Now Reading
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν «συναισθηματικό θάρρος»

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν «συναισθηματικό θάρρος»

Το συναισθηματικό θάρρος τα βοηθάει να αγκαλιάσουν, αποδεχτούν κι επεξεργαστούν όλη την γκάμα των συναισθημάτων τους

Το συναισθηματικό θάρρος αναφέρεται στην ικανότητα να αγκαλιάζεις και να εκφράζεις πλήρως τα συναισθήματά σου, ακόμη και όταν μπορεί να είναι δύσκολο ή άβολο να το κάνεις. Όταν έχετε συναισθηματικό θάρρος, μπορείτε να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε όλα τα συναισθήματα, ανεξάρτητα από το αν θεωρούνται θετικά ή αρνητικά.

Το συναισθηματικό θάρρος έχει τις ρίζες του στην ιδέα ότι όλα τα συναισθήματα είναι έγκυρα και αναπόσπαστα στοιχεία για την προσωπική ανάπτυξη και κατανόηση.

Ως γονείς θέλουμε να βοηθήσουμε να αλλάξει η αφήγηση ότι το να είσαι δυνατός σημαίνει ότι «ελέγχεις, κρύβεσαι ή δεν έχεις συναισθήματα». Θέλουμε τα παιδιά να έχουν ένα πλαίσιο για να μάθουν για όλα τα συναισθήματά τους από νωρίς, έτσι η έννοια του συναισθηματικού θάρρους, των συναισθημάτων και της ευαισθησίας δεν θα δείχνει αδυναμία αλλά μάλλον μεγάλη δύναμη, ηγετικές ικανότητες και θάρρος.

Χτίζοντας προληπτικά συναισθηματικό θάρρος

Το είδος του θάρρους που θέλουμε να αγκαλιάσει η μελλοντική μας γενιά δεν είναι ψεύτικη σκληρότητα, στάση ή άδειες δηλώσεις για το μεγαλείο. Είναι το είδος του θάρρους που είναι μαλακό και δυνατό ταυτόχρονα. Είναι το είδος που ανοίγει τις καρδιές μας αντί να τις κλείνει. Το συναισθηματικό θάρρος είναι κάτι που κουβαλάμε βαθιά μέσα μας και μας βοηθά να παρατηρήσουμε και να αγκαλιάσουμε τα πιο σκληρά συναισθήματά μας. Έχει να κάνει με το να βρεις ανθεκτικότητα μέσα από δύσκολα πράγματα και να αγκαλιάσεις σκληρές συζητήσεις. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να γνωρίζουν ότι μπορούμε να είμαστε σκληροί, ανοιχτοί και στοργικοί, όλα ταυτόχρονα. Για πολλούς από εμάς, είναι ένας νέος τύπος θάρρους να μάθουμε. Είναι ένα θάρρος που μεγαλώνουμε από βαθιά μέσα μας, ένα θάρρος που μπορούμε να εξασκήσουμε και να αναπτύξουμε.

Πιστεύουμε ότι εάν τα παιδιά καλλιεργήσουν το συναισθηματικό θάρρος από νεαρή ηλικία, θα μεταφέρουν αυτή τη δεξιότητα σε οποιονδήποτε ρόλο αναλάβουν ως ενήλικες.

Η ικανότητα πρόσβασης στο συναισθηματικό θάρρος είναι μια υποστηρικτική δεξιότητα που προσφέρει εφόδια σε ένα παιδί για το ταξίδι της ζωής του. Όταν σκεφτόμαστε τους δικούς μας αγώνες που έχουμε νιώσει και δει, πιστεύουμε ότι το συναισθηματικό θάρρος θα ενδυναμώσει τα παιδιά να χειριστούν μια ποικιλία από δύσκολες καταστάσεις, πολλές από τις οποίες δεν συζητούνταν συχνά ανοιχτά μαζί μας ως παιδιά. Πράγματα όπως:

Ανοχή σε στενάχωρα και άβολα συναισθήματα (όπως λύπη και ενοχή) χωρίς την ανάγκη να αποφεύγεις, να μουδιάζεις συναισθήματα ή να κατηγορείς άλλους

Ρύθμιση συναισθημάτων και μάθηση από συναισθηματικές καταστάσεις

Ζητώντας βοήθεια όταν χρειάζεται

Νιώθω εντάξει που δεν έχω όλες τις απαντήσεις

Κάνοντας συζητήσεις που μπορεί να είναι άβολες αλλά απαραίτητες

Το να υπερασπίζεσαι αυτό που ξέρεις ότι είναι σωστό

Μοντελοποίηση συναισθηματικού θάρρους

Το συναισθηματικό θάρρος δεν είναι ένα από εκείνα τα πράγματα για τα οποία μπορούμε απλώς να «πούμε» στα παιδιά μας – πρέπει να το δείξουμε. Ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε με τα συναισθήματα, τα πράγματα που εκτιμούμε και τα πράγματα που δεν εκτιμούμε, τα πράγματα στα οποία ανταποκρινόμαστε και δεν ανταποκρινόμαστε είναι συχνά άρρητοι «κανόνες» σε μια οικογένεια που όλοι καταλαβαίνουν σε κάποιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πρέπει να είναι αυτοί που θα κάνουν τη δουλειά πρώτα για να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν από εμάς ως πρότυπα των συμπεριφορών και των ιδιοτήτων που ελπίζουμε να αναπτυχθούν στα παιδιά μας.

Δείτε Επίσης

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε εάν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε συναισθηματικό θάρρος στην οικογένειά σας:

Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας: Αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας συναισθήματα, ακόμα και τα πραγματικά δυνατά, τότε μπορείτε να κάνετε τα πάντα!

Αποδεχτείτε όλα τα συναισθήματά σας: Δεν μπορούμε να κινηθούμε μέσα σε ένα μέρος θάρρους και γενναιότητας χωρίς να αναγνωρίσουμε αυτό που μας προκαλεί. Μόνο όταν αποδεχτούμε αυτό που είναι μπορούμε να μεταφερθούμε μέσα από αυτό σε ένα νέο μέρος.

Αφήστε την τελειότητα: Όλοι έχουμε προκλήσεις, όλοι κάνουμε λάθη και όλοι έχουμε μεγάλα συναισθήματα. Όταν δεν επιδιώκουμε να είμαστε «τέλειοι», μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε πώς είναι πραγματικά τα πράγματα και μας δείχνει τι πρέπει να κάνουμε από εδώ.

Ακούστε τους άλλους: Μερικές φορές μας κυριεύουν τα δικά μας θέματα και τα συναισθήματά μας, αλλά αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ρίξουμε μια ματιά με περιέργεια, μπορούμε να μάθουμε από τους άλλους και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορεί να μας βοηθήσουν πραγματικά.

Η οικοδόμηση συναισθηματικού θάρρους σημαίνει επιστροφή στις βασικές πεποιθήσεις σχετικά με το ότι μπορούμε να χειριστούμε και να συγκρατούμε όλα τα συναισθήματα κατανοώντας ότι τα συναισθήματά μας είναι αγγελιοφόροι για τις βαθύτερες ανάγκες μας. Το συναισθηματικό θάρρος δεν είναι προορισμός – είναι ένα ταξίδι. Είναι μια συνεχής διαδικασία στην οποία μπορούμε να εμπλακούμε για να ακούμε βαθιά τον εαυτό μας και τους άλλους, και είναι μια συνειδητή επιλογή να εκτιμήσουμε την ενσυναίσθηση και την αγάπη έναντι της σκληρότητας και της δύναμης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top