Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για δύσκολα νέα: 5 φράσεις που χρησιμοποιούν συναισθηματικά έξυπνοι γονείς - Childit
Now Reading
Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για δύσκολα νέα: 5 φράσεις που χρησιμοποιούν συναισθηματικά έξυπνοι γονείς

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για δύσκολα νέα: 5 φράσεις που χρησιμοποιούν συναισθηματικά έξυπνοι γονείς

H Kelsey Mora θεραπεύτρια και μαμά 2 παιδιών συμβουλεύει

Εάν είστε γονιός, πιθανότατα έχετε αντιμετωπίσει την πρόκληση του εάν, πότε και πώς να μεταδώσετε δύσκολα νέα στο παιδί σας – για μια επερχόμενη μετακόμιση, ίσως, μια ασθένεια ή θάνατο στην οικογένεια ή μια τοπική τραγωδία.

Υποστήριξη δεν σημαίνει να μη μιλάς στα παιδιά για το τι συμβαίνει. Δεν σημαίνει ότι δεν δείχνεις κανένα συναίσθημα. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά συχνά ανησυχούν περισσότερο για ό,τι δεν καταλαβαίνουν και όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να συζητήσουν τι συμβαίνει με τους έμπιστους ενήλικες τους.

Ως ειδικός και θεραπεύτρια με διπλή πιστοποίηση παιδικής ζωής και δημιουργός των Βιβλίων εργασίας The Method για να διδάξει η Kelsey Mora στα παιδιά θέματα όπως ο καρκίνος και οι τροφικές αλλεργίες, βοηθά τους γονείς να κλίνουν σε δύσκολες συζητήσεις. Η συζήτησή τους μπορεί πραγματικά να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, να μειώσει τον φόβο, να βελτιώσει την αντιμετώπιση και να προωθήσει τη σύνδεση.

Ακολουθούν πέντε φράσεις που χρησιμοποιούν οι συναισθηματικά ευφυείς γονείς όταν πλοηγούνται σε δύσκολες συζητήσεις με τα παιδιά τους.

 «Έχω κάτι σημαντικό να σου πω»

Η προειδοποίηση των παιδιών πριν από δύσκολες συζητήσεις μπορεί να βοηθήσει το νευρικό τους σύστημα να προρυθμιστεί. Τα βοηθά να γνωρίζουν ότι ό,τι έρχεται στη συνέχεια είναι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει —ότι το θέμα είναι ίσως ενοχλητικό, ή τουλάχιστον σοβαρό— και απαιτεί διαφορετικό είδος προσοχής.

Μπορείτε να αξιολογήσετε τι γνωρίζουν ήδη για το θέμα και πού χρειάζονται διευκρίνιση. Σκεφτείτε ερωτήσεις όπως:

“Έμαθες για ______;”

“Τι γνωρίζεις για ______;”

“Έχειςπαρατηρήσει ______;”

“Μιλάει κανείς για ______;”

«Θέλω να ξέρεις ότι μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό»

Τα παιδιά προσβλέπουν στους έμπιστους ενήλικες τους για να ξέρουν πώς να σκέφτονται και να αισθάνονται για ένα συγκεκριμένο θέμα. Εάν πιστεύουν ότι είναι ταμπού να το αναφέρουν, μπορεί να κρατήσουν τις ερωτήσεις ή τα συναισθήματά τους ή να αναζητήσουν πληροφορίες από αναξιόπιστη ή ανακριβή πηγή.

Ο νούμερο ένα στόχος των δύσκολων συζητήσεων με τα παιδιά είναι η προώθηση της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας. Να είστε μια συνεπής και υποστηρικτική παρουσία που ενθαρρύνει τις ερωτήσεις τους στο δικό τους χρονοδιάγραμμα.

Εάν πιστεύουν ότι είναι ταμπού να το αναφέρουν, μπορεί να κρατήσουν τις ερωτήσεις ή τα συναισθήματά τους ή να αναζητήσουν πληροφορίες από αναξιόπιστη ή ανακριβή πηγή.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, σκεφτείτε να ενσωματώσετε βιβλία, υλικά παιχνιδιού και άλλους πόρους. Η χρήση αυτών των πόρων σάς βοηθά να ακολουθήσετε το παράδειγμα του παιδιού σας, να δείτε τι θέλει να μάθει περισσότερο και να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του στην πορεία.

 «Όλα τα συναισθήματα είναι εντάξει»

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να βιώνουν, να εκφράζουν και να επεξεργάζονται μια σειρά συναισθημάτων — τόσο τα καλά όσο και τα άβολα. Κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών, είναι φυσικό να αισθάνεστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή ανήσυχοι. Είναι επίσης φυσικό να έχετε ευτυχισμένες στιγμές σε δύσκολες στιγμές.

Οι γονείς έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αποτελέσουν πρότυπο για τα παιδιά τους για το πώς να διαχειρίζονται δύσκολα συναισθήματα. Εάν μπορείτε να ονομάσετε τα δικά σας συναισθήματα και να επιδείξετε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης, μπορείτε να επικυρώσετε τα συναισθήματα των παιδιών και να εργαστείτε μαζί για να μάθετε, να εξασκηθείτε και να χρησιμοποιήσετε υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης ως οικογένεια.

Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι βιώνουν μεγάλα ή άβολα συναισθήματα, το νευρικό τους σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί, δυσκολεύοντάς τους να σκεφτούν καθαρά και να λειτουργήσουν σωστά. Διδάξτε στα παιδιά τη σημασία της χρήσης στρατηγικών όπως η βαθιά αναπνοή και η επίγνωση για την αυτορρύθμιση.

Για τα μικρά παιδιά, μπορείτε να εξασκηθείτε στην κοιλιακή αναπνοή, ενσωματώνοντας παιχνίδια όπως ρδες ή φυσαλίδες ή βασιζόμενοι στη φαντασία τους. Για παράδειγμα, μπορεί να τους ζητήσετε να προσποιηθούν ότι σβήνουν κεριά γενεθλίων.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να τους διδάξετε πώς να παίρνουν πραγματικά βαθιές αναπνοές χρησιμοποιώντας αναπνοές 5-5-5, που περιλαμβάνει εισπνοή για πέντε δευτερόλεπτα, κράτημα για πέντε δευτερόλεπτα και εκπνοή για πέντε δευτερόλεπτα.

Άλλες στρατηγικές περιλαμβάνουν να συζητάτε τακτικά για τα καθημερινά αλλά και για τα πιο περίπλοκα, να καθιερώνετε ρουτίνες ύπνου, να δημιουργείτε όρια και να ενσωματώνετε χρόνο για ξεκούραση και επαναφόρτιση. Η εξάσκηση αυτών των μεθόδων μπορεί να τις κάνει πιο εύκολα προσβάσιμες όταν τις χρειάζονται περισσότερο.

 «Μπορούμε να επιλέξουμε ______»

Όταν τα πράγματα είναι απρόβλεπτα και δύσκολα, μπορείτε να παρέχετε στα παιδιά επιλογές για να τους δώσετε μια αίσθηση ελέγχου και συμπερίληψης. Το να δίνετε στα παιδιά επιλογές μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κάποιας δομής σε μια χαοτική περίοδο. Τα παιδιά ευδοκιμούν με την προβλεψιμότητα και τη ρουτίνα.

Μπορείτε να πείτε κάτι σαν:

See Also

“______ δεν είναι επιλογή, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε ______ ή ______.”

«Πρέπει να ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας τώρα, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε ένα τραγούδι ή μια εκπομπή για να παρακολουθήσουμε όσο το κάνουμε».

Η χρήση λέξεων όπως «ας» και «εμείς» μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να νιώσουν μια αίσθηση ενότητας.

 «Θα το περάσουμε μαζί»

Η πλοήγηση σε δύσκολες στιγμές ως οικογένεια μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική σύνδεση. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα. Περιλαμβάνονται ως μέρος της οικογένειας.

Αν και δεν μπορείτε να υποσχεθείτε θετικά αποτελέσματα, μπορείτε να υποσχεθείτε ότι θα τα αγαπάτε ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να εστιάσετε στη δημιουργία αναμνήσεων που ενισχύουν τη χαρά και την ανθεκτικότητα. Δοκιμάστε να ενθαρρύνετε το παιχνίδι, τη φύση, την κίνηση, τη διασκέδαση και τις δημιουργικές διεξόδους.

Βοηθήστε τα παιδιά να γνωρίζουν ποιος άλλος είναι στον κύκλο υποστήριξής τους. Σκεφτείτε να ενημερώσετε άλλους ενήλικες στη ζωή τους για το πώς μιλάτε και πώς προσεγγίζετε το δύσκολο θέμα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να βιώσουν σταθερή ζεστασιά και κατανόηση σε όλες τις ρυθμίσεις τους, από το σπίτι στο σχολείο έως άλλες δραστηριότητες.

Το κλειδί: Κανονικοποιήστε αυτές τις συζητήσεις

Τα παιδιά και οι ενήλικες θα αντιμετωπίσουν αναπόφευκτα δύσκολα θέματα. Μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος και ένταση. Αλλά θα συμβούν.

Η χρήση αυτών των φράσεων κατά τη διάρκεια δύσκολων συνομιλιών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να χτίσουν εμπιστοσύνη με τους γονείς τους, να αισθανθούν ότι ανήκουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους πιο αποτελεσματικά.

Θυμηθείτε, το ότι όταν δεν μιλάμε ή δεν ασχολούμαστε με κάποιο άβολο θέμα δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν το σκέφτονται ή δεν ανησυχούν για αυτό. Η κανονικοποίηση αυτών των συζητήσεων και των εμπειριών μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η Kelsey Mora είναι Πιστοποιημένη Ειδικός Παιδικής Ζωής και Αδειούχος Κλινικός Επαγγελματίας Σύμβουλος που παρέχει προσαρμοσμένη υποστήριξη, καθοδήγηση και πόρους σε γονείς, οικογένειες και κοινότητες που επηρεάζονται από ιατρικές καταστάσεις, τραύμα, θλίψη και άγχος της καθημερινότητας. Είναι ιδιοκτήτρια ιδιωτικού ιατρείου, μαμά δύο παιδιών, δημιουργός και συγγραφέας του βιβλίου εργασίας The Method Workbooks και Chief Clinical Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pickles Group.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top