TOP

O καλύτερος φίλος μένει μια ζωή και όχι μόνο στην παιδική ηλικία

Διαβάστε τη νέα έρευνα εμπνευσμένη από τη φιλία των κλασικών ιστοριών του Γουίνι το Αρκουδάκι

 • Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος φίλος της παιδικής τους ηλικίας παραμένει καλύτερος φίλος και σήμερα.
 • Με αφορμή την Ημέρα του Γουίνι, δημιουργήθηκαν ολοκαίνουρια σκίτσα με τον Κρίστοφερ Ρόμπιν και την παρέα που γιορτάζουν την φιλία.

«Γουίνι υποσχέσου ότι δεν θα με ξεχάσεις ποτέ. Ούτε όταν θα είμαι 100 χρονών.» Christopher Robin, A.A. Milne & E.H. Shepard’s Winnie-the-Pooh

 • Νέα έρευνα εμπνευσμένη από τη φιλία των κλασικών ιστοριών του Γουίνι το Αρκουδάκι αποκαλύπτει ότι το 48% των Ελλήνων διατηρούν τον καλύτερο φίλο της παιδικής τους ηλικίας έως και την ενηλικίωση, με το 58% να έχουν γνωρίσει τον καλύτερο φίλο της παιδικής τους ηλικίας μέχρι τα οκτώ τους χρόνια.
 • Μερικά από τα σημάδια μιας δυνατής φιλίας για τους Έλληνες είναι να λέει πάντα την αλήθεια, να είναι περήφανος για τα επιτεύγματά του φίλου του, και να μπορεί εύκολα να τον κάνει να γελά.

Η έρευνα που κυκλοφόρησε 18 Ιανουαρίου 2017, στα γενέθλια του Α.Α Milne και ημέρα του Γουίνι το Αρκουδάκι, για να σηματοδοτήσει τη μοναδική φιλία των κλασικών ιστοριών μεταξύ του Γουίνι και των χαρακτήρων του Δάσους των Γαλάζιων Ονείρων, αποκαλύπτει ότι το 63% των Ελλήνων δηλώνουν ότι οι πιο ευτυχισμένες παιδικές τους αναμνήσεις ήταν με τον καλύτερό τους φίλο, ενώ το σχολείο θεωρείται το πιο σύνηθες μέρος για να γνωρίσεις τον αγαπημένο σου φίλο. Μια νέα συλλογή με αποκλειστικά σκίτσα που απεικονίζουν τον Γουίνι και την παρέα του, κυκλοφόρησε σήμερα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να «μοιραστούν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταξύ αγαπημένων προσώπων.

67% πιστεύουν ότι τα λόγια σοφίας του Γουίνι περί φιλίας, όπως για παράδειγμα η φράση «Τίποτα δεν είναι συναρπαστικό, αν δεν μπορείς να το μοιραστείς με κάποιον», προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές για τη φιλία και την αγάπη, που διαρκούν για μια ζωή.

58% αποκάλυψαν ότι γνώρισαν τον αγαπημένο τους παιδικό φίλο μέχρι την ηλικία των οκτώ, πράγμα το οποίο θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τον Α.Α Milne, μιας και ο Κρίστοφερ Ρόμπιν γνώρισε τον Γουίνι στα έξι του χρόνια.

Η Δρ. Irene S. Levine, ψυχολόγος και ειδικός στο τομέα της φιλίας σχολιάζει: «Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να μάθουν πολλά για τη φιλία από τον Γουίνι. Οι σχέσεις του με τους άλλους ήρωες στις ιστορίες, όπως με το Γουρουνάκι, μας δείχνουν ότι υπάρχουν οι φίλοι και υπάρχει και η οικογένεια, αλλά υπάρχουν και οι φίλοι που είναι οικογένεια. Σε όλο τον κόσμο και για όλη μας τη ζωή, η ανάγκη για φίλους είναι δεν σταματά. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού η σημασία των φίλων στην κοινωνική και συναισθηματική μας ανάπτυξη είναι τεράστια. Οι πρώτοι μας φίλοι βοηθούν στον σχηματισμό της προσωπικότητάς μας, των αξιών μας και του χαρακτήρα μας. Αυτές οι πρώτες φιλίες είναι πολύ σημαντικές, γιατί θέτουν τις βάσεις για υγιείς σχέσεις στην ενήλικη ζωή και προσφέρουν ευτυχία, συντροφιά και πρακτική βοήθεια».

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν:

 • Το 71% των Ελλήνων θεωρούν τον καλύτερό τους φίλο μέλος της οικογένειάς τους.
 • Περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων (36%) έκαναν τον παιδικό τους φίλο/η κουμπάρο ή παράνυμφο στο γάμο τους
 • Ενώ ο μέσος χρήστης του Facebook έχει 338 φίλους, η μελέτη έδειξε ότι το 78% των Ελλήνων μετρά τους στενούς τους φίλους στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ το 43% από τους καλύτερους φίλους μιλoύν κάθε μέρα

Οι νέες εικόνες που απεικονίζουν τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να βρεθούν στη σελίδα της Disney Ελλάδος στο http://ow.ly/Fs593084tzW

Ο Jane Riordan, αρχισυντάκτης στις εκδόσεις Egmont σχολιάζει σχετικά με τις φιλίες που απεικονίζεται στις κλασικές ιστορίες Γουίνι το Αρκουδάκι:

«Όταν 90 χρόνια πριν, ο Α.Α. Milne αποφάσισε να γράψει μια ιστορία για ένα αρκουδάκι που το λέγανε Γουίνι, η έμπνευσή του ήρθε από τον ίδιο του το γιο, Κρίστοφερ Ρόμπιν, καθώς έπαιζε με τα δικά του αρκουδάκια. Ο Milne κατάφερε να αποτυπώσει πολύ όμορφα τον δυνατό δεσμό μεταξύ ενός μικρού παιδιού και του αγαπημένου του παιχνιδιού:

“όπου και να είναι, υπάρχει πάντα ο Γουίνι, Πάντα θα είμαστε ο Γουίνι και Εγώ.”

«Ο Milne προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας ζωή στα παιχνίδια του γιου του, και τα τοποθέτησε στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων για να αναπτύξουν φιλίες μεταξύ τους. Η πιο αξιοσημείωτη είναι ίσως η γλυκιά φιλία ανάμεσα στο Γουίνι και το μικρό του φίλο, το Γουρουνάκι. Αυτή η σχέση βασίζεται σε πολλές μέρες τεμπελιάς, συνδυασμένες με πολλές όμορφες περιπέτειες, πασπαλισμένες, όπως και σε πολλές ενήλικες φιλίες, με μικρά διαλείμματα για να φάμε κάτι!!»

« Ξαναδιαβάζοντας το Γουίνι το Αρκουδάκι ως ενήλικας, γρήγορα μεταφέρεσαι στην παιδική σου ηλικία, όπου με ένα καλό φίλο στο πλευρό σου, είσαι ανίκητος. Ελπίζω η Ημέρα του Γουίνι να μας εμπνεύσει όλους να κρατάμε τις παιδικές μας φιλίες σαν φυλακτό είτε ήταν με συμμαθητές από το σχολείο, είτε με μικρά αφελή αρκουδάκια».

Τα 5 πιο σημαντικά σημάδια που χαρακτηρίζουν τους καλύτερους φίλους:

1.Λένε πάντα την αλήθεια
2. Θα έκαναν τα πάντα ο ένας για τον άλλον
3. Νιώθουν πραγματικά υπερήφανοι για τις επιτυχίες των φίλων τους
4. Μπορούν πάντα να κάνουν το άλλο πρόσωπο να γελά
5. Έχουν πάντα την στήριξή των άλλων

 Κλασικές ατάκες του Γουίνι για την φιλία:

 • «Γουίνι υποσχέσου ότι δεν θα με ξεχάσεις ποτέ. Ούτε όταν θα είμαι 100 χρονών.» Christopher Robin, A.A. Milne & E.H. Shepard’s Winnie-the-Pooh
 • «Ο Γουίνι σκέφτηκε ότι το να είναι με τον Κρίστοφερ Ρόμπιν ήταν κάτι πολύ καλό, ενώ το να είναι κοντά στο Γουρουνάκι είναι κάτι πολύ φιλικό A. Milne & E.H. Shepard’s The House at Pooh Corner
 • «Δεν θα υπήρχε τίποτα συναρπαστικό, σαν το φαγητό, αν δεν έχεις κάποιον να το μοιραστείς» A. Milne & E.H. Shepard’s Winnie-the-Pooh
 • “Ξέρεις, Γουίνι, έκανες κάτι πολύ σπουδαίο σήμερα» δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρόμπιν «έκανα;» ρώτησε ο Γουίνι. «Λοιπόν ναι. Αντί να σκεφτείς την κοιλίτσα σου, σκέφτηκες τον φίλο σου». Christopher Robin and Winnie-the-Pooh, Disney’s Winnie-the-Pooh 2011
 • «Ω, Γουίνι!», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρόμπιν. «Πόσο πολύ σ ‘αγαπώ». «Κι εγώ», είπε ο Γουίνι. Α.Α. Milne του Winnie-the-Pooh
 • «Χαίρομαι πολύ που σε βλέπω! Είναι πιο φιλικό με δύο». Winnie-the-Pooh, Disney’s Winnie-the-Pooh & Blustery Day
 • «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι, ακόμη και αν είμαστε χώρια … θα είμαι πάντα δίπλα σου.» Disney’s Winnie-the-Pooh

 

Σχετικά με το αρκουδάκι Γουίνι

Ο Γουίνι είναι το πιο διάσημο αρκουδάκι στον κόσμο και παραμένει αγαπητός στα παιδιά όλου του κόσμου, εδώ και 90 χρόνια. Εμφανίζεται σε 2 βιβλία, Winnie-the-Pooh και The House at Pooh Corner, και σε 2 ποιητικές συλλογές When We Were Very Young and Now We Are Six, γραμμένες από τον A. A. Milne και εικονογραφημένες από τον E. H. Shepard. Με πλούσια κληρονομιά ιστοριών, οι περιπέτειες του Γουίνι και των φίλων του στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων, αντιπροσωπεύουν τη φιλία, τις απλές χαρές και την γεμάτη περιέργεια και ευγένεια φύση της παιδικής φαντασίας.

Καταχώρησε Σχόλιο