Now Reading
H Michele Borba, μαμά και παιδοψυχολόγος, δίνει τα φώτα της για να μη γίνει το παιδί μας κακομαθημένο

H Michele Borba, μαμά και παιδοψυχολόγος, δίνει τα φώτα της για να μη γίνει το παιδί μας κακομαθημένο

Παιδοψυχολόγος μοιράζεται 5 σημάδια ότι μεγαλώνετε ένα «πολύ κακομαθημένο» παιδί - και πώς μπορείτε να διορθώσετε το λάθος σας

Παιδοψυχολόγος μοιράζεται 5 σημάδια ότι μεγαλώνετε ένα «πολύ κακομαθημένο» παιδί – και πώς μπορείτε να διορθώσετε το λάθος σας

Ως γονείς, μισούμε να βλέπουμε τα παιδιά μας δυστυχισμένα και μερικές φορές είναι πολύ πιο εύκολο να λέμε ναι από το να λέμε όχι.

Όμως, το παραχάιδεμα μπορεί να είναι μια επιβλαβής συνήθεια μακροπρόθεσμα: Τα στυλ ανατροφής που προστατεύουν τα παιδιά από δύσκολες εμπειρίες μειώνουν τις ευκαιρίες τους ως προς το να αναπτύξουν ανθεκτικότητα.

Ως παιδοψυχολόγος, η Michele Borba  έχει δει κακομαθημένα παιδιά να μεγαλώνουν ως ενήλικες που είναι υπερβολικά εγωιστές, δυστυχισμένοι και συνεχώς δυσαρεστημένοι.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αναιρέσετε την κακή συμπεριφορά τους προτού επιδεινωθεί:

Πώς να καταλάβετε αν μεγαλώνετε ένα πολύ κακομαθημένο παιδί;

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τα σημάδια ενός κακομαθημένου παιδιού. Εδώ είναι οι πιο κοινές κόκκινες σημαίες:

Δεν δέχονται το «όχι» ως απάντηση: Το παιδί σας περιμένει να συμβούν τα πράγματα όπως θέλει και συνήθως τα καταφέρνει. Στην πραγματικότητα, είναι εκείνο που σας λέει συνεχώς «όχι».

Ζητάνε περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να δώσετε: Τα κακομαθημένα παιδιά δεν εκτιμούν αυτό που κάνετε για αυτά. Αντί να πουν «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», η λέξη που ακολουθούν είναι «δώστε».

Τα θέλουν όλα τώρα: Δεν θεωρούν ότι άλλα άτομα μπορεί να ενοχληθούν από τα αιτήματά τους και περιμένουν από εσάς να παραμερίσετε τις προτεραιότητές σας και να τους ικανοποιήσετε τις επιθυμίες.

Σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους: Νιώθουν ότι δικαιούνται και περιμένουν ιδιαίτερες χάρες. Αν κάποιο άλλο παιδί στην τάξη πάρει αυτοκόλλητο, εκνευρίζονται και λένε: «Μου αξίζει περισσότερο!»

Ποτέ δεν είναι ικανοποιημένα με αυτό που έχουν: Έχουν συνηθίσει να έχουν όλα τα παιχνίδια του κόσμου, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετά. Πάντα θέλουν περισσότερα, περισσότερα, περισσότερα.

Συμβουλές προς τους γονείς: Διδάξτε στο παιδί σας να είναι πιο προσεκτικό και στοργικό

Εφόσον οι κακομαθημένες συμπεριφορές μαθαίνονται, επομένως μπορούν και να ξεμαθευτούν. Απλώς μην περιμένετε από το παιδί σας να εκτιμήσει αμέσως το νέο σας στυλ ανατροφής. Πιθανότατα θα αντισταθεί στην αρχή, οπότε πάρτε τα πράγματα αργά και μην ενδώσετε:

Πείτε «όχι» χωρίς ενοχές.

Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι το να λένε «όχι» μειώνει την αυτοεκτίμηση, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με δομή και λιγότερο επιτρεπτή ανατροφή έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και αισθάνονται μεγαλύτερη ενσυναίσθηση προς τους άλλους.

Όταν λέτε «όχι», δώστε έναν σύντομο λόγο για να τους βοηθήσετε να καταλάβουν το γιατί: «Η εργασία για το σπίτι προηγείται της ώρας παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να διασκεδάσεις χωρίς άγχος», ή, «Δεν υπάρχει χρόνος παιχνιδιού σήμερα επειδή έχεις βήχα και μπορεί να είναι μεταδοτικός. Δεν θέλουμε οι φίλοι σου να αρρωστήσουν».

Επαινέστε τα σωστά πράγματα.

Εάν το παιδί σας είναι εθισμένο στον έπαινο, δοκιμάστε να το επαινείτε όταν κάνει κάτι για -ή με- άλλο άτομο.

Για παράδειγμα: «Εσύ και ο συμμαθητής σου κάνατε πολύ καλή δουλειά σε αυτό την εργασία» ή «Το ότι έδωσες το παλιό σας σετ Lego στο ίδρυμα ήταν πολύ όμορφο. Λατρεύω την ευγενική σου καρδιά».

Αυτό ενισχύει τη σημασία της φροντίδας. Επομένως, μη βιαστείτε να ρωτήσετε: «Τι πήρατε στο τεστ ορθογραφίας;» Αντίθετα, ρωτήστε: «Πες μου ένα ωραίο πράγμα που έκανες για κάποιον σήμερα».

Ενισχύστε την ευγνωμοσύνη.

Η άσκηση της ευγνωμοσύνης βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται πιο ευτυχισμένα, να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις αντιξοότητες και να αυξάνουν την ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Κάντε τακτικά τελετουργικά ευγνωμοσύνης με τα παιδιά σας. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να γράψουν όσα εκτιμούν σε ένα ημερολόγιο.

Δείτε Επίσης

Μπορείτε επίσης να μοιράζεστε εκ περιτροπής όσα σας κάνουν χαρούμενους στο δείπνο ή να κρατάτε ένα κοινό ημερολόγιο οικογενειακής ευγνωμοσύνης στο οποίο μπορούν να γράφουν όλοι.

Καλλιεργήστε την αναμονή.

Η έρευνα δείχνει ότι η δυνατότητα παύσης, αναμονής και καθυστέρησης συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μελλοντική ακαδημαϊκή και οικονομική επιτυχία.

Εάν μιλάτε στο τηλέφωνο και το παιδί σας θέλει την προσοχή σας, κάντε του σήμα: «Αργότερα!»

Εάν η κόρη σας θέλει αυτό το πουλόβερ τώρα αλλά ξέχασε τα χρήματα από το χαρτζιλίκι της, πείτε της: «Την επόμενη φορά!»

Εάν ο γιος σας σπρώχνει την αδερφή του από την καρέκλα της για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή πιο γρήγορα, πείτε του: «Περίμενε!»

Επισημάνετε τις μη ευαίσθητες ενέργειες.

Κάθε φορά που το παιδί σας κάνει κάτι απρόσεκτο ή αγενές, βοηθήστε το να σκεφτεί τα συναισθήματα του άλλου ατόμου: «Πώς πιστεύεις ότι ένιωσε ο φίλος σου όταν του άρπαξες την καραμέλα από το χέρι του χωρίς να τον ρωτήσεις;»

Στη συνέχεια, ρωτήστε: «Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα την επόμενη φορά;» Οι σωστές ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν την ενσυναίσθηση και να αναγνωρίσουν πώς οι κακομαθημένες ενέργειές τους επηρεάζουν τους άλλους.

Εστιάστε στο να δίνετε, όχι στο να παίρνετε.

Βρείτε ευκαιρίες για το παιδί σας να κάνει πράγματα για άλλους, όπως να ψήνει μπισκότα για έναν άρρωστο γείτονα. Ή κάντε μια πράξη αγάπης μαζί, ώστε να βιώσουν το θαύμα της προσφοράς, όπως το να δίνουν παιχνίδια σε ένα παιδικό νοσοκομείο.

Τέλος, βάλτε όριο στην απόκτηση υλικών αντικείμενων και τηρήστε το. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να δέχεται δώρα και πώς να δείχνει την ευγνωμοσύνη του λέγοντας φράσεις όπως: «Ευχαριστώ. Το εκτιμώ πραγματικά».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top