Τα όρια της αγκαλιάς
της Μιρέλλας Μάνεση Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα όργανο που κατά τη γέννηση είναι ακόμα ανώριμο…
της Μιρέλλας Μάνεση
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα όργανο που κατά τη γέννηση είναι ακόμα ανώριμο. Μέχρι τα πρώτα γενέθλια θα τριπλασιάσει το μέγεθος του και θα αυξήσει το μέγεθος των νευρώνων και το πλήθος των συνάψεων δραματικά. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει το έργο του , “γεμίζοντας” εμπειρίες , πληροφορίες και ερεθίσματα που θα καθορίσουν τις δεξιότητες του παιδιού.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε την εξέλιξη του εκπληκτικού παιδικού εγκεφάλου?
Πολλοί γονείς ανησυχούν για την “εξυπνάδα” των παιδιών τους και φροντίζουν από νωρίς να του παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αποκτήσει γνώσεις. Είναι συχνό στην εποχή μας να συναντάμε ένα 5χρονο παιδί με γεμάτο πρόγραμμα καθημερινά -ζωγραφική , μπαλέτο , ξένη γλώσσα, αθλητισμός – Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το στάδιο υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας , το οποίο θα καθορίσει δραματικά την εξέλιξη του εγκεφάλου τους και τις μελλοντικές του ικανότητες: η αγκαλιά.
ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΦΗ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑ
Τα οφέλη της αγκαλιάς είναι αμέτρητα σε κάθε περίοδο της ζωής του ανθρώπου και σε κάθε ηλικία:
- Ρυθμίζει τη θερμοκρασία σώματος
- Σταθεροποιεί τον καρδιακό ρυθμό
- Επιταχύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου
- Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού
- Ρυθμίζει την αναπνοή
- Ενθαρρύνει το θηλασμό
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Προσφέρει καλύτερο ύπνο
- Λιγότερο κλάμα και άγχος
Στη μητέρα που μόλις γέννησε
- Μικρότερη πιθανότητα επιλόχειας κατάθλιψης
- Μικρότερο διάστημα ανάρρωσης
- Καλύτερη ψυχολογία
- Ενίσχυση παραγωγής γάλακτος
Στα πρόωρα νεογνά:
Η μέθοδος Καγκουρό υποστηρίζεται σε πολλά μαιευτήρια του εξωτερικού και δειλά δειλά και στην Ελλάδα πλέον. Τα πρόωρα μωρά τοποθετούνται πάνω στη μαμά τους ή τον μπαμπά τους δέρμα με δέρμα για όσο περισσότερο γίνεται κι έτσι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, γρηγορότερη ανάρρωση και καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη
Στο μωρό:
Το χάδι , η ομιλία , το άγγιγμα , η επαφή , η μυρωδιά , τα φιλιά είναι όλα “ασκήσεις” για τον βρεφικό εγκέφαλο που του παρέχουν ερεθίσματα βοηθώντας τον να αναπτυχθεί γρηγορότερα και σωστότερα. Οι συνάψεις που θα δημιουργηθούν από αυτά τα ερεθίσματα είναι η βάση για την απόκτηση γνώσεων. Όσο λιγότερα ερεθίσματα έχει ο βρεφικός εγκέφαλος μέχρι τα 2 τόσο πίσω θα μείνει η ανάπτυξη του εγκεφάλου του για μια ζωή. Κανένα πρόγραμμα εκμάθησης και κανένα σουπερ εκπαιδευτικό παιχνίδι δεν προσφέρει στο μωρό αυτά που του προσφέρει η ανθρώπινη επαφή. Η επαφή του μωρού με τη μητέρα και η άμεση ανταπόκριση της θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων του παιδιού όταν μεγαλώσει.
Στο παιδί:
Μελέτες που έγιναν με σαρώσεις εγκεφάλων 3-χρονων παιδιών έδειξαν πως τα παιδιά που είχαν λιγότερη μητρική φροντίδα έιχαν και μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Allan Schore, του πανεπιστημίου UCLA (University of California, Los Angeles), »στα δύο πρώτα χρόνια τα μωρά στηρίζονται σε ένα ισχυρό δεσμό με τις μητέρες τους για να αναπτύξουν έναν υγιή εγκέφαλο.Η ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυκλωμάτων εξαρτάται από αυτό. Το 80% των εγκεφαλικών κυττάρων μεγαλώνουν στα δύο πρώτα χρόνια ζωής. Ενδεχόμενα προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επηρεάζουν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Επιπλέον όσο μεγαλύτερη είναι η παραμέληση από τη μητέρα, τόσο μεγαλύτερες οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο.»
Παράλληλα,σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο National Academy of Sciences Early Edition, ερευνητές του Washington University School του St. Louis ανακάλυψαν ότι τα καλά μεγαλωμένα παιδιά έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι στοιχειώδης για τη μάθηση και για την ανταπόκριση στο στρες.
Στον έφηβο:
Η αγκαλιά στα παιδιά κάθε ηλικίας είναι αποδοχή , έκφραση αγάπης και παρηγοριάς και μέσο επικοινωνίας. Δίνει δύναμη στις δύσκολες στιγμές και ασφάλεια σε κάθε είδος σχέσης
Στον ενήλικα:
Τα οφέλη της αγκαλιάς δεν σταματούν στην παιδική ηλικία. Η αγκαλιά έχει ευεργετική δράση στην ψυχολογία και την υγείας μας. Με την ορμόνη ωκυτοκίνη -ορμόνη της αγάπης- που παράγεται όταν αγκαλιάζουμε (η ίδια ορμόνη του θηλασμού και της γέννας) το σώμα μας καταπολεμά το άγχος , την κατάθλιψη , τα άσχημα συναισθήματα και τη μοναξιά. Η πίεση στο στήθος μας κατά την αγκαλιά , ενεργοποιεί το θυμοειδή αδένα ο οποίος επηρεάζει τα λευκα αιμοσφαίρια που μας κρατούν υγιείς! Άλλες ορμόνες όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη μας βοηθούν να χτίσουμε υγιείς σχέσεις. Οι μύες μας χαλαρώνουν και η κυκλοφορία του αίματος αυξάνει.
Εκτός από ευεξία λοιπόν , η αγκαλιά μας προσφέρει υγεία καθώς και γερές βάσεις για σωστές σχέσεις και υγιείς δεσμούς.Η αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir έχει πει: «Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε»
Τι λέτε λοιπόν? Κακομαθαίνουν τα παιδιά από τις αγκαλιές? Εκπαιδεύονται όταν αφήνονται να κλάψουν ή όταν στέλνονται για τιμωρία μόνα τους? Υπάρχουν όρια στις αγκαλιές..?
Γιατι όμως οι άνθρωποι τις φοβούνται τόσο…?