Now Reading
Sesame Street Day – γιορτάζει το αγαπημένο μας «Σουσάμι, άνοιξε»

Sesame Street Day – γιορτάζει το αγαπημένο μας «Σουσάμι, άνοιξε»

Μια διαχρονική παιδική εκπομπή που έχουμε πολλούς καλούς λόγους για να αγαπάμε

Υπάρχουν πολύ λίγοι από εμάς που δεν έχουν επηρεαστεί από την εκπομπή Sesame Street ή αλλιώς «Σουσάμι άνοιξε» στα παιδικά μας χρόνια. Λοιπόν, είναι λογικό ότι η Sesame Street Day να δημιουργήθηκε για να γιορτάσει την τεράστια επιρροή που είχε αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα στη ζωή μας.

Η ημέρα του Sesame Street ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 2009 για να γιορτάσει την 40ή επέτειο της αρχικής της εκπομπής. Ενώ ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η περίσταση αναγνωρίζεται πλέον από δεκάδες χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των οπαδών συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Η απήχηση του Sesame Street 

Δεν μπορούν να ισχυριστούν πολλές τηλεοπτικές εκπομπές ότι έχουν βοηθήσει εκατομμύρια παιδιά. Αλλά το Sesame Street μπορεί. Μια μελέτη που γράφτηκε για πρώτη φορά το 2015 αλλά δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Economic Journal αναφέρει με ποσοστά το πόσο μεγάλη διαφορά έκανε το σόου, συγκρίνοντας τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά επιτεύγματα των παιδιών που παρακολουθούσαν την εκπομπή σε σύγκριση με εκείνα που δεν το έκαναν.

Στη μελέτη «Εκπαίδευση στην πρώιμη παιδική ηλικία από την τηλεόραση: Μαθήματα από την εκπομπή Sesame Street», οι ερευνητές μέτρησαν εάν η πρόσβαση των παιδιών στην εκπομπή Sesame Street πριν γίνουν επτά επηρέασε την απόδοσή τους στο δημοτικό σχολείο και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Για να το κάνουν αυτό, βασίστηκαν σε μια περίεργη άδεια ομοσπονδιακής μετάδοσης (paywall). Όταν η Sesame Street προβλήθηκε το 1969, περίπου τα δύο τρίτα των νοικοκυριών των ΗΠΑ με τηλεοράσεις είχαν πρόσβαση σε αυτό, χάρη σε τηλεοπτικό σήμα υψηλότερης ποιότητας, ενώ το ένα τρίτο όχι, επειδή είχαν σήμα χαμηλότερης ποιότητας.

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν ποιες κομητείες είχαν πρόσβαση στα δύο σήματα και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας δεδομένα απογραφής των ΗΠΑ από το 1980, το 1990 και το 2000, αξιολόγησαν τα παιδιά από αυτές τις κομητείες με βάση τρεις παράγοντες: ποιο ποσοστό των παιδιών εγγράφηκαν στην κατάλληλη βαθμίδα για την ηλικία τους, αν φοίτησαν στο κολέγιο, αν σταμάτησαν από το κολέγιο, αν αποφοίτησαν και την απασχόληση, τους ωριαίους μισθούς και την κατάσταση της φτώχειας.

Διαπίστωσαν ότι η πρόσβαση στην εκπομπή συσχετίστηκε με τη βελτίωση της απόδοσης του δημοτικού σχολείου στη «γενιά παιδιών που βίωσαν τα προσχολικά χρόνια τους όταν η Sesame Street εισήχθη σε περιοχές με μεγαλύτερη κάλυψη εκπομπών». Στην απογραφή του 1980, για παράδειγμα, τα παιδιά που είχαν πρόσβαση στην οδό Sesame είχαν «1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες πιο πιθανό να είναι στην κατάλληλη εκπαιδευτική βαθμίδα για την ηλικία τους». Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αγόρια, παιδιά που μεγάλωσαν σε φτωχές κομητείες και μαύρα παιδιά επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πρόσβαση στην οδό Sesame. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ελάχιστα ή καθόλου αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμους παράγοντες όπως η φοίτηση στο κολέγιο και η απασχόληση, εκτός από «μερικές μικρές μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας».

Το μοντέλο Sesame Street της παιδικής ηλικίας

Η Sesame Street ήταν προϊόν της δεκαετίας του 1960, μια εποχή όπου ερευνητές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι μόλις άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η επένδυση στα παιδιά είχε νόημα από κοινωνική, πολιτική και οικονομική άποψη. Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ειδικά τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, να μάθουν τις δεξιότητες που θα χρειαζόταν για να συνεχίσουν στο σχολείο.

Δείτε Επίσης

Η εκπομπή ήταν μοναδική όχι μόνο επειδή κατάφερε να το κάνει αυτό, αλλά και επειδή το έκανε με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Στο αποκορύφωμά της, η Sesame Street επηρέασε την πλειοψηφία των παιδιών προσχολικής ηλικίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο θα ήταν δύσκολο να αναπαραχθεί το μοντέλο της παιδικής ηλικίας της Sesame Street σήμερα. Τα παιδιά έχουν τόσες πολλές επιλογές ψυχαγωγίας που κανένα πρόγραμμα δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει την ίδια απήχηση. Η επιτυχία της εκπομπής σημείωσε μερικά μαθήματα για τους παιδαγωγούς. Βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές για την ηλικία τους δεξιότητες και να αποκτήσουν θεμελιώδεις γνώσεις.

Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ότι είναι πιθανό οι μορφές των μέσων ενημέρωσης να έχουν ευεργετικό αντίκτυπο στη ζωή ενός παιδιού όσον αφορά τις αρχές της παιδική του ανάπτυξης.

Αλλά αυτό που έχει ξεχωρίσει πραγματικά το Sesame Street από άλλες παιδικές εκπομπές είναι η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε μεταβαλλόμενους χρόνους και διαφορετικούς πολιτισμούς. Η εκπομπή δεν έχει ξεθωριάσει τα τελευταία 50 χρόνια: Οι εκπομπές της Sesame Street υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, από τη Νότια Αφρική έως τη Γερμανία έως την Ινδία (paywall). Και το Sesame Workshop (η μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική οργάνωση πίσω από το Sesame Street) δραστηριοποιείται πλέον σε καταυλισμούς προσφύγων στο Μπαγκλαντές και την Ιορδανία, όπου στοχεύει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του παιχνιδιού για να βοηθήσει τα τραυματισμένα παιδιά. Όχι κι άσχημα για μια εκπομπή με μαριονέτες…

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top