Now Reading
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αγαπήσουν το υγιεινό φαγητό

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αγαπήσουν το υγιεινό φαγητό

Η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και η αγάπη τους για το υγιεινό φαγητό καλό είναι να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς.

Στη σύγχρονη πραγματικότητα το ανθυγιεινό φαγητό βρίσκεται παντού, από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, μέχρι και τις διαφημίσεις στην τηλεόραση. Λαχταριστές σοκολάτες, γευστικά παγωτά και ελκυστικά πατατάκια μπορούν εύκολα να δελεάσουν τους μικρούς αγαπημένους σας και έτσι να σας ζητάνε επίμονα ανθυγιεινές τροφές, αποκλείοντας κάθε καλό γεύμα. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε το ταξίδι των παιδιών σας προς την υγιεινή διατροφή από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και να τα υποστηρίξετε κατάλληλα ώστε να την κάνουν κομμάτι της καθημερινότητά τους.

Παρακάτω λοιπόν θα εξετάσουμε διάφορες στρατηγικές και προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το ισορροπημένο φαγητό. Συνεχίστε να διαβάζετε και πάρτε μερικές ιδέες!

Αποφύγετε τις ανθυγιεινές επιλογές

Προτιμήστε να έχετε στα ντουλάπια σας μόνο υγιεινές επιλογές και σταματήστε να αγοράζετε τροφές με μηδενικά οφέλη. Όλοι μας όταν είμαστε πεινασμένοι, τείνουμε να τρώμε ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Φροντίστε λοιπόν οι πάγκοι της κουζίνας να είναι γεμάτοι με πλυμένα φρούτα και λαχανικά και βάλτε στα ράφια υγιεινά σνακ με πολλές βιταμίνες. Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και ετοιμάστε στα μικρά σας ισορροπημένα και νόστιμα πιάτα για το σπίτι ή το σχολείο.

Δώστε το σωστό παράδειγμα

Τα παιδιά, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, μιμούνται τις συμπεριφορές των γύρω τους. Συνεπώς όταν βλέπουν τους αγαπημένους τους γονείς να χαλαρώνουν στον καναπέ μετά από μία κουραστική μέρα με ένα κομμάτι πίτσα, τότε θα θεωρήσουν δίκαιο (και ίσως και να είναι!) να κάνουν το ίδιο. Αν λοιπόν προτρέπετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά, το πρώτο βήμα είναι να αλλάξετε τις δικές σας συνήθειες και να αποτελέσετε ένα καλό παράδειγμα. Μη διστάσετε να του  μιλήσετε για τα πολλά οφέλη της ισορροπημένης διατροφής και πολύ σύντομα θα δείτε τη στάση του να αλλάζει.

Φτιάξτε τους ευφάνταστα πιάτα

Τα παιδιά στις μικρότερες ηλικίες έχουν το ρόλο του εξερευνητή και ενθουσιάζονται με κάθε νέα περιπέτεια. Σταματήστε λοιπόν να επιμένετε σε οπτικά αδιάφορα πιάτα, ακόμα και αν περιέχουν τις θρεπτικότερες τροφές. Δώστε τους ερεθίσματα μέσω της σωστής διατροφής και αυτά σίγουρα θα είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Δημιουργήστε λοιπόν πιάτα με φαντασία που θα περιλαμβάνουν ισορροπία και ποιοτικά υλικά. Καρότα σε σχήματα αστεριών, μήλα – καρδούλες και όποιο άλλο σχέδιο σας έρθει στο μυαλό παίρνει τη θέση του στο πιάτο και εντάσσει με τον πιο δημιουργικό τρόπο το υγιεινό φαγητό στην καθημερινότητα των μικρών σας.

Φάτε μαζί τους

Μπορεί η σημερινή εποχή να είναι ιδιαίτερα απαιτητική με πολύ τρέξιμο και αρκετές ώρες απουσίας από το σπίτι, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τρώτε τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας στο τραπέζι μαζί με τα παιδιά σας. Είτε πρόκειται για το πρωινό, είτε για κάποιο κυρίως γεύμα, η συγκέντρωση της οικογένειας, πέρα από το ότι χτίζει αναμνήσεις, βοηθά και τα παιδιά να μάθουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Δείτε Επίσης

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το φαγητό ως ανταμοιβή για μια καλή τους συμπεριφορά ή να τα πιέζετε, αντιθέτως είναι σημαντικό να τα επαινείτε όταν δοκιμάζουν μία νέα υγιεινή γεύση. Επωφεληθείτε λοιπόν από το χρόνο που περνάτε μαζί τους, κλείστε την τηλεόραση ή τα τηλέφωνα και συζητήστε με απλά λόγια για τα οφέλη της καλής διατροφής.

Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στην κουζίνα

Μπείτε με τους μικρούς σας σεφ στην κουζίνα και αφήστε τους να σας βοηθήσουν στο επόμενο γεύμα. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορείτε να τους αναθέσετε διάφορες εργασίες, όπως για παράδειγμα το ανακάτεμα ενός μίγματος, και με τη μορφή παιχνιδιού να τους διδάξετε τα θετικά της υγιεινής διατροφής. Εξηγήστε τους ότι οι μάγειρες πάντα δοκιμάζουν τα φαγητά τους και κάντε τα να δοκιμάσουν από μόνα τους νέες γεύσεις που μέχρι τώρα μπορεί να αρνούνταν κατηγορηματικά.

Είναι γεγονός ότι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπαίνουν και οι πρώτες ισχυρές βάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα τους συνοδεύει και ως ενήλικες. Πρέπει λοιπόν να είστε υπομονετικοί και να αποτελείτε σωστά πρότυπα, ώστε να τα βοηθήσετε να εξερευνήσουν το μαγικό κόσμο του καλού φαγητού και τα πολλά οφέλη του. Με αγάπη, ενθάρρυνση και δημιουργικότητα, μπορείτε να τα οδηγήσετε σε μία υγιεινή σχέση με το φαγητό που θα κουβαλούν σε όλα τα ενήλικα χρόνια τους!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top