στην καθημερινότητά του.
Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας με οργάνωση στην καθημερινότητά μας, θα καταφέρουμε να «πλάσουμε» την προσωπικότητα συγκροτημένων ανθρώπων για το μέλλον. Μάθετε στα παιδιά την τακτοποίηση μέσω παιχνιδιού και μικρών δραστηριοτήτων και δώστε τους το ερέθισμα να συμμετέχουν πιο ενεργά στο σπίτι αλλά και στην κοινωνική τους ζωή!