Now Reading
Και μαμά και γυναίκα: Tips αυτοφροντίδας αν δεν έχεις χρόνο

Και μαμά και γυναίκα: Tips αυτοφροντίδας αν δεν έχεις χρόνο

Το να είσαι γονιός είναι μια δουλειά… πλήρους απασχόλησης! Με τη φροντίδα των παιδιών να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου, οι δικές σου ανάγκες και επιθυμίες πιθανόν να έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Το να παραμελείς τον εαυτό σου, όμως, δεν θα ωφελήσει ούτε εσένα ούτε την οικογένειά σου μακροπρόθεσμα, αφού σε αφήνει πιο ευάλωτη στο στρες και την εξάντληση. Είναι σημαντικό λοιπόν, ακόμη και μέσα στο φορτωμένο σου πρόγραμμα, να «κλέψεις» λίγες στιγμές για τον εαυτό σου, εφαρμόζοντας μικρές πρακτικές αυτοφροντίδας που θα προστατέψουν τη σωματική και πνευματική σου υγεία. Παρακάτω θα βρεις μερικά χρήσιμα tips για να ξεκινήσεις.

Φρόντισε τη διατροφή σου

Όταν είσαι γονιός είσαι πάντα στο πόδι – ετοιμάζεις τα παιδιά για το σχολείο και για τις δραστηριότητές τους, φροντίζεις για τα ψώνια και τα γεύματά τους. Και δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό μέσα σε αυτή την πολυάσχολη καθημερινότητα να παραμελείς τα δικά σου γεύματα. Ωστόσο, το να θρέφεις το σώμα σου με ποιοτικό και υγιεινό φαγητό αποτελεί μια βασική πρακτική αυτοφροντίδας που δεν πρέπει ποτέ να παραμελείς.. Όταν ο χρόνος σου είναι λιγοστός, μπορείς να καταφύγεις σε έτοιμα γεύματα διατροφής, που αποτελούν μία γρήγορη, γευστική και υγιεινή λύση στις καθημερινές σου ανάγκες, ή ακόμη να προγραμματίσεις εκ των προτέρων τα γεύματα της εβδομάδας ή και ολόκληρου του μήνα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις πάντα διαθέσιμο ένα φρεσκομαγειρεμένο και θρεπτικό γεύμα που θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις δυναμικά τη μέρα σου.

Εκτόνωσε τη δημιουργικότητά σου

Μια πλευρά της αυτοφροντίδας έχει να κάνει με το να δίνεις στον εαυτό σου τη δυνατότητα να νιώθει δημιουργικός. Πρόκειται ίσως και για την πρώτη διάσταση που τείνει να ατονεί όταν λαμβάνουν προτεραιότητα οι γονεϊκές υποχρεώσεις, αφού δεν σχετίζεται άμεσα με κάποια ζωτική σωματική σου ανάγκη. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αξίζει να την παραμελήσεις. Η εκδήλωση της δημιουργικότητας είναι απαραίτητη καθώς «ενεργοποιεί» τον νου κρατώντας σέ σε πνευματική εγρήγορση και μπορεί ακόμη να ανεβάσει τη διάθεσή σου. Η δημιουργικότητα μπορεί να πάρει πολλές μορφές – από το ράψιμο ή το πλέξιμο και τις κατασκευές, μέχρι το γράψιμο και τη ζωγραφική – και δεν χρειάζεται πάντα να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ημέρας σου. Ακόμη και το να δώσεις λίγα λεπτά στον εαυτό σου για να σκιτσάρει ή να μαστορέψει κάτι αρκούν για να κινητοποιήσεις τις δημιουργικές σου δυνάμεις.

Γυμνάσου έξυπνα

Το να τηρείς ευλαβικά το πρόγραμμα του γυμναστηρίου σου ενώ προσπαθείς να εκπληρώσεις όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο. Αντί να καταλήγεις να χάνεις προπονήσεις προσπαθώντας να ταιριάξεις σε ένα ιδανικό πρόγραμμα fitness, σκέψου έξυπνα! Μήπως θα μπορούσες να συνδυάσεις τη γυμναστική σου με κάποια από τις δραστηριότητες των παιδιών σου; Πολύ πιθανό να περνάς τα απογεύματά σου σε κολυμβητήρια, στάδια ή γυμναστήρια περιμένοντας τα παιδιά σου να ολοκληρώσουν κάποια αθλητική τους δραστηριότητα. Γιατί να μην εκμεταλλευτείς αυτό το «παράθυρο» για να κάνεις κι εσύ τη γυμναστική σου; Ακόμη καλύτερα, μπορείς να βάλεις στην οικογενειακή σας καθημερινότητα συνήθειες που θα σου επιτρέψουν να ασκηθείς μαζί με τα παιδιά σου, όπως  ποδηλατάδες ή παιχνίδι στο πάρκο. Έτσι θα απολαύσετε παρέα οικογενειακές στιγμές, όσο εσύ παραμένεις fit!

Δείτε Επίσης

Αυτοφροντίδα… σε δόσεις

Ας είμαστε ρεαλιστές: σπάνια θα έχεις την ευχέρεια χρόνου να βυθιστείς με τις ώρες στη μπανιέρα με συνοδεία αρωματικών κεριών, να ρεμβάσεις μόνη σε μια πολυθρόνα ή να κάνεις ένα ολοήμερο σπα. Η φροντίδα του εαυτού σου δεν χρειάζεται να αποτελείται από απαραίτητα από μεγαλεπήβολες κινήσεις – αρκεί να είναι συνεπής, τακτική, ποιοτική και να σου προσφέρει χαρά. Το σημαντικό είναι να δεις την αυτοφροντίδα όχι ως μια πολυτέλεια την οποία μπορείς να απολαύσεις αποκλειστικά όταν έχεις άπλετο χρόνο, αλλά ως μία καθημερινή πρακτική. Συνήθειες όπως το να μιλήσεις στο τηλέφωνο με έναν παλιό φίλο, να δεις την αγαπημένη σου σειρά ή να βάλεις τη μουσική που σου αρέσει όσο δουλεύεις μέσα στο σπίτι, αποτελούν μικρές κινήσεις φροντίδας με μεγάλη σημασία.

Για να φροντίσεις αυτούς που αγαπάς, θα πρέπει πρώτα να φροντίσεις τον εαυτό σου. Κάνε λοιπόν τον σωστό προγραμματισμό, οπλίσου με καλή διάθεση και θα μπορέσεις να εντάξεις περισσότερες πρακτικές αυτοφροντίδας στην καθημερινή σου ζωή!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top