Ποιες πρακτικές των γονέων ανατρέφουν παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη - Childit
Now Reading
Ποιες πρακτικές των γονέων ανατρέφουν παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Ποιες πρακτικές των γονέων ανατρέφουν παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Η Reem Raouda μελέτησε πάνω από 200 παιδιά – τα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης έχουν γονείς που κάνουν 7 πράγματα από νωρίς

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί στον σημερινό κόσμο δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Ενώ πολλοί γονείς επικεντρώνονται στους βαθμούς και τα εξωσχολικά μαθήματα, μία από τις δεξιότητες που παραβλέπουν περισσότερο είναι η συναισθηματική νοημοσύνη.

Αυτό δεν βοηθά μόνο τα παιδιά να διαπρέψουν κοινωνικά. Τα βοηθά να εξελιχθούν σε ανθεκτικούς, συμπονετικούς και επιτυχημένους ενήλικες που μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, να καλλιεργούν ουσιαστικές σχέσεις και να ζήσουν ικανοποιητικές ζωές.

Λοιπόν, τι κάνουν διαφορετικά οι γονείς που μεγαλώνουν συναισθηματικά έξυπνα παιδιά; Μετά από χρόνια μελέτης πάνω από 200 σχέσεις γονέα-παιδιού – και από την άσκηση υγιεινών συνηθειών με το δικό μου παιδί – η parenting coach Reem Raouda ανακάλυψε επτά ισχυρές στρατηγικές που αυτοί οι γονείς αγκάλιασαν από νωρίς.

1. Κατάλαβαν τη δύναμη της σιωπής

Έδωσαν χώρο στο παιδί τους να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και να εμπιστευτεί την εσωτερική του φωνή. Όταν το παιδί τους ήταν αναστατωμένο, κάθονταν ήσυχα δίπλα του, προσφέροντας παρηγοριά χωρίς λόγια. Η αγκαλιά της σιωπής μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να πλοηγηθούν καλύτερα και να προβληματιστούν σχετικά με τα συναισθήματά τους.

2. Ονόμασαν τα συναισθήματα νωρίς και συχνά (κυρίως τα δικά τους)

Μοιράζοντας συναισθήματα με προφορικό τρόπο –όπως «είμαι απογοητευμένος» ή «είμαι χαρούμενος» – δίδαξαν στα παιδιά τους συναισθηματική επίγνωση και τους έδωσαν λέξεις για να εκφραστούν. Αυτό βοήθησε τα παιδιά τους να δουν τα συναισθήματα ως φυσιολογικά και να τα μοιραστούν ανοιχτά αντί να τα καταπιέζουν.

3. Ζήτησαν συγγνώμη από το παιδί τους

Έδειξαν στο παιδί τους ότι τα λάθη είναι μέρος της ζωής και η ανάληψη ευθύνης είναι δύναμη. Η συγγνώμη δημιούργησε εμπιστοσύνη και έδειξε σεβασμό, κάνοντας το παιδί τους να αισθάνεται ότι το εκτιμούν. Επίσης, διαμόρφωσε την ενσυναίσθηση και το δίδαξε πώς να επιδιορθώνει τις σχέσεις.

4. Δεν πίεσαν «παρακαλώ», «ευχαριστώ» ή «συγγνώμη»

Αυτό μπορεί να ακούγεται αντισυμβατικό, αλλά ήξεραν ότι η καλοσύνη και ο σεβασμός δεν μπορούν να εξαναγκαστούν. Αντίθετα, διαμόρφωσαν αυτές τις συμπεριφορές, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο παιδί τους να μάθει με το παράδειγμα. Εάν το παιδί τους ξέχασε να πει ευχαριστώ, ο γονέας το είπε για εκείνον, με την πεποίθηση ότι το μάθημα θα ενδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό θέλει πολλή γενναιότητα! Αλλά ως προπονητής γονέων, η m Raouda ποτέ δεν είπε στο 6χρονο γιο της να πει παρακαλώ ή ευχαριστώ. Τώρα το λέει όλη την ώρα μόνος του — γιατί την ακούει να το λέει.

5. Δεν απέρριψαν μικρές ανησυχίες

Έλαβαν στα σοβαρά τις ανησυχίες του παιδιού τους, είτε ήταν ένα χαμένο παιχνίδι είτε πρόβλημα με έναν φίλο. Επικυρώνοντας τα συναισθήματά του, έδειξαν στο παιδί τους ότι τα συναισθήματα έχουν σημασία. Αυτό ενθάρρυνε την αυτοεκτίμηση, τη συναισθηματική ασφάλεια και τον σεβασμό για τις εμπειρίες του.

6. Δεν πρόσφεραν πάντα λύσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τη λήψη αποφάσεων είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Αντί να διορθώσουν προβλήματα, ρώτησαν: «Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε;» Αυτό βοήθησε στην τόνωση της κριτικής σκέψης, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας.

7. Αγκάλιασαν την ανία

Αφήνουν το παιδί τους να βαρεθεί, κάτι που το βοήθησε να αισθάνεται άνετα με την ακινησία. Αυτό δημιούργησε δεξιότητες δημιουργικότητας, αυτορρύθμισης και επίλυσης προβλημάτων. Το παιδί τους έμαθε να απολαμβάνει τη δική του παρέα και να βρίσκει χαρά σε απλές στιγμές, όπως να κοιτάζει έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου αντί να χρειάζεται μια οθόνη.

See Also

Πώς να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Μοντελοποίηση των συμπεριφορών που θέλετε να δείτε: Εκφράστε τα συναισθήματά σας ανοιχτά, ζητήστε συγγνώμη όταν κάνετε λάθη και δείξτε καλοσύνη και ενσυναίσθηση στις αλληλεπιδράσεις σας.

Επικυρώστε τα συναισθήματα του παιδιού σας, όσο μικρά κι αν φαίνονται, και δώστε του τον χώρο να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα χωρίς να βιαστείτε να τα διορθώσετε ή να τα απορρίψετε.

Ενθαρρύνετε την επίλυση προβλημάτων κάνοντας ερωτήσεις ανοιχτού τύπου αντί να δίνετε όλες τις απαντήσεις.

Αφήστε τα να βιώσουν στιγμές ηρεμίας ή πλήξης για να χτίσουν δημιουργικότητα και αυτορρύθμιση.

Το πιο σημαντικό, επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση μιας σχέσης που βασίζεται στο σεβασμό και την εμπιστοσύνη – επειδή η συναισθηματική νοημοσύνη ξεκινά με το να νιώθουν ασφάλεια, εκτίμηση και κατανόηση.

Η Reem Raouda είναι πιστοποιημένη συνειδητοποιημένη προπονήτρια γονέων, μητέρα και δημιουργός του BOUND - του πρώτου και μοναδικού περιοδικού σύνδεσης γονέα-παιδιού που έχει σχεδιαστεί για να καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη και την αυτοεκτίμηση στα παιδιά. Έχει μεταμορφώσει εκατοντάδες οικογένειες μέσω των μαθημάτων, της καθοδήγησης και των εργαλείων της. Ακολουθήστε την σ

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top