Now Reading
Road trip… με παιδιά!

Road trip… με παιδιά!

Απλές συμβουλές για να μη σας φανεί το ταξίδι… ατελείωτο

«Μαμά είναι μακριά ακόμα;», «μπαμπά, πότε φτάνουμε;» «σε πόση ώρα θα σταματήσουμε;» «πόση ώρα έχουμε ακόμα», αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει ή κάνουν το/τα βλαστάρι/α σας αν πρόκειται να κάνετε ένα λίγο μεγαλύτερο ταξίδι από ό,τι μια συνηθισμένη διαδρομή με το αυτοκίνητο. Κι αν δεν πάρετε από πριν τα κατάλληλα μέτρα, αυτές οι ερωτήσεις θα επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα. Αντί λοιπόν να πάρετε ωτασπίδες, εδώ σας προτείνουμε μερικούς απλούς κι εύκολους τρόπους για να κάνετε το ταξίδι σας απολαυστικό για όλους.

Αν φύγετε πρωί, προσπαθήστε να έχουν φάει ένα ισορροπημένο πρωινό, αρκεί να το έχουν χωνέψει πριν ξεκινήσετε για να μην ανακατευτούν. Αν φύγετε πολύ πρωί και το πρωινό είναι εκτός συζήτησης, αποφύγετε το γάλα, και πάρτε μαζί σας αρκετά σνακ, που ηρεμούν το στομάχι αλλά κρατάνε μακριά και το αίσθημα της πείνας, όπως μπανάνες και μήλα, μπισκότα βρόμης, μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς, τοστ. Αποφύγετε τα γλυκά, γιατί θα ανεβάσουν το σάκχαρο και θα τους δημιουργηθεί η ανάγκη να χοροπηδήσουν ή θα θέλουν να εκτονώσουν το περίσσευμα ενέργειας που θα τους δημιουργήσει η λήψη ζάχαρης.

Μη δώσετε στα παιδιά στο πίσω κάθισμα από ένα τάμπλετ για να έχετε μια ήσυχη διαδρομή… Ούτε να τους βάλετε μια ταινία να παρακολουθήσουν. Δεν θα συμβούλευα ούτε να τα ενθαρρύνετε να διαβάσουν βιβλίο. Αφενός και τα τρία μπορεί να τα ζαλίσουν αλλά και θα χάσουν τη διαδρομή. Κρατήστε τα ξύπνια και διατηρήστε το ενδιαφέρον τους για το ταξίδι που θα κάνετε. Ειδικά αν είναι ένα ταξίδι που θα κάνετε για πρώτη φορά.

Φροντίστε να τα έχετε προετοιμάσει. Μπορείτε ήδη τις προηγούμενες μέρες να τους έχετε πει κάποια πράγματα για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, τα μέρη από τα οποία θα περάσετε, να δώσετε κάποιες γεωγραφικές πληροφορίες, όπως ποια βουνά ή ποτάμια ή θάλασσες θα δείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Προμηθευτείτε από πριν χάρτες της διαδρομής και δώστε τους από έναν για να μπορούν να τον συμβουλεύονται – ακόμα κι αν είναι μικρά και το δουν απλώς ως παιχνίδι. Ξεκινώντας το ταξίδι μπορείτε να βάλετε ένα σημάδι στον χάρτη για την εκκίνησή σας και ένα σημάδι με άλλο χρώμα για τον τελικό προορισμό, στο ενδιάμεσο μπορούν να έχουν κι άλλα χρώματα για να βάζουν σημάδι σε στάσεις που μπορεί να κάνετε.

Βάλτε τις ζώνες κι αφού βεβαιωθείτε ότι κάθονται άνετα και δεν έχουν πάνω τους ή στα πόδια τους πράγματα/αποσκευές που τα ενοχλούν, ότι φοράνε άνετα ρούχα –να μη ζεσταίνονται ούτε να κρυώνουν– κι ότι μπορούν να βλέπουν από το παράθυρό τους, μπορείτε να ξεκινήσετε!

Διαλέξτε μουσική που να αρέσει σε όλους. Μην ξεχνάτε τον οδηγό! Το θέμα είναι να ήσυχα τα παιδιά αλλά παράλληλα να μην αποκοιμηθεί ο οδηγός ούτε να διαλυθεί το νευρικό του σύστημα με φωνές ή τσιρίδες από απόπειρες τραγουδιού! Μπορείτε να βάλετε soundtracks από αγαπημένες παιδικές ταινίες ή μουσικά cds με παιδικά τραγούδια, ακόμα και αφήγηση παραμυθιών, αρκεί η ένταση να μην ενοχλεί κανέναν και η μουσική να συνοδεύει όχι να είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στο ταξίδι.

Συνεχίζοντας τη διάδραση με τον χάρτη, μπορείτε να κάνετε τον ξεναγό και να λέτε διάφορες πληροφορίες.

Δείτε Επίσης

Ωστόσο επειδή μπορεί να κουραστούν ή να βαρεθούν από την ξενάγηση και να αρχίσουν τις ερωτήσεις που είπαμε στην αρχή, εμπλουτίστε τη διαδρομή με απλές και διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα κάνουν τα λεπτά αλλά και τα χιλιόμετρα να «τρέξουν» γρήγορα, χωρίς να ανέβει η ταχύτητα στο κοντέρ του αυτοκινήτου.

  • Παίξτε «Πρόσωπο ζώο πράγμα» – είναι εύκολο, απλό, γρήγορο, κι ενδείκνυται σχεδόν για όλες τις ηλικίες!
  • Παίξτε «μάντεψε ποιος» – χωρίς καρτέλες, βάλτε –με τη σειρά–από ένα πρόσωπο στο νου σας, ενώ οι άλλοι σας κάνουν ερωτήσεις (από μία έκαστος κάθε φορά), κερδίζει κάθε φορά όποιος το βρει πρώτος
  • Παίξτε το «παιχνίδι του διλήμματος» – δηλαδή των ερωτήσεων «αν ήσουν υπερήρωας ποιος θα ήθελες να είσαι» ή των προτιμήσεων «θα προτιμούσες να παίζεις τένις ή μπάσκετ;», αυτές οι διπλές ερωτήσεις είναι άπειρες και αν αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη μπορεί να γίνουν και πολύ απολαυστικές και χιουμοριστικές: αφήστε τα γίνουν αστεία και ευρηματικά, θα σας εκπλήξουν ευχάριστα!
  • Παίξτε το «συνέχισε την ιστορία» – αρχίστε μια ιστορία και εκεί που θα σταματάτε απότομα, πρέπει να συνεχίσει την ιστορία ο επόμενος (βάλτε ένα μίνιμουμ χρόνου 3-5 λεπτά για τον καθένα και συνεχίστε τη «σκυταλοδρομία» μέχρι να βγάζει νόημα ή ιστορία ή όσο διασκεδάζουν όλοι με το παιχνίδι.
  • Πείτε ανέκδοτα
  • Παίξτε το «θυμάσαι τότε που…» – και μιλήστε για προηγούμενα ταξίδια και ό,τι τους είχε κάνει τότε περισσότερη εντύπωση.

Φροντίστε να κάνετε στάσεις σε ενδιαφέροντα σημεία, ή όποτε ζαλιστούν ή νιώσουν δυσφορία. Αν νιώθουν πιο άνετα ή είναι ακόμα μικρά σε ηλικία, ή είναι από τα πρώτα τους ταξίδια, μπορείτε να καθίσετε πίσω μαζί τους.

Θυμόμαστε ότι: δεν καπνίζουμε στο αυτοκίνητο. Δεν τα αφήνουμε να χοροπηδάνε. Φοράμε –όλοι– την ζώνη μας. Δεν έχουμε πολύ ανοιχτά τα παράθυρα – ειδικά τα δικά τους. Δεν φωνάζουμε και δεν αποσπάμε την προσοχή του οδηγού.

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο ιδέες μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ταξιδιωτική-οδική ρουτίνα. Τα παιχνίδια-δραστηριότητες που προτείναμε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε διαδρομές μέσα στην πόλη όταν έχετε κολλήσει στην κίνηση – ή ακόμα κι όταν ταξιδεύετε με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Εμείς, όπως και να ‘χει, σας ευχόμαστε καλό και ασφαλές ταξίδι!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top